‘Seymen Fotoğrafları Sergisi’ gerçekleştirildi

‘Seymen Fotoğrafları Sergisi’ gerçekleştirildi

Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Ankara Kulübü’nün, ortaklaşa düzenlediği ‘Seymen Fotoğrafları Sergisi’ halk oyunları ve çeşitli sunumlar eşliğinde gerçekleştirildi.

Yerli ve yabancı katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği sergide, Atatürk’ü Ankara’da karşılayan Seymenlerin fotoğrafları sergilenirken, Türk tarihinde Bacı Erenler ismiyle bilinen kadınlar teşkilatı yöresel halk oyunları ile etkinliğe eşlik etti.

Ankara Kulübü genel sekreteri Attila Saka gazetemize şu açıklamalarda bulundu. ‘’Seymenler 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk’ü Ankara’da karşılayan ilk topluluktur. Ankara Kulübü, Atatürk’ün 1932 yılında Seymenlik geleneğini yaşatın talimatı ile kurulmuştur. Bizler de babadan oğula bu geleneği sürdürüyoruz.’’

s1.jpg

ANKARALILARIN KURDUĞU BİR DERNEK

Kulübün Atatürk’ün talimatıyla kurulduğunu aktaran Saka, ‘’Ankara Kulübü 1947 yılında dernek statüsüne geçmiştir.1990 yılında ise kamuya yararlı dernek statüsü kazanmıştır. Üye sayımız 4 bin kadar. Ankara’nın 16 ilçesinde şubemiz bulunmaktadır. Şube sayısını 25 ilçe olarak hedefledik.’’ dedi.

s4.jpg

AMACIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK

Ankara Kulübü Derneği altında çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını söyleyen Saka, ‘’Kulübümüzde Bacı Erenler ve Seymenler olarak iki ekibimiz var. Bu ekip sadece yöresel halk oyunları ile ilgilenmez. Seymenler kurtuluş mücadelemizde bir direnişin simgesidir. Seymenlik ve Bacı Erenlik kültürü, yardımlaşma, zor zamanlarda birlik olma, ekmeğini paylaşma, güçlü kardeşlik bağlarının kültürüdür. Bizim amacımız da bu kültürü yaşatmak’’ ifadelerinde bulundu.

s5.jpg

DEDEN TORUNA GEÇEN BİR GELENEK

Sergilenen fotoğraflar arasında dedesinin de olduğunu söyleyen Saka, ‘’Dedem ve babam Seymen, ben ve oğlum da öyle. Bu kültürü dededen toruna sürdürüyoruz. Bundan bağımsız olarak kim Seymenlik geleneğini benimserse bu kültüre hizmet etmek isterse bir Seymen olabilir. İşin özü illa Ankaralı olmak, büyüklerinizin Seymen olması gerekmiyor.’’ dedi.

s7.jpg

ULUSLARARASI BAŞKENT HAFTASI

En geniş kapsamlı etkinlikleri 5- 13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriyoruz diyen Saka, ‘’Bu tarihlerin önemi, 5 Ekim’de Atatürk Ankara’nın ‘Onursal Hemşeriliğini’ kabul ettiği, 13 Ekim ise Ankara’nın başkent oluşudur. Yurtdışından ve Türki Cumhuriyetlerden pek çok misafirimiz oluyor. İlçelerimizde çeşitli anmalar ve fotoğraf sergileri düzenliyoruz. Ayrıca her yıl Seymen ekibimizle 27 Aralık 1919 Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin bir temsilini sunuyoruz.’’ şeklinde konuştu.

s3.jpg

GELENEKSEL ANKARA EZGİLERİ

Ankara’nın kültürel mirası olarak her konuda araştırılması için bir merkezlerinin olduğunu da söyleyen Saka, ‘’Kültür Bakanlığı’nın desteklediği Bacı Eren projesi ve 4 CD’den oluşan 56 eserin bulunduğu Ankara Müzikali içerikli bir albüm projesi oluşturduk. Albümümüzün adı ‘Geleneksel Ankara Ezgileri’. Albümümüzü kütüphanelere, üniversitelere, müzelere gönderdik. Ayrıca dijital ortamda paylaşarak halkımızın beğenisine de sunduk. 16 Eylül 2023 yılında yani 100. yılımızda bu albümümüzü bir konser eşliğinde tanıtım organizasyonunu gerçekleştireceğiz. Bu organizasyonun temelinde canlı koromuz, Seymenlerimiz ve Bacı Erenlerimizin gösterileri yer alacak.’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.