Türkiye’deki yerli çoban eksikliği yüzünden besiciler Afgan çobanları tercih ediyor

Türkiye’deki yerli çoban eksikliği yüzünden besiciler Afgan çobanları tercih ediyor

Türkiye'nin hayvancılık sektöründe yaşanan yerli çoban eksikliği, besicileri Afganistan'dan çoban teminine yönlendiriyor. Afganistan'dan gelen çobanların maaşları ise yaklaşık 15-18 bin TL arasında değişiyor.

Son yıllarda tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan modernleşme ve kentleşme süreci, kırsal kesimdeki iş gücü potansiyelini olumsuz olarak etkilemeye devam ediyor. Yerli halkın çoğunlukla şehirlerde iş imkânları araması, çobanlık gibi geleneksel meslekte düşüşe neden oluyor. Bu durum ise besicileri yerel çoban bulmada zorlu bir sürece sürüklüyor.

3-001.png

Çorum’da besicilik yapan Arif Kayaalp konuyla ilgili gazetemize şu açıklamalarda bulundu, ‘’Köylerde yaşayan gençler yeni bir hayat kurmak için şehre göç ediyorlar. Çobanlık yapacak insan bulmak zorlaştı. Sorup soruşturuyoruz bize Afgan çobanları öneriyorlar. Kimseyi bulamayınca mecbur bu çobanları tutuyoruz. Maaş olarak da 15 bin TL veriyorum. Nereye kadar bu parayı ödeyeceğim bilmiyorum. Hükümet bu konuda yeni bir politika bulması gerekiyor. En azından ödenecek maaşlar konusunda bir destek kredisi çıkartabilir. Besicilik konusunda iyiye gitmiyoruz. Yem fiyatları, mera alanlarında azalma bizi zor durumda bırakıyor.’’

1.png

AFGAN ÇOBANLAR TERCİH EDİLİYOR

Türkiye'de yerli çoban bulamayan besicilerin tercihi Afgan çobanlar oluyor. Afganistan ise çobanlık geleneğinin köklü olduğu bir ülke olarak öne çıkıyor. Türk besiciler, hayvancılık faaliyetlerini sürdürebilmek için Afganistan'dan deneyimli çobanları getirterek çözüm bulma yoluna gidiyor.

Ancak, bu durum bazı tartışmalara da neden oluyor. Yerli çobanların işsiz kalması, kırsal kesimdeki istihdam sorununu derinleştirerek yerel ekonomiyi olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca, Afgan çobanların Türkiye'ye uyum sağlaması ve kültürel farklılıkları göz önünde bulundurarak çalışmalarının bir şekilde koordine edilmesi gerekiyor.

4-001.png

GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM

Besicilerin Afgan çobanlara başvurması, yerli çoban eksikliğinin geçici bir çözümü olarak değerlendiriliyor. Uzun vadede ise yerli iş gücünü teşvik edecek politikaların geliştirilmesi ve kırsal kesimdeki hayvancılığın cazip hale getirilmesi önem taşıyor.

Türkiye'de yerli çoban bulma sorunu, besicilerin Afganistan'dan çoban temin etmesine yol açıyor. Ancak, uzun vadeli çözümler üzerinde çalışmak ve yerli iş gücünü desteklemek, kırsal kesimdeki hayvancılığı canlandırmak için önemli adımlar atılması gerekiyor.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.