Eskişehir’in beyaz altını: Lüle taşı

Eskişehir’in beyaz altını: Lüle taşı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ ödülüne sahip Geleneksel Lületaşı Ustası Mehmet Başsav, Eskişehir’in beyaz altını lüle taşıyla birçok ürüne şekil veriyor.

Zamanının büyük bir kısmını Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bulunan Frigya Sanat Galerisi’nde geçiren Geleneksel Lületaşı ustası Mehmet Başsav, Eskişehir’in beyaz altını lüle taşından küpe, kolye, pipo ve portre gibi ürün yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödülüne layık görülen Başsav, “Çalışmalarıma büyük bir zevkle devam ediyorum” dedi.

ara2-002.jpg

ÇALIŞMALARINI GALERİSİNDE SERGİLİYOR

Yapmış olduğu birbirinden eşsiz çalışmaları galerisinde sergileyen Lületaşı ustası Mehmet Başsav, “Galeride yapmış olduğum Türk büyüklerinin 230 parçadan oluşan heykelleri sergiliyorum. Burada, Kurtuluş savaşına katılmış Atatürk’ün paşaları, kadın kahramanlarımız, devlet adamları ve sanatçıların heykelleri mevcut. Zaman içerisinde Amerikan başkanlarının da heykelini yaptım. Çalışmalarımın hepsi Lüle taşından yapılmış orijinal çalışmalar. Bu çalışmalarımdan dolayı ödül aldım. Bu ödül sayesinde çalışmış olduğum yer düzenledi. Galerimde şu anda 2 kat ücretsiz, 3’üncü kat ücretli olarak ziyaretçileriyle buluşuyor. Çalışmalarıma evim gibi gördüğüm galerimde, eşimin desteği ile devam ediyorum. Bu zamana kadar toplam 330 parça çalışma yaptım. Alıcıların isteğine göre 80 ila 100 arası kişiye özel heykel ve firma amblemleri yaptım. Hala da çalışmalarıma büyük bir zevkle devam ediyorum" ifadelerini kullandı.

basliksiz-1-003.jpg

“BU SANAT ÇOK KIYMETLİ”

Bu zamana kadar 10 lületaşı ustası mesleğe kazandıran Eskişehir’in ender lüle taşı sanatçılarından olan Başsav, “Bu zamana kadar 10 tane çırak yetiştirdim. Osmangazi Üniversitesinde tasarım öğrencilerine ders verdim. Devamının gelmesini, okullarda öğrencilere ders olarak verilmesini istiyorum. Bu işi üniversite ele almayı düşünüyor. Umarım olumlu bir sonuç çıkar. Çünkü bu sanat çok kıymetli ve ben yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.