Vatandaş tepkili: EGO zarar ediyor otobüs fiyatları artıyor

Vatandaş tepkili: EGO zarar ediyor otobüs fiyatları artıyor

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi zam konusunu gündeme getirdi. EGO otobüslerinde tek kişilik ücret 9.5 TL iken belediyeye masrafı 18 TL olarak hesaplandı. Toplu taşımada 5 aydır edilen zarar, gelecek zammın gerekçesi olarak gösterildi.

Akaryakıt ücretlerinin yükselmesi ulaşıma getirilecek zammın tuzu biberi oldu. Asgari ücret üzerinden hesaplanan ulaşım ücretlerinde vatandaşın geçtiğimiz 10 yıla nazaran daha uygun fiyata yolculuk yaptığı belirtildi. ABB, geçmişte vatandaşın toplu taşımaya aylık asgari ücretin yüzde 15’ini verirken günümüzde yüzde 5’i kadarıyla yolculuk yaptığı verisini paylaştı.

zam2.jpg

VATANDAŞ TEPKİLİ

Ulaşıma zam yapılacağı haberini sosyal medyadan duyduğunu söyleyen Feride Kırhan, gelecek olan zamma tepkisini gazetemize şu cümlelerle dile getirdi: ‘’Öğrenciydim ulaşıma sürekli zam geliyordu, çalışıyorum hala zam geliyor. Maaşımız gittiğimiz yol boyunca eriyor. Bildiğim kadarıyla ulaşımda zam yapılmayacaktı ve gelecek zamlara önlem alınacak deniliyordu. Hadi buyursunlar önlesinler. Seyahat hakkı temel bir ihtiyaçtır. Biz daha temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz ki refah toplum hayalleri kuruyoruz. Bu şekilde yaşamak zorunda değiliz. Aldığımız üç kuruş maaşı da böyle eritiyorlar. Gerçekten çok yazık.’’

zam1.jpg

İşçi emeklisi olduğunu söyleyen diğer yolcu Nihat Karabulut, ‘’Biz emekli aylığımızla ay sonunu getirmeye çalışırken zam haberleri duymaktan korkar hale geldik. En çok gençlere üzülüyorum. Gençler birikim yapamıyor. Maaşlara zam geliyor seviniyoruz bir bakıyorsun arkasına bir zam. Neresinden tutsan elinde kalır’’ ifadelerinde bulundu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE’Sİ ZARARI AÇIKLADI

ABB, zamlardan önce vatandaşı bilgilendirmek için ‘’toplu taşıma tarifimize ilişkin duyuru’’ başlığı adı altında belediyenin toplu taşımada uğradığı zararı açıkladı. Verilerin yazdığı tablo tüm EGO otobüslerinin bilgilendirme panosuna asıldı.

zam3.jpg

Açıklanan veriler ay ay bölünürken verilen açığın miktarı dikkat çekti. Veriler geçtiğimiz beş ayın gelir, gider ve zarar şeklinde belirlendi. İşte dikkat çeken o veriler.

AyToplam GelirToplam GiderZarar
Ocak153,1 Milyon519,1 Milyon366.0 Milyon
Şubat149,5 Milyon409,9 Milyon260,4 Milyon
Mart218 Milyon597,9 Milyon379,9 Milyon
Nisan195,3 Milyon393,6 Milyon198,3 Milyon
Mayıs232,2 Milyon529,6 Milyon298,4 Milyon

Belediyenin toplu taşımada 5 aylık toplam zararı 1 Milyar 503 Milyon olarak hesaplandı. Ayrıca bilgilendirme tablosunda, EGO bünyesine alınan yeni otobüslerin Ocak 2023 kredi ödemesi olan 82,5 Milyon TL’nin belediye bütçesinden karşılandığı bilgisi de yer aldı. Önümüzdeki hafta durumun netlik kazanacağı bildirildi.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum