Avrupa’da mikroplastik içeren ürünler yasaklandı: 15 Ekim’de yürürlüğe girdi
Avrupa Birliği Komisyonunun mikro plastik içerikli ürünlerinin kullanımını ve satışını yasakladı. Karar, 15 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Yasak, makyaj malzemesinden, saç spreyine, diş macunundan oyuncaklara kadar çok sayıda ürünü kapsayacak.
AB Komisyonu’na göre, plastik kirliliği sadece poşetlerden, tek kullanımlık bardaklardan ve tabaklardan değil, aynı zamanda çok küçük parçacıklardan da meydana geliyor. Biyolojik olarak parçalanamayan ve boyutu 5 milimetreye kadar olan küçük plastikler içme suyu ve gıdalar başta olmak üzere, günlük yaşamın her alanında insan sağlığını tehlikeye atıyor.
PİYASADA SIKLIKLA KULLANILIYOR
Avrupa Kimyasallar Ajansı‘na göre (ECHA), mikroplastikler piyasada sıklıkla ve kontrolsüz olarak kullanılmaya devam ediliyor. Bazı ürünlere ise kasıtlı olarak mikroplastik ekleniyor. Mikroplastikler, diş macunu, makyaj malzemesi ve yumuşatıcılar gibi kozmetik ürünler başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Ayrıca günlük yaşamda çocukların sürekli iç içe olduğu oyuncak ve el işi ürünlerinde de mikroplastikler yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre en çok satılan 10 kozmetik markasından dokuzunun mikroplastik içerdiği biliniyor.
GIDA VE İÇME SUYUYLA GELEN TEHLİKE
AB Komisyonu’na göre, mikroplastikler hem insan sağlığına hem de çevreye büyük zarar veriyor. Komisyon, özellikle insan sağlığına olumsuz etkilerinden endişe duyulduğu için mikroplastik içeren ürünlerin kullanımını yasakladığını belirtiyor. Araştırmalara göre, mikroplastikler gıda ve içme suları aracılığıyla insan ve hayvanların vücuduna giriş yapıyor. Yine diş macunu ve diğer kozmetik ürünler de, bu parçacıkların insan vücuduna girmesine neden oluyor.
İZMİT KÖRFEZİNDE BALIKLARDA MİKROPLASTİK TESPİT EDİLDİ
Recep Tayyip Erdoğan Üniversite’sinin yaptığı araştırmada, Araştırmada, kefal, kırlangıç, iskorpit, dil balığı ile pisi balıklarının tamamında, barbunların yüzde 80'inde, mazakların yüzde 53'ünde, istavritlerin yüzde 40'ında, kaya balıklarının yüzde 39'unda, çırçırların yüzde 28'inde, trakonyaların yüzde 20'sinde ve mezgitlerin yüzde 10'unda mikroplastik bulundu. Araştırmayı yürüten Doç. Dr. Ülgen Aytan, ‘‘Bu balıkların yarısından fazlası ekonomik değeri olan, insan besini olarak kullanılan balıklar. Özellikle bu balıkların popülasyonunun, endüstriyel baskının yüksek olduğu alanlarda daha fazla risk teşkil edebileceği düşünülüyor’’ diyerek tek kullanımlık plastiklerin de dünya çapında olarak yasaklanması gerektiğine dikkat çekti.
MİKAİL KARAMAN / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.