Tabiat Tarihi Müzesi öğrencilerin uğrak noktası oldu

Tabiat Tarihi Müzesi öğrencilerin uğrak noktası oldu

Çankaya’da bulunan Türkiye'nin ilk ve en büyük Tabiat Tarihi Müzesi özellikle öğrencilerin ve gençlerin uğrak noktası haline geldi. Müzede, Türkiye coğrafyasına ait hayvan türleri ve ilk çağlardan kalma çeşitli fosiller sergileniyor.

Hafta sonları ailelerin de gezip vakit geçirdiği müzede, Türkiye coğrafyasına ait hayvan türleri ve ilk çağlardan kalma çeşitli fosiller sergileniyor. Dört kattan oluşan Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi'nin giriş katında Güneş sistemi, uzay terazisi, küresel görüntüleme sistemi, "Bilim Küresi', kubbe şeklindeki ekranda üç boyutlu görüntüleme sistemi "Planetaryum" bulunuyor.

Öğrencilerini Fen Bilimleri dersi dâhilinde konu anlatmak için müzeye getirdiğini ifade eden Melek Kıraç gazetemize şu açıklamalarda bulundu, ‘’Farklı sınıftan öğrencilerimizle müzeye 3. gelişimiz. Derslerimizi pratiğe dökmek öğrenciler için çok faydalı oluyor. Çağımızda görsel iletişim önemli. Amacımız dersleri sıkıcı olmaktan çıkartmak. Bu tür gezilerden sonra öğrencilerin derslere katılımı artıyor ve bunu fark edebiliyoruz. Ayrıca yaşadıkları şehri tanıyıp özgüven kazanıyorlar.’’

m1.jpg

BİZİM İÇİN BİR ALTARNATİF

Müzeye ailesi ile gelen beden eğitimi öğretmeni Selim Işık, ‘’Başkentimizin hızlı bir şekilde betonlaşması, gezecek yerlerin alışveriş merkezlerine sıkıştırılması bizleri farklı alternatiflere yönlendiriyor. Bugün müzeye kızımı getirdim. Müzenin konumu ve doğal bitki örtüsünü çok seviyorum. Artık çocukların özgürce gezebildiği sokaklar kalmadı maalesef. Çocuğum için ve kendimiz için biraz huzur bulmak için geldik de diyebilirim. Ankara’da daha çok yeşillik görmek istiyoruz. Müzede sergilenen parçaları görünce kızım merak ediyor, sürekli soru soruyor. Çocukların merak etme duygusunun canlı kalması için bu tür müzelerin sayısının artması gerekiyor diye düşünüyorum’’ İfadelerinde bulundu.

m8.jpg

PREHİSTORİK DÖNEME AİT AYAK İZLERİ

Müzenin ilk katındaki camekânlarda omurgalı ve omurgasız fosillere ait çok sayıda örnek sergileniyor. Ayrıca Prehistorik Dönemlerde Manisa'da yaşamış insanlara ait ayak izleri, taş aletler, mağara sanatına ait kopyalar ziyaretçiler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Ayrıca 1974 yılında Ankara Beypazarı'nda bulunmuş Anadolu panterinin yer aldığı soyu tükenmiş ya da tükenmekte olan Türkiye'ye özgü bitki ve hayvanlara ait örnekler Diyorama Bölümü'nde sergileniyor.

m10.jpg

MARAŞ FİLİ

Kahramanmaraş'ta bulunan 3 bin 500 yıl öncesine ait Maraş fili iskeleti, 17-10 milyon yıl önce yaşamış bir hortumlu memeli olan "Gomphotherium angustidens"in fosilinin alçı kopyası dikkat çekiyor. Çorum Havzası'nda 28-23 milyon yıl önce yaşamış en büyük kara memelisi olarak bilinen dev gergedana ait fosiller, Adana-Yumurtalık sahilinde karaya vuran güncel uzun balina iskeleti ile 140 milyon yıl önce yaşamış etobur dinozorlardan iskeletinin fosilleri müzenin en değerli parçaları arasında gösteriliyor.

m13.jpg

SİSTEMATİK MİNERALOJİ BÖLÜMÜ

İkinci katta "Sistematik Mineraloji Bölümü'nde' yerkabuğunun oluşmasında baş faktör mineraller, Kayaçlar Bölümü'nde ise çeşitli minerallerin farklı jeolojik süreçlerle bir araya gelmesinden oluşmuş kayaçlar sergileniyor. Günlük hayatta kullanılan araç, gereç ve malzemenin tamamen veya kısmen kaynağı olan metal madenleri, enerji hammaddeleri ve endüstriyel hammaddeler ise Türkiye Yer Altı Kaynakları Bölümü'nde yer alıyor.

m3.jpg

MTA MÜZESİ NEREDE NASIL GİDİLİR GİRİŞ ÜCRETİ ZİYARET SAATLERİ

Çankaya’ya bağlı Çukurambar Mahallesi’nde yer alan müzeye Çukurambar metrosu ile ulaşım sağlanıyor. Ayrıca Kızılay Güvenpark önünden kalkan 132 numaralı EGO otobüsleri ile de ulaşım mümkün. Müzeye giriş için her hangi bir ücret alınmamaktadır. Haftanın her günü 09:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır. Müzenin açık otoparkı da bulunmaktadır.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.