Seferberlik başladı: 2050’de Türkiye su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında olabilir
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Verimliliği Seferberliği kapsamında eylem planı hazırladı. Plan doğrultusunda tarımdan sanayiye, kentlerden günlük yaşama her bir vatandaş bilinçlendirilerek su kullanımı konusunda farkındalık yaratılacak.
Bakanlığın hazırladığı Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji ve Eylem Planı adıyla hazırlanan programda kentsel, tarımsal ve endüstriyel alanlardaki su kullanım verimliliği konusunda çalışmalar yürütülerek farkındalık yaratılacak. Hazırlanan plan doğrultusunda Türkiye’de mevcut durumdaki içme suyu sistemlerinde yüzde 33,5 olan su kayıplarının yüzde 25’e çekilmesi ve tarımda sulama randımanının yüzde 50’den yüzde 75’e çıkarılması ile temiz tatlı su kaynaklarından toplam su kullanımının yüzde 25’e varan oranlarda azaltılmasının mümkün olduğu belirtiliyor.
“SUYUMUZA SAHİP ÇIKALIM”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de 100 yıl içinde su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 oranında azalması ve 2050 yılından itibaren Türkiye’nin su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alması bekleniyor. Bununla birlikte yılda bin 323 metreküp kişi başı kullanılabilir su miktarı ile su stresi altındaki bölgeler arasında yer alan Türkiye’nin yıllık kullanılabilir tatlı su tüketiminin yüzde 77’sinin tarımda, yüzde 23’ünün ise içme-kullanma suyu ve endüstriyel üretimde kullanıldığı bildiriliyor. Seferberlik kapsamında, “Suyumuza sahip çıkalım” sloganı ile hareket edilerek; her kesimi kapsayan çalıştaylar, eğitimler, atölye çalışmaları, farkındalığı artırıcı yayınlar ve benzeri etkinlikler ve su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması ile su verimliliği uygulamaları hayata geçirilecek.
REHBERLER HAZIRLANDI
Program doğrultusunda Su Verimliliği Seferberliği’nin suverimliligi.gov.tr resmi sitesinde tarımsal su verimliliği rehberi, kentsel su verimliliği rehberi, endüstriyel su verimliliği rehberi ve bireysel su verimliliği rehberi hazırlandı. Hazırlanan kentsel su verimliliği rehberinde; kentlerdeki içme suyunun temin ve dağıtımında su kayıplarının önlenmesi ile turizm ve yükseköğretim kampüslerinde alınacak önlemler yer alırken; endüstriyel su verimliliği rehberinde gıda, tekstil, ana metal ve kimya sektörlerine yönelik bilgilendirmeler bulundu. Bireysel su verimliliği rehberinde de her bir vatandaşın ne tür önlemler alabileceğine yönelik tavsiyeler bulunurken; tarımsal su verimliliği rehberinde üreticilerin alması gereken önlemler sıralandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.