Türkiye’nin ilk paleontoloji müzesi tamamlanıyor

Türkiye’nin ilk paleontoloji müzesi tamamlanıyor

Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği Kayseri ve Nevşehir’de yürütülen kazı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ilk paleontoloji (fosil bilim) müzesinin tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği’nin Kayseri ve Nevşehir’de yürüttüğü kazı çalışmaları üzerine basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya AHBVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin, AHBVÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşen Özkul Fındık ve birçok öğretim üyesi ile dernek üyeleri katıldı. Toplantıda Kayseri ve Nevşehir’de yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan bulgular üzerine sunum gerçekleştirildi.10 yıldır yapılan çalışmalarda ortaya çıkan bulguların Kayseri’de açılacak müzede sergileneceği belirtildi.

filfosil.jpg

“BU TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu Türkiye’nin paleontoloji (fosil bilim), doğal ve kültürel miraslarımız açısından çok önemli olan fosil yataklarına ev sahipliği yaptığını belirterek çalışmalarında ortaya çıkan bulguların Kayseri’de kurulacak olan müzede sergileneceğini söyledi. Başoğlu, “En önemlisi bir paleontoloji müzesi kuruluyor. Bu Türkiye’de bir ilk. Başlı başlına bir paleontoloji müzesi. Farklı bir müze. Bu yaşayan öğreten canlı bir müze. Özellikle çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programlarıyla seminerleriyle atölyeleriyle kafesi ve kütüphanesiyle halkla iç içe oluşu, kolay ulaşılabilir oluşuyla farklı ve dikkat çeken bir müze olacak Kayseri’de kurulacak bu müzenin inşaatının yüzde 80’i bitmiş durumda” ifadelerini kullandı.

ilk-at.jpg

GURUR VERİCİ

Toplantıda konuşma yapan Ankara HBVÜ Rektör Yardımcısı Ahmet Kibar Çetin ise, içerisinde AHBVÜ öğretim üyelerinin, araştırmacılarının ve derneğin katkısıyla 10 yıldır süren bir çalışmada araştırma bulgularının çok etkili sonuçlar verdiğini vurguladı. Çetin, “Daha eğitim öğretim için öğrenci almadan bu düzeyde ulusal ve uluslararası sonuçlar doğuran bir araştırmada bulunulmuş olması bizi gururlandırıyor” dedi.

ornek2.jpg

Dernek Üyesi Araştırma Görevlisi Özge Kahya ise gerçekleştirdiği sunumda Kayseri Kocasinan ilçesi Yamula Barajı’nda Taşhan ve Hırka Köy ile Nevşehir Ürgüp ilçesi Sofular Köyü mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında at, gergedan, zürafa gibi canlılara ait tarihi 7,5 milyon yıla kadar dayanan fosiller ve bu çalışmaların nasıl gerçekleştirildiği hakkında bilgi verdi.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.