Yazar Ersönmez Yarbay kitabını anlattı

Yazar Ersönmez Yarbay kitabını anlattı

TYB Ankara Şubesi’nde gerçekleşen ‘Bir Kitap Bir Yazar’ programında siyasetçi, sivil toplumcu ve yazar Ersönmez Yarbay, “Akıncılar Hareketi” kitabının hikayesini anlattı.

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Ankara Şubesi’nde gerçekleşen ‘Bir Kitap Bir Yazar’ programında siyasetçi, sivil toplumcu ve yazar Ersönmez Yarbay “Akıncılar Hareketi” kitabı üzerine söyleşi yaptı.

Ersönmez Yarbay, Milli Türk Talebe Birliği’nin öğrenciler dışındaki toplum kesimlerine hitap etmediğini söyleyerek, “Akıncılar Derneği 4 yılda 4 başkan değiştirdi. Akıncılar Hareketi bir lider hareketi değildir. Lider hareketi olmayan, lideri olmayan hareketler başarısız olur. Akıncılar Hareketi sağ ve sol hareketlere karşı Üçüncü Yol olarak ortaya çıktı, ancak hedeflenen siyasi başarı yakalanamadı” diye konuştu.

Akıncılar Hareketi’nin ülkücüler, solcular ve devletle paralel olmadığını söyleyen Ersönmez Yarbay, Akıncılar Hareketi mensuplarının eylemlerde ‘Dinsiz devlet yıkılacak elbet’, ‘Anayasamız Kur’an’, ‘Tek yol İslam’, ‘Kanımız aksa da zafer İslam’ın’ sloganları attıklarını vurguladı. 1975-1980 döneminde ülkücülerle anlaşamadıklarına değinen yazar Ersönmez Yarbay, ülkücülerin Türkçülüğü, Akıncılar Hareketi mensuplarının ise Ümmetçiliği savunduğunu aktardı.

yazarlar-birligi-2.jpg

5 BİN GENÇ ÖLDÜ 14 BİN GENÇ YARALANDI

‘Akıncılar Hareketi’ kitabının yanında ‘Akıncılar 12 Eylül’de Yargılanıyor’ adıyla yeni bir kitabının çıktığını anlatan yazar Ersönmez Yarbay, “ Ceza Kanunu’nun 141, 142 ve 163 üncü maddeleri ifade özgürlüğünün üstünde Demokles’in Kılıcı gibi sallandırılıyordu. 12 Eylül’de 100 arkadaşımız 163 üncü maddeye muhalefetten ve ‘Silahlı kalkışmaya hazırlık’ suçlamasıyla 10 yıla varan cezalarla yargılandı. Ben dahil bir çok arkadaşımız 7 yıldan iki yıla kadar cezalara mahkum edildiler. 8 inci Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal’ın gayretleriyle 141, 142 ve 163 maddelerin kaldırılmasıyla cezalar düştü.” Değerlendirmesinde bulundu.

yazarlar-birligi-3.jpg

SİLAHLI MÜCADELE METODUMUZ OLMADI

Ersönmez Yarbay, 12 Eylül öncesi silahlı mücadele verdiğini, 5 bin gencin öldüğünü, 14 bin gencin yaralandığını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Akıncılar Derneği’nin kamplarında silahlı eğitim verildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. İstisnai birkaç atış ve silah sökme takma dışında programlı silahlı eğitim verilmemiştir. Kamplarda genellikle ibadetler yapılır, düşünce dersleri, siyasi hareketlere karşı mücadele yöntemleri anlatılırdı. İdeoloji eğitimi verilirdi. Silahlı mücadele bizim metodumuz olmadı. “

yazarlar-birligi.jpg

AKINCILAR HAREKETİ MÜHENDİSLER HAREKETİDİR

Akıncılar Hareketi’nin mühendisler hareketi olduğunu söyleyen Ersönmez Yarbay, İlahiyat Fakültesi mezunlarının ve imam hatip öğrencilerinin katılımının kuruluştan sonra gerçekleştiğini aktardı.
Ersönmez Yarbay, Akıncılar Dergisi, Akıncı Güç Dergisi, Seriye Dergisi adlarıyla dergiler çıkardıklarını, ancak bu dergilerin ömrünün uzun olmadığını belirtti. Ersönmez Yarbay 12 Eylül’de kapanan Akıncılar Hareketi mensuplarının 11 yıl aradan sonra 1991 yılında Server Vakfı adıyla yeniden örgütlendiklerini söyleyen Ersönmez Yarbay, Server Vakfı’nın ağırlıklı olarak medeniyet tasavvuru, kültür, sanat, edebiyat ve akademik çalışmalara yöneldiğini söyledi.

Ersönmez Yarbay “Bir hareketin finans kaynağını bilmiyorsanız, o hareketin kimler tarafından yönetildiğini anlayamazsınız” diyen yazar Ersönmez Yarbay, “Akıncılar Hareketi’nin finans kaynağı tamamen aidatlardan, dergi satışlarından geliyordu. Hiçbir zaman dış kaynak almamıştır. Akıncılar Hareketi’nin genel merkez binası olmamıştır“ dedi.

Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.