Aktarlar Derneği Başkan Yardımcısı Niyazi Emektar: “Belgeli bir meslek olacağız”

Aktarlar Derneği Başkan Yardımcısı Niyazi Emektar: “Belgeli bir meslek olacağız”

Aktarlar Derneği olarak faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Niyazi Emektar, aktarlığın meslek olarak tanınmasını sağladıklarını; sırada ise mesleklerine ulusal standartlar getirtmek olduğunu söyledi.

Ankara’da 250’den fazla üyesiyle aktarlık mesleğinde gerekli olan ihtiyaçları gidermek amacıyla Aktarlar Derneği’nin kurulduğunu belirten Aktarlar Derneği Başkan Yardımcısı Niyazi Emektar, Aktarlar Derneği’nin faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Emektar, en büyük sorunlarından biri olan resmi olarak tanınmamayı aştıklarını; aktarlığın artık bir meslek olarak tanımlandığını belirtti. Sözlerini halen devam eden Ulusal Yeterlilik Belgesi ve Mesleki Yeterlilik Belgesi çalışmalarını aktararak sürdüren Emektar, mesleklerine standartlar getirilmesini istediklerini ifade etti.

arabaslik.jpg

AKTARLIKTA SINAV OLACAK

Aktarlar Derneği Başkan Yardımcısı Niyazi Emektar, aktarlar olarak en büyük sorunlarının resmi olarak tanınmamak olduğunu; fakat bu sorunu aştıklarını belirterek, “Bundan sonraki işimiz de aktarların raflarında sattığı ürünlerin standart hale getirilmesi olacak. Çünkü bilgisiz ve meslekle alakası olmayan kişilerin bu işi yapmasından dolayı bir güven problemi var. Yani burada istiyoruz ki herkes tarafından bir şeyler yapılarak; raflarda ürünlerin satılması değil, bir standart içinde doğru ürünlerin satılmasını istiyoruz. Bir de aktar dediğimiz işletmelerdeki kişilerin çalışanların eğitimleri önemli. Bu noktada doğru bilgiye ulaşmak için çalışma yapılıyor. Bu çalışma bittikten sonra işletmeler belirli bir sınava girecek bunun sonucuna göre belge alacaklar. Böylece biz belgeli bir meslek olacağız. Dükkana gelen vatandaşlar bu belgeye sahip aktarların sattığı ürünlerin doğru olduğunu bilecek. Buna Mesleki Yeterlilik Belgesi diyoruz. Tüm Türkiye’de aktarlar bu sınava tabi olacak. Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bununla ilgili bir çalışma hazırlıyor. En azından doğru bilgiyle ürünlerini satmış olacaklar” dedi.

niyazi-emektar.jpg

AB İLE TÜRKİYE ARASINDA AKTARLIKTA BAĞ OLACAK

Başkan Yardımcısı Emektar, yurtdışındaki aktarlar ile Türkiye’deki aktarlar arasında bitkileri kullanım şekli, yöntemler ve çalışma şartları açısından farklar olduğuna değinerek, “Bizim memleketimizdekiler biraz daha geleneksel. Bu konuda Ulusal Yeterlilik Belgesi olacak. Bizim uluslararası belgeyi alan kişi yurtdışında da örneğin Almanya’da da çalışabilecek. Ülkeler arası uyumlar var. Belirli kurumlar birbirine akredite oluyorlar. Bu belge ile Avrupa Birliği ülkelerindeki kurallar dahilinde bu meslek yapılabilecek şekilde çalışmalar yürütülüyor. Yani uluslararası geçerlilikte de aktarlık belgelendirilmiş olacak. Böylece yurtdışı ve Türkiye arasında mesleki olarak bir bağ kurulmuş olacak. Bu belgenin de 2024’te çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

aktar-arsiv.jpg

“İNSANLAR SOSYAL MEDYAYA DAHA ÇOK İNANIYOR”

Emektar, “Televizyon, internet sosyal medyada çıkan bilgiler bizim bilgilerimizle uyuşmuyor. Biz de diyoruz ki bu yanlış. Ama insanlar sosyal medyaya daha çok inanıyorlar. Bilgi net olmadığı için bizimle halk arasında bir güven problemi oluştu. Yani bu alanda bilgi kirliliği çok oluyor. Çünkü bunun adı geleneksel tıp. O yüzden bilgi akışının düzgün olması ve ürünlerin kontrolünün iyi yapılması gerekli. Bu noktada hammaddelerin standart olması ve işletme sahibi ve çalışanların bu konu hakkında bilgilendirilmesi için çalışmalar devam ediyor” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.