Ankara Tüm Emlakçılar Başkanı Akçam: ‘ister tapu dairesi isterse noter’ dönemi başladı

Ankara Tüm Emlakçılar Başkanı Akçam: ‘ister tapu dairesi isterse noter’ dönemi başladı

Ankara Tüm Emlakçılar Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul tapu işlemlerinde ‘ister tapu dairesi isterse noter’ döneminin başladığını hatırlatarak, ‘’Taşınmaz alım satım işlemleri artık ek bir noter ücreti ödenerek noterlerde de yapılabilecek’’ dedi.

Ankara Tüm Emlakçılar Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul tapu işlemlerinde ‘ister tapu dairesi isterse noter’ döneminin başladığını hatırlatarak, ‘’Taşınmaz alım satım işlemleri artık ek bir noter ücreti ödenerek noterlerde de yapılabilecek’’ dedi. ATEM Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul alışverişinde bugün başlayacak yeni uygulamalarla ilgili uyarılarda bulundu.

EK ÜCRET ÖDENECEK

Akçam, gayrimenkul alım satımında yeni dönem hakkında şu bilgileri verdi: ‘’Taşınmaz alım satım işlemleri artık tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra ek bir noter ücreti ödenerek noterlerde de yapılabilecek. Yeni sistemle birlikte her hafta sonu nöbetçi noterden tapu ikmali de mümkün olacak.’’

h4.jpg

YENİ BİR UYGULAMA

Yeni bir uygulama ile gayrimenkul sektöründe noter döneminin başladığını belirten Akçam, noter gayrimenkul alım satım rehberi hakkında ise şunları söyledi: “Bugünden itibaren başvurular, e-Devlet sistemindeki Türkiye Noterler Birliği’nin ‘e-randevu/başvuru’ uygulaması üzerinden yapılabilecek. Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi (TNBBS) üzerinden de öncelikle listelenen taşınmazlardan satışı yapılacak taşınmaz seçilecek.’’

h3.jpg

BİLGİLER SİSTEME GİRECEK

Tarafların kimlik, adres ve iletişim bilgilerinin sisteme girileceğini söyleyen Akçam, ‘’Taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedelinin, yabancı gerçek kişilerin alıcı taraf olduğu işlemlerde ise döviz alım belgesinde kayıtlı TL tutarı yazılacak’’ ifadelerinde bulundu.

Ayrıca Akçam, ‘’İşlenen bilgilere dayanak belgelerin TNBBS’ye yüklenmesinden sonra alım ve satım yapan tarafların, yükledikleri belgelerin asıllarını, randevu tarih ve saatinde noterliğe müracaatlarında ibraz etmelerinin isteneceğini, başvuruda, sözleşmenin düzenlenmesi istenilen noterliğin de seçilmesi mümkün olacak’’ dedi.

h2.jpg

AİDATLARLA DA MÜCADELE EDİLECEK

Asgari ücretin artmasıyla birlikte site ve apartmanlarda aidat ücretlerinde artış beklediğini söyleyen Akçam, ‘’Aidatları fahiş bir şekilde artırmaya çalışan fırsatçılara önlem alınması gerekiyor. Aidat mevzusu zaten vatandaşın kesesine zarar. Asgari ücretin artmasını fırsata çevireceklerdir’’ ifadelerinde bulundu.

Ankara’da aidat fiyatlarının ortalama 250-500 TL arasında değiştiğini söyleyen Akçam açıklamalarına şöyle devam etti: ‘’Tahminime göre bu fiyatların %30 kadar üstüne eklenecek. Özellikle vatandaşların ve sektör temsilcilerinin bu durumun önüne geçmesi gerekiyor. Aidat fiyatları neredeyse bir kira bedeli olacak. Burada vatandaşların devreye girip şikâyet ve dilekçelerini ilgili kurumlara yapmaları gerekiyor. Yeni bir sistem kurulmasını bekliyoruz. Yetkili kişi bu fahiş artışları denetlemesini yapacak. Önüne gelen site yetkilisi ve yönetici olamayacak. İlgili bakanlığın bu çalışmayı bir an önce devreye sokması gerekiyor’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.