5 Ekim’in Atatürk sırrı ortaya çıktı: Ankara Kulübü açıkladı

5 Ekim’in Atatürk sırrı ortaya çıktı: Ankara Kulübü açıkladı

5 Ekim'in Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında önemli bir gün olduğu ortaya çıktı. Atatürk’e milletvekilliği yolunu açan Ankara Hemşehriliği Beratı 5 Ekim 1922 tarihinde verildi. Her yıl 5 Ekim Atatürk’ün Ankara Hemşehriliği'nin yıldönümü olarak kutlanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili pek bilinmeyen tarihi bir gerçek Ankara Kulübü’nün faaliyetleri ile hafızalara kazınmaya çalışılıyor.

5 Ekim tarihinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında önemli bir gün olduğu ortaya çıktı. Atatürk’e milletvekilliği yolunu açan “Ankara Hemşehriliği Beratı”, 5 Ekim 1922 tarihinde verilmiş. Ankara Kulübü her yıl 5 Ekim’i Atatürk’ün Ankara Hemşehriliği’nin kabul yıldönümü olarak kutluyor.

sefa.gif

MİLLETVEKİLİ OLABİLMESİ İÇİN GEREKLİYDİ

Ankara Kulübü Derneği, Atatürk’e Ankara Hemşehriliği Beratı verilişinin 101. yıl dönümü vesilesiyle Anıtkabir’e çelenk bıraktı. Dernek üyelerine Ankara seğmenleri de eşlik etti. Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan, 5 Ekim’in önemiyle ilgili gazetemize şu bilgileri verdi:

sefa1.gif

‘’Hazırlanan kanun teklifinde milletvekili olabilmek için Misak-ı Milli sınırları içerisinde doğmak gerektiği ya da 5 sene kesintisiz bir şekilde milletvekilliği yapma şart koşuluyordu. Bu da Mustafa Kemal Atatürk’ü devre dışı bırakmak için yapılacak bir hamleydi. Fakat Ankara halkının bundan erken haberi oldu ve Ankara Belediye Meclisi 2 Ekim’de Mustafa Kemal Atatürk’e Ankara Beratını verdi. Bu basit bir hemşehrilik beratı değil. Ankaralıların bir takım olumsuz olaylara karşı bulduğu bir çözüm. Biz de bu olayın 101. Yıldönümünü gururla kutluyoruz.’’

sefa2.gif

Sefa Üstüner / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.