Yeşil Nobel nedir? Yeşil Nobel ödülü kime verilir?

Yeşil Nobel nedir? Yeşil Nobel ödülü kime verilir?

Yeşil Nobel ödülünü ilk kez bir Türk’ün kazanmasıyla beraber ‘Yeşil Nobel’ ödülünün ne olduğu hakkında meraklarını gidermeye çalışan vatandaşlar çeşitli sorular soruyor. Peki, Yeşil Nobel nedir? Yeşil Nobel ödülü kime verilir?

Dünya çevre korumasının Nobel ödülü olan Yeşil Nobel, bu yıl ilk kez bir Türk vatandaşına verildi. Özel çevre koruma bölgelerindeki deniz koruma alanlarında gerçekleştirdiği projelerle ‘Goldman Çevre Ödülü’nü almaya hak kazanan ‘Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı’ Zafer Kızılkaya, dünyada bu ödülü alan ilk Türk vatandaşı oldu. Asıl adı ‘Goldman Çevre Ödülü’ olan ve Yeşil Nobel olarak nitelendirilen ödülün ardından ise hem Zafer Kızılkaya hem de Yeşil Nobel’in ne olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İnsanlar meraklarını gidermek için arama butonlarında Yeşil Nobel nedir şeklinde sorular sormaya başladı. Peki, Yeşil Nobel nedir? Yeşil Nobel ödülü kime verilir?

kizilkaya.jpg

YEŞİL NOBEL NEDİR?

Türkiye’de özel çevre koruma bölgelerindeki deniz koruma alanlarında ortaya koyduğu projelerle, "Yeşil Nobel" olarak adlandırılan "Goldman Çevre Ödülü"nü kazanarak ilk kez Türkiye'ye getiren kişi, Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya oldu. Zafer Kızılkaya, "Bunun bir fırsat olarak kullanılıp Türkiye'nin deniz koruma alanlarında Avrupa lideri olmaması için hiçbir sebep yok" dedi.

Bu gelişmenin ardından insanlar Yeşil Nobel’in ne olduğunu araştırmaya başlayarak Yeşil Nobel nedir? diye sorular sormaya başladı. Yeşil Nobel, Goldman Environmental Foundation (Goldman Çevre Vakfı) tarafından, her yıl dünyanın 6 bölgesinden çevrenin korunması için çalışmalar yürüten isimlere verilen bir ödüldür. Dünyada çevre alanında verilen ödüller arasındaki değeri be prestiji nedeniyle "Yeşil Nobel" olarak da adlandırılan Goldman Çevre Ödülü'ne ilk kez Türkiye'den bir isim almış oldu.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.