Ticari taksi ÖTV indirimi ne zaman başlayacak? Ticari araç ÖTV ne kadar?

Ticari taksi ÖTV indirimi ne zaman başlayacak? Ticari araç ÖTV ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa’nın Gemlik ilçesine halka seslendiği konuşmada önemli müjdeler açıkladı. Açıkladığı müjdelerden biride ticari araçlarda ÖTV indirimi konusu oldu. Peki, Ticari taksi ÖTV indirimi ne zaman başlayacak? Ticari araç ÖTV ne kadar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her gün farklı şehirlerde mitingler düzenleyerek hem halkla buluşuyor hem de önemli açıklamalarda bulunuyor. Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenen programda Bursalılarla buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile bir müjde daha paylaştı. Paylaştığı müjde; ticari araçlarını yenileyecek esnafların ÖTV ödemeyeceği müjdesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konu ile ilgili konuşmasında, “Taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari taşımacılık yapan esnafımız aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamaların ardından konuyu merak eden ilgili vatandaşlar çeşitli sorular sorarak meraklarını gidermeye çalıştı. Peki, Ticari taksi ÖTV indirimi ne zaman başlayacak? Ticari araç ÖTV ne kadar? Tüm detaylar haberimizde:

TİCARİ ARAÇ ÖTV NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa’da ki açıklamalarının ardından insanlar, ticari araç ÖTV ne kadar? Sorunu sorarak meraklarını gidermeye çalışıyor. Araç vergilerinde iki türlü vergi sistemi devreye giriyor. Biri Katma Değer Vergisi (KDV) diğeri ise Özel Tüketim Vergisi’dir (ÖTV). KDV’nin belirli bir oranı varken, ÖTV’de bu durum aracın cinsine ve motorunun hacmine göre değişiklik gösterebiliyor.

24 Kasım 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ÖTV matrahlarına güncelleme geldi. 24 Nisan 2023 Pazartesi tarihine göre güncel ÖTV oranları ise aşağıdaki gibidir:

Motor gücü 1600 cm3’ü geçmeyen araçlar için:

  • Matrahı 184 bin TL altında olan araçlarda ÖTV oranı %45
  • Matrahı 184 bin TL’den 220 bin TL’ye kadar olan araçlarda ÖTV oranı %50
  • Matrahı 220 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar olan araçlarda ÖTV oranı %60
  • Matrahı 250 bin TL’den 280 bin TL’ye kadar olan araçlarda ÖTV oranı %70
  • Diğer araçlarda %80

Motor gücü 1600 cm3 ile 2000 m3arasında olan araçlar için:

  • Matrahı 228 bin TL’yi geçmeyen araçlarda ÖTV oranı %45
  • Matrahı 228 bin TL ile 350 bin TL arasında olan araçlarda ÖTV oranı %50
  • Diğer araçlarda %80

TİCARİ TAKSİ ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Vatandaşlarla paylaşılan ve ticari araçlar için geçerli olacak olan ÖTV indiriminin ne zaman devreye gireceği de merak konusu oldu. İnsanlar, bir yandan ÖTV ücretlendirmelerini sorarken, bir yandan da ne zaman devreye gireceğini araştırmaya başladı. Türk halkına verilen bu müjdenin detaylarına henüz ulaşılmazken ne zaman yürürlüğe gireceği bilinmiyor. Bütün bunların yanı sıra vatandaşların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise; Ticari araçlara gelen ÖTV indirimi, yalnızca araç yenilemelerinde geçerli olacaktır.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.