Doktordan gazoz koleksiyonu: 20 yıllık emek

Doktordan gazoz koleksiyonu: 20 yıllık emek

20 yıldır gazoz şişesi biriktiren Prof. Dr. Murat Atan, bu merakıyla ilgili “Çoğu markanın ismi bilinmiyor. Bu gazozlar özellikle Ege bölgesindeki yerel dükkânlarda üretiliyor. Ben de denk geldiğim yerde satın alıyorum” dedi.

Biriktirdiği gazoz şişeleriyle odasını adeta zaman tüneline çeviren Atan, aynı zamanda geçmişin tatlarına da bir saygı duruşu sergiliyor. Şişelerin üzerindeki geçmiş yıllara ait logolar, renkler ve yazı karakterleri koleksiyonu görenleri geçmişe götürüyor. Karamelli, limonlu, kirazlı ve daha birçok farklı çeşit Atan’ın odasında bulunuyor. Odasının kapılarını gazetemize açan Atan ile ilginç koleksiyonu ve nostalji tutkusu hakkında okurlarımız için keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

konstusuz.jpg

İFTARLIK GAZOZLAR İKRAM EDİLİRDİ

Biriktirme merakının çocukluk zamanlarından geldiğini söyleyen Atan, ‘‘Çocukken de küçük şeylerle ilişkili objeler biriktiriyordum. Sonra evlenip çocuğum olduktan sonra farklı koleksiyonlara da yöneldim. Çocuk arabaları ile ilgili bir koleksiyon yaptım. Daha sonra gazoz şişeleri biriktirmeye başladım. Burada biriktirdiklerimin çoğu yerel gazozlar. Aynı zamanda gazoz içmeyi de seviyorum. Geçmişte bizim çocukluğumuzda bu kadar gazlı içecek seçeneği yoktu. Bazı yerel bölgelerde özellikle Ramazan ayında oruç tuttuktan sonra rahatlatıcı olsun diye soda yerine iftarlık gazozlar ikram edilirdi. Gazoz işi önceden yöreseldi. Örneğin Muğla’ya ait ‘Goca Muğla Gazozu’ bizim mahallelerde satılırdı. Merakım buradan geliyor’’ ifadelerinde bulundu.

gazoz.jpg

YÖRESEL ÇOK AZ MARKA VAR

Yöresel gazozlarda üretimin azaldığını söyleyen Atan, ‘‘Maalesef bazı meslekler, bazı iş kolları gelişime yenik düştüğü için bu gazozculukta dağıtım ağları olmadığından unutuldu. Şimdi devam eden çok az sayıda üretim ve dağıtım var. Onlar da belirli markalar. Yöresel olarak çok az sayıda gazoz üretiliyor. Ben de bunları acaba toplayabilir miyim diye düşündüm. Saha çalışmaları için uğradığım şehirlerde denk gelirsem topluyorum. Tadının yanında bizi geçmişe götüren bir özlem var bu şişelerde. Şimdi arada bir Kale’deki gazozcuya uğrarım acaba bilmediğim bir marka geldi mi diye. Bazen ondan satın alıyorum bazen de gittiğim şehirlerde uğradığım yerel dükkânlardan almaya devam ediyorum’’ şeklinde konuştu.

gazozzz.jpg

ÖZEL KOLA ŞİŞESİ VE SATRANÇ TAŞI KOLEKSİYONU

Gazoz koleksiyonu dışında kola koleksiyonu olduğunu belirten Atan, ‘‘Bazı özel dönemlerde dünya şampiyonalara sponsor olduğunda ürettiği özel şişeleri de biriktiriyorum. Amerika’ya gittiğimde fabrikadan ülkemizde olmayan şişeleri topladım. İlginç bir koleksiyon oldu. Galiba objelerin nostaljik havası beni kendine çekiyor. Daha sonra satranç taşları toplamaya oğlumun satranç kulübüne gitmesinden sonra başladım. Kırgızistan, İtalya ve Yunanistan’a gittiğimde oralardan satranç takımları getirdim. Satranç taşlarının yanısıra yine çeşitli nostaljik bibloları toplamaya başladım. Bunların yanında Berlin’den meşhur Berlin duvarı parçaları aldım koleksiyonuma ekledim. Akademisyen olduğumuz için birçok ülke geziyorum. Böyle bir koleksiyon merakı devam ediyor. Malum kadınların temizlik takıntısı ben de hanıma zahmet olmasın diye koleksiyonumu odamda biriktirmeye devam ediyorum’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.