Sürüş Uzmanı Çelebi Deli: Gelişmiş ülkelerde ehliyet almak kolay değil
Sürüş Uzmanı Çelebi Deli, ehliyet kurslarında yeni sistem otomobillerdeki kritik donanımlar hakkında bilgi verilmediğini belirterek, “Trafik kazalarının yüksek olmasının nedenlerinden biri de budur” dedi.
Güvenli Sürüş Uzmanı Çelebi Deli, ehliyet kurslarında yeni sistem otomobillerdeki kritik donanımlar hakkında bilgi verilmediğini belirterek, “Trafik kazalarının yüksek olmasının nedenlerinden biri de budur” dedi. Deli, gelişmiş ülkelerde ehliyet almanın bizdeki kadar kolay olmadığını kaydetti.
Askeri personele anti teknik sürüş teknikleri, güvenli sürüş teknikleri, ileri sürüş teknikleri ve yol dışında kullanılan Off Road eğitimleri veren Deli, sürücü kurslarının bu eğitime önem vermediğini söyledi.
AMACIMIZ TRAFİKTE GÜVENDE KALABİLMEK
Otomobille ilgili temel bilgiler verildiği ama yeni sistem otomobillerdeki kritik donanımlar hakkında bilgiler verilmediğini vurgulayan Çelebi Deli,” Aktif ve pasif emniyet sistemleri, ABS, ASD, EBS gibi sistemler var. Olumsuz doğa koşullarında, karda, siste, mıcırda, yağmurda nasıl otomobil kullanmak gerektiğinin yöntemlerinin neler olduğu konusunda eğitmenler yetiştirilmelidir ben bunu yapmaya çalışıyorum” ifadelerine yer verdi.
Daha fazla eğitmen yetiştirmek istiyoruz diyen Çelebi Deli, Amacımız güvenli trafikte, güvenli şekilde bilgilerimizi insanlarla paylaşmak. Videolarla yapılan anlatımlar uygulamalı eğitimler kadar faydalı olmayacaktır bu yüzden eğitimler uygulamalı verilmelidir. Başta bayanlar olmak üzere ülkemizde tehlikelerle dolu olan trafikte güvenli araç kullanılması için bu bilgileri aktaracak eğitmenler yetiştirmek amacımız” şeklinde konuştu.
GÜVENLİ SÜRÜŞ KAZALARI AZALTIYOR
Çelebi Deli, “Dünyada birçok ülkede ehliyet almak kolay değil. Ehliyet almak için trafikte testlerden geçiliyor ve güvenli sürüş ve savunma sürücülüğü dediğimiz Defans sürüş eğitimleri veriliyor. Ayna kullanımı, fren kullanımı, doğru sürüş pozisyonu, direksiyonu düzgün tutma gibi testlerden geçip ehliyet alınıyor. Bu anlamda ülkemizde bu eğitimlerin verilmemesinden dolayı trafik kazaları üst seviyelerde. Bunun nedeni de tabi ki eğitim bizlerde bu eğitimleri vererek kazaları azaltmayı amaçlıyoruz. Her gün otomobiller değişiyor bundan dolayı da yeni eğitimlerin geliştirilmesi gerekiyor. Donanımlar değiştikçe eğitimler de farklılaşacaktır” dedi.
ÇELEBİ DELİ MARKASININ ORTAYA ÇIKIŞI
Çelebi Deli markasından bahseden Deli sözlerine şöyle devam etti: “Yurtdışında otomobil sporları ve otomobil kullanmaya yönelik çalışmalar yaptıktan sonra ülkeme gelip Off Road yarışlarına katıldım ve bu yarışların çoğunda başarı sağladım. Bu başarıyı sağladıktan sonra farklı bir meslek olarak eğitmenliğe yöneldim. Bu konuda da takdir gördüm ve insanlar tarafından ilgi konusu olan İSAK Akademi diye bir akademi kurdum. İSAK Akademi İleri Sürüş Akademisi’nin kısaltılmış halidir. Sertifikasyon programları ve bakanlıktan aldığımız izinlerle ehliyetini almış sürücülere daha iyi araç kullanmaları için ileri sürüş tekniği eğitimi vermeye başladım.”
İSHAK Akademi’ye emekli olduktan sonra devam etmediğini kaydeden Çelebi Deli, “Bu işleri bizden sonrakileri eğiterek onlara devrettik ama sosyal sorumluluk anlamında bu eğitime aç olanlar olduğunu düşünerek gençler ve meraklıları için zaman zaman seminerler vermeye devam ediyorum. Bu aktivitelerden ticari bir kaygı gözetmiyorum ve ehliyet almadan önce gençlerin sürüş konusunda fikir sahibi olmasını sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
OTOMOBİL DONANIMLARINI ÖĞRENMEK GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN ÖNEMLİ
Otomobil donanımlarının öğretildiği eğitimlere de odaklanıldığını aktaran Çelebi Deli, “ Gençler yaşıtlarından bu eğitimler sayesinde daha donanımlı olmaya başladılar. Ehliyeti alırken de güvenli araç kullanırken de bu eğitimlerin faydası olacağına eminim. Trafik tehlikelerle dolu olduğundan dolayı dünyanın en başarılı sürücüsü olsanız bile diğer sürücü yüzünden hayatınızı kaybedebilirsiniz. Hız sınırlarına dikkat edilmesinin yanı sıra aracın donanımlarına ve teknik özelliklerine de dikkat etmek gerekmektedir. Direksiyon dayama noktaları gibi yönlendirme elemanları düzenli olarak incelenmelidir” diye konuştu.
OFF ROAD DOĞAYI KİRLETEBİLİR
Off Road eğitiminin özel bir eğitim olduğunu aktaran Çelebi Deli bu eğitimlerin ayrı bir şekilde ayrı bir ehliyetle verilmesi gerektiğini söylerken sözlerine şöyle devam etti: “ Ankara’da ANOF adında bir derneğimiz vardı daha sonrasında ANDOF adından Ankara Doğa ve Off Road sporları kulübü kuruldu. Yarışlar düzenlendi ve bu yarışlar 4 çeker kullanan otomobil sürücüleri için katkı sağladı. 4 çeker otomobil nedir, olumsuz doğa şartlarında ilerlemelerini sağlayan kritik donanımlar nelerdir, mekanik aksanlar nelerdir ve bu aksanlar ne işe yarar, Off Road’ın ticari boyutu nedir, 4 çeker otomobiller doğa sporu yapmak için uygun mudur gibi soruların cevaplarını aldılar.”
Çelebi Deli “Kimileri Off Road için egzozun olduğu, mekanik demir parçalarının oksijen ortamı ormanlarda hareket etmesini istemeyebilir. Ankara’da Off Road derneği aktif olarak çalışmaktadır ve yoğun ilgiye de maruz kalmaktadır. Off Road yolculukları arasında dağ geçitlerini aşma, nehir geçişleri, çamur çukurlarından geçme, kayalık yamaçlarda tırmanışlar ve zorlu doğal engelleri aşma gibi zorlu olaylar bulunabilir. Bu tür etkinlikler genellikle doğa severler, macera tutkunları ve arazi araçlarıyla ilgilenen kişiler tarafından tercih edilir. Ancak Off Road seferleri doğal giriş ve doğal yaşam alanlarını etkileyebilir, bu yüzden bozulma etkilerine dikkat etmek önemlidir” dedi.
OFF ROAD EĞİTİMLERİ AYRI OLARAK VERİLMELİDİR
Off Road eğitimlerinin ayrı verilmesi gerektiğine dikkat çeken Çelebi Deli, “Ambulans sürücüsü ambulans güvenli sürüş teknikleri eğitimini almalı, itfaiye sürücüsü güvenli itfaiye sürüş teknikleri eğitimi almalı çünkü ambulans, itfaiye, polis arabaları gibi araçlar trafikte hızlı gitmek zorunda olan araçlardır ve bunlar birer branş eğitimi olarak verilmelidir. 4 çeker otomobilleri sürenlere de 4 çeker otomobillerle ilgili ayrı bir eğitim verilmesi gerekmektedir. Genel sürüş tekniklerine ileri sürüş ve güvenli sürüş teknikleri diyoruz ama kullanılan aracın cinsine göre bu eğitimler kapsamlı olarak verilmelidir “diye konuştu.
TRAFİK LAMBALARI AZALDIKÇA HIZ ARTTI
Sürat felaket getirir ve trafik lambaları günümüzde şehirlerde azaldıkça otomobillerin hızları artmaya başladı. Emniyet kemeri takan, kapıları kitleyen ve standart hızlarda seyreden kişiler trafik kazalarına çok fazla karışmıyorlar, hayatta kalıyorlar ya da sakatlanmıyorlar. Birilerinin ölümüne de sahip olmak istemiyorsak güvenli sürüşe dikkat etmemiz gerekiyor. Kurallara uyalım, hız ve hukuksal anlamda alkol yada benzeri maddeleri araç kullanırken kullanmayalım. Trafik kazalarının 3 ana unsuru vardır otomobil, çevre ve sürücüdür bu unsurlar. Kazaların çok büyük bir bölümünü sürücüler oluşturuyor.
Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.