Tasarımcı Saliha Özelmas Kâhya: Amacım dantelleri günümüze uyarlamak
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Yarı Açık Sanat Galerisi’nde “Zaman” sergisi açıldı. Sergide eski dantellerden tasarlanan giysiler büyük ilgi gördü. Tasarımcı Saliha Özelmas Kâhya “Amacım dantelleri günümüze uyarlamak” dedi.
Geçmişten günümüze kadar gelen, evde aksesuar olarak kullanılan danteller giysiye dönüştü. Ulucanlar Cezaevi Müzesi Yarı Açık Sanat Galerisi’nde “Zaman” adlı kişisel sergi düzenlendi. Sergide eski dantellerden tasarlanan giysiler büyük ilgi gördü. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi moda tasarımı bölümünde öğretim üyesi olan Saliha Özelmas Kâhya, dantellerden tasarlamış olduğu 13 parçadan oluşan 10 adet giysiyi modaseverler ile buluşturdu.
“DANTELLERDE YAŞANMIŞLIKLAR VAR”
Koleksiyonunda sürdürülebilirliği ön planda tutan tasarımcı Saliha Özelmas Kâhya, “Bu koleksiyonu tasarlarken ki amacım hem sürdürülebilirliğe bir örnek olmak hem de sandıkta kalmış hakkettiği değeri görmeyen bu dantelleri günümüze uyarlayarak devamlılığını sağlamaktı. Bu dantellerde yaşanmışlıklar var, hatıralar var, bunların hepsi çok kıymetli şeyler. Üzerinde bazılarının lekesi duruyor, hiçbirinin lekesine dokunmadım. Çünkü o lekeler yaşanmışlığın göstergesiydi. Üzerlerinde bulunan lekelerle buna dikkat çekmek istedim. Günümüzde biliyorsunuz ki hep bir tüketim halindeyiz. Ben insanlara eskilerle de bir şeyler yapılabileceğini göstermeye çalıştım” şeklinde konuştu.
“DANTELLERİ ÇEVREMDEN TEMİN ETTİM”
Çevreden temin ettiği dantellerle oluşturduğu koleksiyonu hakkında bilgi veren Kâhya, “Sergide 10 adet giysi 13 parçadan oluşuyor. Burada bulunan parçaları yapmam bir buçuk yılımı aldı. Dantelleri çevremden temin ettim. Komşularım, arkadaşlarım sandıklarında bulunan, çeyizlerinden kalma dantelleri bu çalışmaları yapabilmem için bana verdiler. Bende şu an burada görmüş olduğunuz parçalara dönüştürdüm.
Büyüklerimizden kalma dantellerle hazırlanan on ayrı görünümden oluşan giysilerin her birinde ince detaylar mevcut. Eskiden yeniye her bir parça yeni düzeylerle zamana dair yaşanmışlıkları yansıtıyor. Koleksiyonum zamanın engellenemeyen hızına çaresizce bir meydan okuyuşu simgeliyor. Her giysi, gün, ay, yıl, an saniye, dakika, saat gibi insan yaşamındaki sınırlı zamanı oluşturan sürelere bir atıftır. O sebeple de koleksiyonumdaki parçaların her birine zamanı temsil eden isimleri verdim. İlk yaz, önceki yüzyıl, bahar, 1950, o dakika koleksiyonumdaki bulunan bazı parçaların isimleri” ifadelerini kullandı.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Sergiye herkesi beklediğini dile getiren Kâhya, “28 yıl önce bitirmiş olduğum lisans eğitimimin ardından, bu zamana kadar karma ve kişisel olmak üzere 11 sergiye katıldım. Üretmek çok güzel. Hele ki eski şeyleri dönüştürmek, tekrar kullanılabilir hale getirmenin verdiği his çok daha farklı. Yaptığım işi bu anlamda çok özel buluyorum. Sürdürülebilirlik benim için çok önemli. Bu sebeple bu zamana kadar birçok etkinlikte yer aldım. Bu kişisel sergimin de bende yeri çok ayrı. Sergime herkesi bekliyorum. Dantellerden neler yapılabileceğini insanların görmesini istiyorum” diyerek sözlerine son verdi. Sergi 23 Haziran’a kadar devam edecek.
Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.