Bu hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıyor

Bu hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıyor

Günümüzde kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri meme kanseridir. Meme kanserinin görülme sıklığı giderek artıyor. Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor.

Peki, meme kanseri nedir? Belirtileri neler? Meme kanserinden korunmanın yolları nelerdir? Haberimizde derledik. Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çevremizdeki her 8 kadından biri meme kanseri riskiyle yaşıyor. Fakat erken tanıyla meme kanserlerinde yüzde 90’lara varan oranlarda iyileşme sağlanabiliyor.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Memede ele gelen kitle (şişlik) kanserin en önemli belirtisi. Meme başından kanlı akıntı, meme başında kaşıntılı bir lezyonun bulunması, meme cildinde veya meme başında çekinti de kanserin diğer belirtileri arasında yer alıyor. Koltuk altında şişlik, memede ödem ya da yaranın bulunması ise rahatsızlığın ilerlediğine işaret ediyor. Ayrıca kilo kaybı , meme ağrısı, halsizlik ve çabuk yorulma meme kanseri olduğunuzun habercisi olabilir.

Bu noktada kadınlara çok büyük görev düşüyor. Hiçbir meme yakınması olmayan kadınlar için , 20-40 yaş arasında düzenli olarak kendi kendini muayene ve yıllık hekim kontrolleri gerekiyor. 40 yaşından sonra ise elle muayeneye, düzenli hekim kontrollerinin yanına yıllık mamografi ekleniyor.

MEME KANSERİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Günlük egzersizler sağlıklı yaşamın anahtarı olduğu gibi meme kanserinden korunmada da önemli rol oynamaktadır. Haftada en az 3 saat yapılan fiziksel egzersiz meme kanseri riskini yüzde 20’den fazla azaltmaktadır. İdeal kiloyu korumaya özen göstermek gerekiyor. Kilo artışı sebebiyle meme kanserine yakalanma oranı da artıyor. Radyasyondan kaçının. Ülkemizde görüntüleme tetkiklerine çok sık başvurulmaktadır. Bilgisayarlı tomografi ve PET yıllık kabul edilen radyasyon dozundan birkaç kat fazla radyasyon içerir. Bu nedenle yüksek radyasyon dozu içeren görüntülemeleri gereksiz yere yaptırmamak ya da radyasyon içermeyen alternatif tetkikleri tercih etmek gerekir.

Doğumu 30 yaş sonrasına ertelemeyin. Doğum yapan ve emziren kadınlarda meme kanseri daha az görülmektedir. Ancak bu etkinin ortaya çıkması için ilk doğum yapma yaşı 30 yaş ve öncesinde olmalıdır. Bebek sahibi olan anneler için ilk 6 ay emzirmek çok önemli. Bebeğinizi mümkün olduğunca uzun süre emzirin. Emzirme meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. 6 ay ve daha uzun süre emziren kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinde azalma görülmektedir. Hormon ilaçlarının kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Uzun süre hormon tedavisi meme kanseri riskinde artışa neden olur. Meme kanseri risk artışı ilacı 5 yıldan uzun süre kullanan hastalarda daha belirgindir. Doğum kontrol hapları ve hormonlu spirallerle ilgili bazı araştırmalarda bu yöntemlerin meme kanseri riskini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Alkol alımının meme kanseri riskini artırdığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu risk alınan alkol miktarına bağlı olarak artmaktadır. Gece aydınlık ortamda uyumayın. Gece vardiyasında çalışan kadınlarda meme kanseri riskinde artış olduğu gözlenmiştir. Kadınların gece ışığa maruz kalması risk artışına neden olmaktadır. Meme kanseri riski artışının karanlıkta salgılanan melatonin hormonunun ışık nedeniyle kesintiye uğraması ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Sigara ile temasınızı azaltın. Sigara ile meme kanseri arasındaki ilişki alkol kadar belirgin değilken, sigara dumanını pasif soluyan kadınlarda meme kanseri riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bazı araştırmalarda ergenlik ve sonrası dönemde sigara içen kadınlarda daha fazla meme kanseri görülmüştür.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.