Uzakdoğu Kültür Günü etkinliği düzenlendi

Uzakdoğu Kültür Günü etkinliği düzenlendi

Ankara Üniversitesi Sinoloji, Koreoloji ve Japon Kültürü Etkileşim öğrenci topluluğu işbirliği ile Japonya, Kore ve Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinin kültürlerini tanıtan ‘Uzakdoğu Kültür Günü’ etkinliği düzenlendi.

Uzakdoğu ülkelerinin geleneksel kıyafetlerini giyen öğrenciler stantlarda el sanatları, kültürel içerikli kitaplar ve Uzakdoğu kültürüne ait objeleri sergiledi. Uzakdoğu dövüş sporlarının da tanıtımının yapıldığı etkinlikte öğrenciler gelen konuklara eğlenceli anlar yaşattı.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Sinoloji topluluğu başkanı Senem Birçan, ‘’Kültürel etkileşim için bu etkinliği düzenledik. Biz Sinoloji topluluğu olarak Çin kültürünü giydiğimiz kostümlerle tanıtmaya çalıştık. Öğrenci arkadaşlarımızın aileleri de etkinliğimize katıldılar. Üniversite dışından gelen Koreli arkadaşlarımız da var. Etkinliğimiz festival havasında geçiyor. Onlar da merakla stantlarımızı geziyorlar. Katılımdan memnunuz’’ şeklinde konuştu.

au10.jpg

ÇİN KÜLTÜRÜ BÜYÜLÜ BİR DÜNYA

Çin kültürünü tanıtan Sinoloji bölümü öğrencisi Ahmet Berk Soylu, ‘’Çin kültürü büyülü bir dünya, su kabağından yapılmış flütler, insan karakterlerini yansıtan maskeler, ejderha kostümleri, geleneksel Çin dansları masal kitaplarından çıkmış gibi. Bugün standımızda Çin kültürüne ait objeleri tanıtacağım. İnsanların standımıza gelip bu kültürü merak etmeleri beni de mutlu ediyor’’ ifadelerinde bulundu.

au5.jpg

ÇOCUKLAR İÇİN JAPON OYUNCAKLARI

Japon Dili ve Edebiyatı öğrencisi Özgür Şen, ‘’Standımızda geleneksel Japon oyuncaklarını tanıtıyoruz. Japon oyuncaklarını Japonya’ya eğitime gitmiş arkadaşlarımız gönderdi, bir kısmını da atölyelerimizde arkadaşlarımız kendileri yaptı. Standımızda kurmalı trenler, geleneksel fasulye oyunu kaşıkları, el yapımı tahta yoyolar, topaçlar ve Japonların özellikle yılbaşı için çocuklarına hediye ettiği geleneksel oyuncaklar bulunuyor. Farklı kültürleri öğrenmek, tanıtmak, dünyayı tanımak için bizlere aracı oluyor.’’ dedi.

au6.jpg

MOTOR ZEKÂNIN TEMELİ ORİGAMİ

Japon Dili ve Edebiyatı öğrencisi Burak Talha Arslan, Japonya’da bir atasözü vardır, ‘parmaklar dışardaki beynimizdir’ biz standımızda Japon el sanatı olan Origami’yi tanıtıyoruz. Masrafsız bir uğraş. Özellikle çocukların motor zekâsını erken yaşta geliştirebileceği bir sanat. Standımıza gelen konuklara küçük çapta bir workshop veriyoruz. Origami sanatının başlangıcı olan turna katlamayı öğretiyoruz. Japon geleneğinde bin adet turna yapılırsa bir dileğinin kabul olacağı şeklinde bir inanış var. Bu inancın temeline bakarsak asıl amaç çocuklarda motor zekânın ve el becerisinin gelişmesine teşvik görebiliriz’’ şeklinde konuştu.

au4.jpg

TARİHİ KORE ALFABESİ: HANGUL

Kore Dili ve Edebiyatı ikinci sınıf öğrencisi Güldane Tekin Kore Alfabesine yönelik bilgileri şu şekilde aktardı. ‘’ Kore alfabesine Hangul ismi veriliyor ve tarihi Çosôn Hanedanlığı'na kadar dayanıyor. Türkçe ve Korece aynı dil ailesinde bulunuyor ve dil kuralları benzerlik gösteriyor. Standımıza gelen konuklarımıza bu bilgileri veriyoruz. Kore’ye ait edebiyat kitaplarını tanıtıyoruz.

au8.jpg

DİNİ VE MİLLİ ÇİN DANSLARI

Sinoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Yasin Bulut, ‘’Çok sayıda modern ve geleneksel dans türlerini barındıran Çin Halk dansları, Çinliler için büyük ölçüde önem arz ediyor. Kültürlerinin büyük bölümünü bu danslar oluşturuyor Bu danslar kutlamalarda, dini ayinlerde ve milli bayramlarda icra edilir. Çin'de 50’den fazla azınlık var. Bu azınlıkların hepsinin farklı halk dansları mevcut Biz de Sinoloji topluluğu olarak bugün bu danslardan bir kısmını konuklara sunacağız. Herkese keyifli seyirler diliyorum’’ diyerek Çin kültürüne ait danslar hakkında bilgi verdi.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.