Unutulmayan acı… Srebrenitsa Soykırımı Keçiören'de anıldı

Unutulmayan acı… Srebrenitsa Soykırımı Keçiören'de anıldı

Keçiören Belediyesi ve Bosna-Hersek Ankara Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen anma programında, Srebrenitsa Soykırımı'nın 28. yılı ve Srebrenitsa'da hayatını kaybedenler anıldı.

Keçiören Belediyesi ile Bosna-Hersek Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen anma programı, Keçiören'de büyük bir katılımla gerçekleşti. Etkinliğe, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, KKTC Eğitim Ataşesi Ahmet Aslan, AK Parti Keçiören İlçe Başkanı Zafer Çoktan, AK Parti Keçiören İlçe Kadın Kolları Başkanı Saliha Küçüker, Balkan Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa Belediye siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

turgut-altinok.jpg

BU ACIYI YÜREĞİMİZDE HİSSEDİYORUZ

Programda katılımcılara hitaben konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Srebrenitsa Soykırımı’ndan bugüne nice zamanlar aktı, nice zamanlar geçti ama acılarımız bitmedi. Biz o dönemi yaşayanlardan ve o dönemi yüreğinde hissedip tepki koyanlardanız. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasıyla birlikte yeni bir dünya düzeni kurulmuştur. Ekonomik, siyasi ve coğrafi yeni bir dünya oluşmuştur. Bununla beraber kargaşalar, iç savaşlar ve canavar duyguların ortaya çıkması söz konusu olmuştur. Sırbistan’ın, Bosna-Hersek’teki soykırımı da bunlardan biridir” dedi.

cicek-birakma.jpg

DESTEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

Altınok konuşmasına şöyle devam etti: "Biz burada kardeşlerimize destek için ne gerekiyorsa yaptık. Vatandaşlarımız, esnaflarımız ve kardeşlerimizle birlikte dayanışma kampanyaları başlattık. Allah razı olsun, az çok herkes gönlünden ne kopuyorsa verdi. Kızılay Meydanı’nda ‘Bosna-Hersek’teki Katliamı Telin Mitingleri’ yaptık. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz de elinden geleni yaptı.”

srebrenitsa-katilimci.jpg

UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

Srebrenitsa’da Aliya İzzetbegoviç liderliğinde kahramanca mücadele edildiğini de belirten Altınok konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Srebrenitsa bizim Çanakkale gibidir. Bosna-Hersek’teki o iman, güçlüleri yenmiştir. Aliya İzzetbegoviç de bir kahramandır. Yiğit bir kahraman, bilge bir aydındır. Bu parkımızın adını da Aliya İzzetbegoviç Parkı olarak koyduk. Şehrimizin giriş losyonunda önemli bir yerde bulunuyor. Avrupa`nın ortasında başlattığı ve verdiği kahramanca mücadele ile milletini ve devletini koruyarak istiklal ve istikbale kavuşturmuş olan bir liderdir. Avrupa`nın ortasında soykırımla kadın çocuk demeden birçok can şehit edilmiştir. Bunları unutmamak lazım. Yeni iç savaşların olmaması için yeni acıların olmaması için yeni felaketlerin olmaması için bunları unutmamak, unutturmamak lazım. Rehavete düşmemeliyiz. Makam mevkii, para pul uğruna birbirimize düşmemeli birlik ve kardeşliğimize ziyan vermemeliyiz.”

sergi-gezme.jpg

TARİH TEKERRÜRDEN İBARET

Tarihin tekerrürden ibaret olduğunu kaydeden Altınok, yeni acıların olmaması için rehavete kapılmaması gerektiğini belirterek, “Yeni iç savaşlarının olmaması için, yeni acıların olmaması için, yeni felaketlerin olmaması için unutmamak lazım, unutturmamak lazım. Rehavete düşmemeliyiz. Makam ve mevki diyerek birbirimize düşmemeliyiz. Para pul diyerek bunların arkasından koşmamalıyız. Sonra birliğimize, dirliğimize, beraberliğimize, kardeşlerimize, ziyan vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

bosna-buyukelcisi.jpg

30 BİN KİŞİNİN 7 BİN 500’Ü KAYIP

Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç ise Boşnak Müslüman halkına yapılan 6 bin 690 kişinin cenaze töreni yapıldığını kaydederek, şöyle konuştu:

“Kayıp kişiler enstitüsü bilgilerine göre bu sene defnedilecek kişilerden sadece ikisinin naaşı bütündür. Çok az kemik olduğu için aileler toprağa verme konusunda çok zorlandılar. Böylece bazı naaşlar 1998 yılından beri bugünü beklemişlerdir. Bosna Hersek’te bugüne kadar Boşnakların, Müslümanların binden fazla toplu mezarı bulunmuştur. Kayıp olarak kayıtlara geçen toplam 30 bin kişinin 7 bin 500’ü daha aranıyor. Ülkemiz ve halkımız hala en üst siyasi mercilerden soykırım inkarı hatta en yenisi olan soykırımın küfredilmesi, soykırımı işleyen zalimlerinin ödüllendirilmesi ve kutlanması, kurbanlara ve ailelerine küfür ve saldırı, soykırım bölgesinde yaşamaya devam eden halkımız ise zulüm ve baskı ile karşı karşıya kalmaktadır.”

Programın sonunda protokol ve katılımcılar Keçiören Aliya İzzetbegoviç Parkı’nda bulunan anıta çelenk ve karanfil bıraktılar. Daha sonra Srebrenitsa Soykırımı temalı sergiyi incelediler.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.