Sebze ve meyve oranında artış görüleceği düşünülüyor
TUİK verilerine göre geçtiğimiz yıla oranla bu yıl sebze ve meyve oranında artış görüleceği düşünülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilen araştırmada özellikle sebze üretimindeki tahmini artışlar göze çarpıyor.
Üretim miktarlarının, 2023 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %4,8, sebzelerde %1,9, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %0,3 oranında artacağı tahmin ediliyor. Buna göre 2023 yılı üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 73,6 milyon ton, sebzelerde 32,2 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 26,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği belirtiliyor.
TUİK tahminlerini gazetemize değerlendiren mahalle manavı Adil Çelik, ‘’Bolluğun olması bizi de tüketiciyi de sevindirir. Üretimin fazla olması demek aynı zamanda fiyatların da düşmesi demektir. Üretici, fabrika, aracı, taşımacı arasında ve piyasalarda olumsuz bir durum olmadığı sürece bu yaz uygun fiyatları görürüz diye düşünüyorum. Genelde fiyatlar yüzünden biz azar işitiriz. Müşteriyle en son satıcı görüşür. Vatandaşlar meyve sebze alırken bu etkenleri göz önünde bulundurarak alması gerekiyor’’ ifadelerinde bulundu.
KORKULAN OLMADI
İklim değişikliği ve kuraklık gibi üretilen felaket senaryolarının aksine bu yıl Türkiye’de bir tahıl bolluğu yaşanacak gibi görünüyor.
TUİK istatistiklerine göre tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %2,1 oranında artarak yaklaşık 39,5 milyon ton olacağı düşünülüyor.
Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin %3,8 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretiminin %1,2 oranında artarak 8,6 milyon ton, çavdar üretiminin %4,4 oranında artarak 285 bin ton, yulaf üretiminin %2,7 oranında artarak 375 bin ton olacağı öngörülüyor.
Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 580 bin ton, 270 bin ton ve 400 bin ton olacağı tahmin ediliyor.
SEBZE ÜRETİMİ ARTIYOR
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan ve birçok yemeğin ana malzemesi olan sebze üretiminde de artış bekleniyor.
TUİK verilerine göre, sebze ürünleri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %1,9 artarak yaklaşık 32,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebzeler grubu ürünlerinden salatalıkta %13,8, domateste %3,8, kuru soğanda ise %1,1 oranında üretim artışı, beklentiler arasına giriyor.
MEYVEYE ÜRETİMİ DALGALI
TUİK araştırmasına göre, insan sağlığı için vazgeçilmez besin gurupları arasında yer alan meyve üretiminde dalgalı tahmin oranları yer alsa da araştırma olumlu yönde seyrediyor.
İşte tahmin oranları: Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada %1,3, zeytinde %25 üretim azalışı beklenirken, şeftali ve nektari toplamında %7,8, kirazda %18,6, çilekte %1,6 oranında üretim artışı olacağı düşünülüyor. Turunçgiller meyvelerinden mandalinada %12,6, portakalda %17,2, limonda %13,4 oranında üretim artışı tahminler arasına giriyor. Muz üretiminde ise %7,2 oranında azalış olacağı öngörülüyor.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.