Gazeteci ve Yazar Sadettin İnan: “Et ve Süt Kurumu şeffaf davranmıyor”

Gazeteci ve Yazar Sadettin İnan: “Et ve Süt Kurumu şeffaf davranmıyor”

Gazeteci ve Yazar Sadettin İnan, Et ve Süt Kurumu hakkında açıklamalar yaptı. Kurumun birçok konuda şeffaf davranmadığını vurgulayan İnan, “Kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Tarımla ilgili dikkat çeken haber ve köşe yazıları ile tanınan Gazeteci ve Yazar Sadettin İnan gazetemize konuştu. Et ve Süt Kurumu hakkında önemli açıklamalarda bulunan İnan, geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın Güney Amerika’ya yaptığı ziyaret başta olmak üzere birçok konuda kurum tarafından şeffaf davranılmadığının altını çizerek bunun ülke için hoş bir durum olmadığını söyledi. İnan, “Bu konuda kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

276061.jpg

“GÜNEY AMERİKA’DA NE İŞİ VAR?”

Sadettin İnan, Et ve Süt Kurumu’nun görevinin üretici ve tüketici arasında piyasayı dengeli bir şekilde yönetmek olduğunu belirterek, “Maalesef kurum bu görevi tamamen bırakıp ‘ithal et genel müdürlüğü’ gibi politikalar üretiyor. Ama maalesef ESK bu görevi tamamen bırakıp ithal et genel müdürlüğü gibi politikalar üretiyor. En son Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Güney Amerika’ya gitti. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü’nün 10 gün boyunca Güney Amerika’da ne işi var? Oradan bir et ve canlı hayvan ithalatı için bir görüşmeye gidildiyse bu kişinin görevi genel müdürlük değildir. Et ve Süt Kurumu’nun teknik heyet ve birimleri vardır. Buradaki personel gider. Ama bizzat genel müdürün 10 gün boyunca Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerde çiftlikleri gezmesi ülke açısından hoş bir durum değildir” dedi.

195953.jpg

GEÇMİŞTE SUİSTİMALLER MEVCUT

İnan, sektörün tepkisi üzerine bu konuda şeffaflıkla ilgili açıklama yapıldığını aktararak, “Açıklamada Tarım ve Orman Bakanı’nın Başdanışmanı ile yapılan ziyarette Türkiye-Brezilya arasında tarım ve hayvancılık alanında iş birliği konularının görüşüldüğünün söylendi. Bu kişinin geçmişinde besicilik ve hayvan ithalatı yapmak var. Geçmişte veya şu an kurumun ithal ettiği etlerle ilgili bu kişinin bağlantısı var mı? İkincisi ithalatlar kapalı devre yapılıyor. Biz bunları hangi ülkelerden ithal ediyoruz, ihaleler nasıl yapılıyor, kimlere veriliyor ve aynı firmalar mı alıyor. Bir sürü soru işareti var. Bunlarla ilgili şeffaf bir şekilde tamamen bilgi verilmiyor. Bir gazeteci ve yazar olarak hem sektörden hem de kurumdan ulaşabildiğimiz kaynaklardan aldığımız bilgiler kadarıyla kamuoyunu bilgilendirmeye ve bu konuda kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü geçmişte suistimalleri gördük. Özellikle 2017 yılında et ve hayvan ithalatı konusunda aşandı. Sanki süreç oraya doğru gidiyor. Kaygımız bu. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ESK KONUŞTURMAK İSTEMİYOR

Kurumun şeffaf davranmamasına bir örnek daha ekleyen İnan, “Bir vatandaş olarak kurumun mağazalarındaki fiyatları bilmiyorum. Normalde sayfasında yayınladığı fiyat listesini kaldırdı. Şimdi bu kurum şeffaflıktan bahsediyor. Bir kurum bugüne kadar fiyat listesini yayınlarken özellikle Mustafa Kayhan geldikten sonra neden kaldırıldı. Ben vatandaş olarak Et ve Süt Kurumu’nun kuşbaşı ve kıymayı kaçtan sattığını kendi sayfasından görmek istiyorum. Bu neden engelleniyor. ESK her şeyi sessiz sedasız yürütmek ve hiçbir şeyi konuşturmamak için yoğun çaba harcıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.