YAŞLANIYORUZ

YAŞLANIYORUZ

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar, ülkemizin ve dünyanın giderek yaşlandığına dikkat çekerek gelecekte bakıma muhtaç binlerce kişinin olacağını söyledi. Çınar, en fazla ihtiyaç duyulan kuruluşun ise huzurevi ile yaşamevi olduğunu aktardı.

GENÇ VE YAŞLI NÜFUSU EŞİTLENECEK

Ailelerin genelinde en fazla iki çocuğun bulunduğunu 2050 yılına kadar yaşlı nüfus ile genç nüfusun eşitleneceğini savunan Çınar, dünya yaşlandığı için yaşlılık konusunun gelecekte en büyük sektör haline geleceğini kaydetti. Şuanda görülmeyen gündemin yaşlılık olduğunu belirten Başkan Çınar,  “2050 yılında en büyük sektör huzurevi ve yaşamevi sektörü olacak. Çok net. Sosyal güvenlik kurumları bile bütün politikalarını yaşlanan topluma göre yapacak. Çünkü toplum ve dünya yaşlanacak” dedi.

YAŞLILIK İKİNCİ ÇOCUKLUK YAŞAMIDIR
Derneklerinin dünyaca tanındığını ve 1237 tane ödül aldıklarını anlatan Başkan Çınar, kendilerinin “yaşlı” ifadesini kullanmak yerine “genç büyük” ifadesini tercih ettiklerini anlattı. Ulusal ve uluslararası düzeyde halkı bu konuda bilinçlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Çınar, yaşlılığa farklı bir anlam yüklediklerini belirterek, “Yaşlılık ikinci çocukluk yaşamıdır, farkı yaşanmışlıklardır” diye konuştu. Çınar, dünyada “Mucize adam” şeklinde anıldığını da belirtti.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar, dünyanın giderek yaşlandığına dikkat çekerek, gelecek yıllarda en fazla ihtiyaç duyulan kurum ve kuruluşun huzurevi ile yaşamevi olacağını söyledi.
GÖRÜLMEYEN GÜNDEM YAŞLILIK
Habervaktim’e çarpıcı açıklamalarda  bulunan Başkan Umut Çınar, 2020 yılı ile 2040 yılları arasında çok ciddi huzurevi ve yaşamevinin açılacağını öngörerek, "Dünya yaşlanıyor. Yaşlılık konusu onun için dünyanın en büyük sektörü haline gelecek. 2050 yılında en büyük sektör huzurevi ve yaşamevi sektörü olacak. Çok net. Sosyal güvenlik kurumları bile bütün politikalarını yaşlanan topluma göre yapacak. Çünkü toplum ve dünya yaşlanacak. Şuanda görünmeyen gündem yaşlılık. Bugün bir Japonya'ya, Almanya'ya, Hollanda'ya gidin ne kadar yaşlı nüfus olduğunu göreceksiniz. Biz genç nüfusa sahibiz şuanda ama biz de artık yaşlanıyoruz. Yakın bir süre içinde Türkiye'de de ortalama yaşam süreleri arttığından dolayı yaşlı nüfus olmaya aday bir ülke. Doğurganlık oranları çok düştü. Eskiden 3.1'lerdeyken şimdi 1'lere doğru geriledi. Etrafınıza baktığınızda ailelerde artık 1 ya da 2 çocuk var. Dünyada yaşlı ile çocuk nüfusu 2050'de eşit seviyeye gelecek” dedi.
YAŞLILIK İKİNCİ ÇOCUKLUK YAŞAMIDIR
Dünyaca tanınan ve birçok önemli başarıya imza atan derneklerinin 2011’de kurulduğunu ve yaşlılığa farklı bir anlam yüklediklerini belirten Başkan Umut Çınar, “Yaşlılık ikinci çocukluk yaşamıdır, farkı yaşanmışlıklardır' diyoruz. Biz yaşlılığa yaş alma olarak baktık. İnsanların ana rahmine düştüğünden itibaren insanların yaş aldığını ve ölene kadar da yaş alacaklarının farkına vardık. Dünya Yaşlılık Derneği olarak; biz yaşlı yerine ‘genç büyükler’ demeyi tercih ediyoruz. Çünkü genç olmak dinamik düşünmekle başlar. Dünyada yaşlılıkla ilgili kurum ve kuruluşlarda ki en genç başkanım. Hayatımı çocuk, engelli ve yaşlılara adadım. Uluslararası alanlarda yapmış olduğumuz birçok faaliyetlerle de bunu perçinledim. Yaş almış olmak aynı zamanda süzülmüş bilginin, yaratıcılığın, muhakeme yeteneğinin de büyüdüğünü, geliştiğini gösterir. Biz bilinçli bir şekilde sosyal sorumluluk anlayışından yola çıkarak, 2011 yılında kurulan ve sivil toplum örgütleriyle de bir araya gelip ulusal ve uluslararası düzeyde halkı bilinçlendirmek gayretinde olmayı hedefliyoruz” dedi.
MUCİZE ADAM
Diğer yaşlılık derneğinden ayrılan en büyük özelliklerini anlatan Başkan Umut Çınar, yaşlı yani kendi tanımları ile ‘genç büyükler’ ve çocukları bir araya getirdiklerini belirterek,  hayatını çocuk, engelli ve yaşlılara adadığını, uluslararası alanlarda yapmış oldukları birçok faaliyetler ile de bunu perçinlediklerini ifade etti. Başkan Çınar, yaşlılığa farklı bir gözle baktıklarından ve yaptığı farklı çalışmalardan ötürü dünyada Mucize Adam ( Miracle Man) lakabının kendisine takıldığını söyledi.
ESKİ TECRÜBELER YENİ NESLE AKTARILIYOR
Derneğin en önemli bir amacını da açıklayan Başkan Çınar, “ Dünyada yaşlılıkla ilgili gündem yaratacak olaylara dikkat çekiyoruz.  Genç büyüklerimizin yeni nesle tecrübelerini aktarıyoruz. Bunlarla ilgili belgeseller, uluslararası konferanslar da vermekteyiz. Ayrıca Rus, Çin, Almanya teknolojisi ile geliştirdiğimiz DÜYADER MAİ NLS projesiyle 12 dakikada kişilerin sağlık taraması yapılmakta ve genç büyüklere hastalanmadan önce rahatsızlıkları ile ilgili bilgi ve tedavi yöntemlerini söylüyoruz” diye konuştu.
EN FAZLA AÇILAN KURUM HUZUREVİ, YAŞAMEVİ
Yaşlanan nüfusa karşı önlem alınırsa bu nüfusun dezavantaj değil avantaj haline geleceğini belirten Başkan Umut Çınar, “Türkiye sağlık turizmi için dünyada çok önemli, ülkemizde çok sayıda kaplıca mevcut. İnsanlar da sağlık turizmine yüksek bütçeler ayırıyor. Türkiye'ye yurtdışından yatırımcı getirebiliriz” şeklinde konuştu. Ülke içindeki faydasına da değinen Başkan Çınar, doğru yaşamevlerinin açıldığı taktirde yaşlıların bilgisinden ve tecrübelerinden istifade edilebileceğini anlatarak, “Doğru yaşam evleri oluştuğu taktirde oradaki genç büyüklerimizin fikirleri alınıyor; ama birçok huzurevinde bu alınmıyor. Genç büyüklerimiz atıl durumda kalıyorlar. Çoğu arka plana atıldıkları için üretmeyen toplum haline gelmişler. Bizim en büyük hedefimiz yaşlanan toplumlarda üretime sevk etmektir” ifadelerini kullandı. Başkan Çınar, Türkiye'de en fazla açılan kurum ve kuruluş huzurevi ile yaşamevi olduğunu da anlattı.

 NAZİLLİ MODELİNİ YAYACAĞIZ

Genç büyüklerin yaşam kalitesini artırırken topluma ve kendilerine faydalı, mutlu bireyler olmalarına yönelik çalışmalar yapmak hedeflerinin arasında olduğu ve bunu da başardıklarını söyleyen Çınar; “Dünya Yaşlılık Derneği olarak, genç büyüklerimize ‘Yeni Bir Umut’ olmak için hareket ediyoruz. Özellikle de bunu yaparken Dünya da farkındalık yaratan Ege bölgesi ve Uzun Yaşamla bağdaşan Nazilli bölgesinde çok ciddi çalışmalar ve incelemelerde bulunduk. DÜNYADER Uzun Yaşam ve İleri Yaş Araştırma Komisyonu Proje Grubu Başkanı Engin Tulumbacı ile başlattığımız çalışmalarla ‘Nazilli modelini’ tüm dünyaya anlattık. Dünyanın en önemli Marka Zirvesini 2016 senesinde; Las Vegas'ta 'Dünya Markalar Zirvesi' adı altında gerçekleştireceğiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Markalar Derneği iş birlikteliği ile ülkemizi, sağlık turizmi başta olmak üzere savunma sanayi ve enerji sektöründe Dünyada söz sahibi yapmak için elimizden geleni yaptık, yapacağız da” dedi.
DÜNYADA YILIN DERNEĞİ SEÇİLDİ
Dünyada yaşlılıkla ilgili dünyada yılın derneği seçildiklerini ve bu süreçte markalaşmanın ne kadar önemli olduğunu anlayıp 2015 yılında da başkanlığını yürüttüğü Dünya Markalar Derneği’ni kurduklarını kaydeden Başkan Çınar, “Dünyanın en önemli Marka Zirvesini 2016 senesinde; Ankara’da ‘Dünya Markalar Zirvesi’ adı altında onursal başkanlığını Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Burhan Kuzu’nun yaptığı Dünya Markalar Derneği iş birlikteliği ile Ülkemizi, Sağlık Turizmi başta olmak üzere Savunma Sanayi ve Enerji sektöründe dünyada söz sahibi yapmak için ellimizden geleni yapmaktayız. Aynı zamanda huzurevleri yerine yaşamevleri ve bakımevleri konseptini ülkemizde yaygınlaştırırken, yaşlı kreşleri başta olmak üzere birçok alanda yenilikleri ülkemize kazandırdık ve Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya ve marka olma yolunda hareket eden Nazilli, Kazan gibi yerleri dünyada söz sahibi etmek için koşturuyoruz” diye konuştu.
YÜZLERCE ÖDÜL ALDI
Umut Çınar’ın Başarıları ve Ödülleri: Dünyada 1237 ödül aldı. Dünyada yılın derneği seçildi. Dünyada yılın sosyal sorumluluk ödülünü aldı. Dünyada barış ve sevgi ödülünü aldı...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.