Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Ferhat Aygün: Muhtar kanunları güncellenmeli

Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Ferhat Aygün: Muhtar kanunları güncellenmeli

Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Ferhat Aygün 79 yıllık muhtarlık kanununun günümüz şartlarınca düzenlenmesini talep etti. Aygün, “Kanunlar güncellenirse, daha verimli çalışarak vatandaşlara hizmet edeceğiz” dedi.

Keçiören Yeşiltepe Muhtarı Ferhat Aygün gazetemize verdiği özel açıklamalarla 79 yıl önce yürürlüğe giren halk arasında muhtarlar kanunu olarak bilinen kanunun günümüz şartlarınca günlenmesi gerektiğini dile getirdi. Aygün, “10.04.1944 yılında kabul edilip 15.04.1944 tarihli resmi gazetede 5682 sayı ile yayınlanan 4541 numaralı şehir ve kasabalarda mahalle muhtar ve ihtiyar heyetleri teşkiline dair kanun günümüz şartlarını tam anlamıyla karşılayamıyor. Söz konusu kanunda güncellemeler yapılırsa daha verimli çalışırız” iddialarında bulundu.

“BELEDİYE MECLİSİNDE YER ALMALIYIZ”

1944 yılında Resmi Gazete ’de yayınlanan ve hala günümüzde geçerliliği olan muhtarlık kanunun güncellenmesini talep etti. Muhtar Aygün, “Özellikle şehirlerde ki muhtarlara yerel yönetimlerde daha fazla söz hakkı verilmeli, belediye meclislerine muhtar temsilcilerin girmesi sağlanarak belediyelerin mahallelerde yapacakları hizmetler ile ilgili belediye meclisinden karar çıkmadan önce muhtarların görüşü ve onayı alınmalıdır. ”Muhtar mahallesinin mülki amiridir” sözü lafta kalmamalı muhtarın mahallesi ile ilgili bildirdiği sorunlar ciddiye alınarak sorunu kulak arkası yapan kurum yetkilisi hakkında idari yaptırım uygulanmalıdır” ifadeleri ile önerilerini sıraladı.

basliksiz-1-001.jpg

“GİDERLER KARŞILANMALI”

Aygün, “Makamını ve yetkisini kendi veya başkasının menfaati için kullanan muhtar hakkında soruşturulma açılmalı ve görevi kötüye kullanmaktan yargılanmalıdır. Muhtarlık binalarının devlet kurumu olduğu göz önünde bulundurularak elektrik, internet, ısınma gibi giderleri devlet tarafından karşılanmalı bu konuyla ilgili inisiyatif belediyelere bırakılmamalıdır. Muhtarlara verilen asgari ücret tutarındaki ödenek içerisinden muhtarlık binası giderleri çıkınca verilen ödenek maaş statüsüne geçeceği için muhtarların muhtarlıkta göreceği belgelerden aldıkları ücret kaldırılmalıdır” diye devam etti.

“ÜCRETSİZ ULAŞIM SAĞLANMALI”

79 yıllık Muhtarlık kanununun günümüz şartlarına uygun yeniden düzenlenmesini talep eden Keçiören Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Ferhat Aygün son olarak şu hususlara değindi; “2017 yılında devlet tarafından ödenmeye başlanan muhtarların SGK primi BAĞ-KUR üzerinden değil kamu görevlisi SSK primi olarak yatırılmalıdır. Günümüz şartlarında özellikle şehirlerde ki muhtarların silah taşımasına lüzum duyulacak bir güvenlik sorunu bulunmadığından dolayı muhtarlara verilen silah taşıma ruhsatı hakkı iptal edilmelidir. Muhtarlara iş günlerinde ve mesai saatleri içerisinde şehir içi toplu taşımalardan, tatil günlerinde ise TCDD’ye ait ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanmaları sağlanmalıdır. Umarım bu haber muhtar dernek ve federasyonlarını harekete geçirerek konuyla ilgili çalışma yapmalarına hız katar. Devlet büyüklerimizin konuyu ele almasına vesile olarak yerel yönetimlerin ilk basamağı, mahalle sakinlerinin temsilcisi muhtarların görev ve yetkileri günümüz şartlarına göre güncellenir.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum