Cimrilik günah mı? İnsan tövbe ederse ne olur, tövbenin dindeki yeri ne?

Cimrilik günah mı? İnsan tövbe ederse ne olur, tövbenin dindeki yeri ne?

Cimrilik, sosyal yaşantımızda karşımıza pek çok kişide çıkan özelliklerden biridir. Tövbe ise basit tabirle pişmanlık manasına gelir. Peki, Cimrilik günah mı? İnsan tövbe ederse ne olur, tövbenin dindeki yeri ne? İşte detaylar:

İnsanı en güzel şekilde yaratan Allah, onun dünya ve ahiret hayatında mutlu olabilmesi için uymasını gerekli gördüğü kuralları tavsiye etmiş, mutluluğunu engelleyici her türlü davranıştan kaçınmasını engellemiştir. Onun güzel huylar ile bezenmesini istemiş, kendisine ve çevresine zarar verecek her türlü kötü huylardan uzak kalmasını emretmiştir. Bunlardan bir tanesi de cimriliktir.

tovbe-1.jpg

Öte yandan yüce Allah, insanı hem iyilik hem de kötülük işlemeye elverişli bir kabiliyette yaratmıştır. İnsanoğlu bazen aklını ve iradesini kullanarak dinimizin emrettiği ve hoş gördüğü işleri yaparken, bazen de nefsini şeytanın ve kötülerin etkisinde kalarak yanlış ve hatalı davranışlarda bulunur. Bu durumda yapılması gereken şey, işlenen hata ve günahtan dolayı pişman olmak ve yüce Rabbimize tövbe etmektir. Peki, Cimrilik günah mı? İnsan tövbe ederse ne olur, tövbenin dindeki yeri ne? Tüm detaylar haberimizde:

tovbe-2-001.jpgtovbe-2-001.jpgtovbe-2-003.jpg

CİMRİLİK GÜNAH MI?

Cimrilik, insanda yaratılışta var olan mal-mülk edinme hırsının, insanı iyilik ve cömertlik yapmaktan uzaklaştırmasıdır. Gazali’ye göre cimrilik, malı yaratılış gayesine göre uygun harcama yapmaktan kaçınmak ve malı elde tutmaktır. Malı yaratılış gayesine uygun harcamak cömertlik, malı yaratılış gayesi dışında harcamak ise israftır. Dinimiz, temel esas olarak zekât vermeyi emretmekte, genel olarak gücü miktarınca ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi cömert olmayı görev edinmelidir.

tovbe-3-001.jpg

“Komşusu açken tok yatan bizden değildir” hadisi şerifi zengin olsun olmasın imkânı olduğu kadar ikram ve infak etmeyi herkese emretmektedir. Yüce Allah, “Allah'ın kereminden kendilerine verdiklerinde cimrilik gösterenler sanmasınlar ki o kendileri için hayırlıdır. Bilakis bu onlar için pek fenadır” buyurmuştur.

tovbe-4.jpg

Cimrilik ettikleri şey de kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. Allah, bütün yaptıklarınızdan haberdardır. Allah, kendini beğenen ve böbürlenenleri, cimrilik edenleri ve cimriliği insanlara tavsiye edenleri, Allah'ın kendilerine verdiği lütfu gizleyenleri sevmez. Resulü Ekrem efendimiz şöyle buyurmaktadır, “Cimrilikten sakınınız. Çünkü cimrilik sizden önceki milletleri helak etmiştir. Her sabah gökten iki melek iner; birisi ilahi infak edene karşılığını verir. Diğeri ‘Allah'ım cimrilik edene de telef ver, malını yok et’ diye dua ederler.” Bundan dolayıdır ki; Resulullah ve onu örnek alan sahabeler, dünya malına karşı hırslı ve cimri olmamışlar, ellerine geçen malı tutmamış daima Allah yolunda harcamışlardır.

tovbe-5.jpg

İNSAN TÖVBE EDERSE NE OLUR, TÖVBENİN DİNDEKİ YERİ NE?

Tövbe, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in tavsiye ettiği ibadetlerin en faziletlisi, yüksek makamların başlangıcı ve Allah sevgisine ulaşmanın en parlak yollarından biridir. Yaratanın hoşnutluğunu arayan herkes, her anda, her durumda onunla gönül irtibatını tazelemesi için çokça tövbe etmelidir. Kul, tövbe sayesinde aracısız olarak her an yüzünü hakka döndürebilir. Ezeldeki ahit ve misakını tövbe ile tazeleyebilir. Yüce Mevla’mız da tövbe eden kusur ve isyanını görüp boynunu büken insanın, ‘ey rabbim sen gafur ve rahimsin beni bağışla’ yakarışını çok seviyor.

tovbe-6.jpg

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) bizlerin tövbe etmesinden dolayı rabbimizin sevincinin ‘ıssız çölde devemizi kaybedip ve tekrar bulduğumuzda ki sevincimizden daha fazla olduğunu’ haber vermektedir. Bir kimsenin günahı ne kadar çok, yaşı ne olursa olsun tövbe ederek günahından kurtulabilir. İnsan zaman kaybetmeden ve ölümle karşı karşıya gelmeden, günahına tövbe etmekte acele etmesi gerekir. Çünkü son nefeste yapılan tövbe geçerli değildir.

tovbe-7.jpg

Ayrıca tövbeyi geciktirmek günahtır. Çünkü Yüce Allah işlenen günaha hemen tövbe edilmesini emretmiştir. Allah katında makbul olan tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah, bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkı ile bilendir. Hüküm ve hikmet sahibidir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.