SKUP Türkiye’den sürdürülebilirliğe tam destek

SKUP Türkiye’den sürdürülebilirliğe tam destek

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında "Şehrini Keşfet - Gelecek Enerjini Koru!" sloganıyla SKUP Türkiye projesi etkinlikleri düzenleniyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Daha az enerji tüketimine yönelik çözümler geliştirmeli” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği liderliğindeki "Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik için Avrupa Birliği Desteği Projesi" (SKUP Türkiye), sürdürülebilir kentsel hareketliliği ülkemizde tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Proje, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse ediliyor ve enerji tüketimini azaltma hedefiyle yola çıkıyor. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TBB ve Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşen lansmanda daha az enerji tüketimine dikkat çekildi.

2-001.jpg

DAHA ÇOK ÜRETİP DAHA AZ KİRLETELİM

TBB Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, lansmanda yaptığı açılış konuşmasında sürdürülebilir kentsel ulaşım yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Yılmaz, iklim değişikliğinin hayatımızı olumsuz etkileyebileceğini belirterek, daha az enerji tüketimine yönelik çözümler geliştirmenin gerekliliğine dikkat çekti.

Lansman Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sürdürülebilir kentsel ulaşım yöntemleri konusunda çok mesafe kat ettiklerini ifade eden Yılmaz şunları söyledi: “Dünya bir iklim değişikliğine gidiyor. Bu iklim değişikliğinin gerçekten hayatımızı olumsuz yönde etkileyeceği belli. Daha çok üretmek için daha çok kirletmeli miyiz? Metan gazı ve ozon tabakasını delen diğer unsurları nasıl azaltabiliriz. Bunun için sürdürülebilir kentsel ulaşım yöntemlerini ana gündem maddemiz haline getirmeliyiz. TBB olarak Avrupa Hareketlilik Haftası bizim çok sahiplendiğimiz ve sevdiğimiz bir etkinlik. Biz Balıkesir’de gençlere alın bisikletlerinizi şehrinizi tanıyın dedik. Onları alternatif ulaşıma yönlendirdik. TBB olarak bugüne kadar üstümüze düşen ne varsa yaptık ve bundan sonra da daha fazlasını yaparak devam edeceğiz.“

ŞEHRİNİ KEŞFET GELECEK ENERJİNİ KORU

Avrupa Hareketlilik Haftası, SKUP Türkiye projesiyle paralel olarak yürütülen etkinliklerle destekleniyor. Proje kapsamında gençlere yönelik olarak bisiklet kullanımı teşvik ediliyor ve alternatif ulaşım yöntemlerinin benimsenmesi hedefleniyor.

SKUP Türkiye projesi, sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusunda farkındalık oluşturmayı ve enerji verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Türkiye Belediyeler Birliği, projenin nihai faydalanıcısı olarak, bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalarla bu hedefe doğru önemli adımlar atmış durumda.
Avrupa Hareketlilik Haftası ve SKUP Türkiye projesi, sürdürülebilir bir gelecek için şehirlerimizdeki kentsel hareketliliği teşvik etme amacıyla bir araya geliyor. Bu çabaların daha geniş çapta yayılması ve toplumun her kesiminde sürdürülebilir ulaşım bilincinin artması, enerji tasarrufu ve çevre koruması açısından büyük önem taşıyor.

1-001.jpg

SKUP TÜRKİYE İLE GELECEK ENERJİMİZİ KORUYACAĞIZ

TBB Başkanı Yılmaz’ın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan ise SKUP Türkiye Lansmanı’na ilişkin şunları söyledi: “Belediyelerle yaptığımız işbirliklerinin sürdürülebilir enerjiyi hedefine koyan bu projeyi çok önemsiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile yaptığımız işbirliklerinde Ankara İzmir İstanbul … Alternatif ulaşıma dair yatırımlar yapıyoruz. Bunlarla sınırlı kalmayıp akıllı ulaşımı da belediyelerin hedefine koyup bisikleti daha çok kullanıma açacağız. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında bakanlık olarak her türlü desteği sunduk ve sunmaya devam edeceğiz. Bu hafta kapsamında bir farkındalık arttırma gayreti içerisinde olacağız. Sadece bisiklet ya da araba değil diğer tüm araçları da kullanıma sokmak için çalışacağız.”

3-001.jpg

KARBON AYAK İZİNİ AZALTABİLİRİZ

Avrupa Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında TBB ile işbirliğinin devam etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Pandemi sürecinde dahi TBB'nin hareketlilik haftası için kapılarını açık tuttuğuna değinen Büyükelçi, işbirliklerinin önemini vurguladı

Büyükelçi Meyer-Landrut konuşmasında şunlara yer verdi: “Biz Avrupa Hareketlilik Haftası ile SKUP Türkiye Projesi ile bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Sürdürülebilir kentsel hareketliliği insanların gündemine sokmak istiyoruz. Dünyanın her yerinde şehirler davranışlarını değiştirmeye çalışıyorlar. Bunu yapmadığınız takdir de gelişmenin dışında kalıyorsunuz. Daha sağlıklı daha yeşil, karbon ayak izimizin azaldığı bir yaşamı ancak davranışlarımız değiştirerek sağlayabiliriz. Bu çok önemli çünkü kentsel haraketlilik bir ihtiyacın karşılığı olarak karşımıza çıkıyor artık. Bu da tüm ulaşım sistemimizi etkiliyor. Sürdürülebilir kentsel mobilite çok önemsediğimiz bir konu.”

ENERJİNİ KORU ŞEHRİNİ KEŞFET

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut , “Avrupa’da ülkeler ulaşımı fosil enerjiden uzaklaştırmaya başladı. Yapılan tüm planlamalarda alt yapıları daha güvenli hale getirmek, vatandaşa daha emniyetli yollar sunmak, daha kaliteli bir hava sunmak için projelere önem veriliyor. Biz de Türkiye’de bunun olması için çalışmalar yapıyoruz. TBB belediyeler için şemsiye bir kurum. Belediyelere ve belediyeler birliğine aktarılan çok ciddi bir fonumuz var. Bu yıl “enerjini koru şehrini keşfet” mottosu bizim için çok değerli. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı enerji fiyatlarının fırladığını görüyoruz. Bu nedenle enerji tasarrufu yapmak gerekiyor. İşte burada bu projenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Yavaşlama, bisiklete binme, toplu taşımayı kullanmada belediyelere çok iş düşüyor. Hep birlikte sürdürülebilir enerji için ele ele vereceğiz” ifadelerine yer verdi.

4-001.jpg

KÜRESEL GELECEK İÇİN TÜRKİYE’YE NELER DÜŞÜYOR?

Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı, Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay Avrupa Hareketlilik Haftası’nın önemine şu sözleriyle dikkat çekti “Ana kavram bisiklet. Bisiklet bir salgın sonrasında ortaya çıktı. Bugün yeniden gündemde. Çünkü gelecek nesilleri iklim kirliliği ve enerji sorunlarından korumak gerekiyor. Şehrini keşfet enerjini koru ana teması bu anlamda çok önemli bir motto. Sadece kendi enerjimizi değil toplumsal enerjimizi de korumak çok önemli. “Küresel gelecek için Türkiye’ye neler düşüyor?” bu sorunun etrafında birleştiğimiz bu çok önemli toplantıda aranızda olmaktan mutluluk duyuyorum. Yenilikleri Türkiye’ye taşıma konusunda çalışacağımızdan emin olabilirsiniz. Çünkü Dışişleri uç beylikleridir ve yurtdışındaki gelişmeleri takip ederek ülkemize taşırlar.”

Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.