Satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüş bekleniyor

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüş bekleniyor

Gayrimenkul piyasasında yapılması beklenen yeni düzenlemelerle birlikte satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüş bekleniyor.

Kira artış oranı normal şartlarda TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirleniyor. TÜİK’in son verilerine göre ayı tüketici fiyat endeksi baz alınarak hesaplanan kira artışlarında % 67,20’lik bir artış tahmin ediliyor. Fakat devlet tarafından belirlenen %25’lik zam oranını geçmeme şartı kiracıların yüzünü güldürüyor. Kiracılar, geçtiğimiz yıl belirlenen %25 zam oranını aşan ev sahiplerine dava açabiliyor.

Ankara Tüm Emlakçılar Odası(ATEM) Başkanı Hakan Akçam konuyla alakalı gazetemize şu açıklamalarda bulundu. ‘’Seçim sürecini arkamızda bıraktık. Kiracılar ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımıza güzel haberler vermek isteriz. Kiralık ve satılık konutta bir değişim bekliyoruz. Elimize gelen veriler yüksek ama sınırlandırmalar var. Yeni çalışmalar var. Bizler de yeni müjdeler bekliyoruz inşallah.’’

2.jpg

BANKALAR FAİZ YÜKSELTTİ

Seçim öncesi bankaların konut kredilerini yükselttiğini söyleyen Akçam, ‘’Özel bankalar %3,48, %3,50 hatta bazı bankalar %4’ e kadar sınırları zorladı. Seçime yakınken piyasa biraz durgunlaştı, satışlar azaldı. Banklar seçimden sonraki gün ise konut kredisi faiz oranlarını bir miktar düşürdüler. Seçimin etkisidir göz ardı edilebilir. Faizlerin belirli oranda düşmesi konut alacak vatandaşlar için iyi bir gelişme’’ şeklinde konuştu.

3.jpg

İMALATTA MALİYET ÖNEMLİ

Kiralar ve ev fiyatlarının belirlenmesinde imalat maliyetlerinin etkili olduğunu vurgulayan Akçam, ‘’İmalat tarafında maliyetlerin düşmesi firma sahiplerinin ellerini rahatlatacaktır. Firma sahipleri de edecekleri kârların üzerine çıkmazlarsa piyasalarda rahatlama olacaktır kanaatindeyim. İmalat maliyetlerindeki düşüş piyasayı da sabit tutacaktır. Vatandaş yüksek fiyatlara aldığı evi ucuz fiyata kiraya vermek istemiyor. Konut satış fiyatlarındaki rahatlama kiralık tarafında da rahatlama getirecektir’’ ifadelerinde bulundu.

aa.jpg

ARABULUCULUK SİSTEMİ SORUNLARI ÇÖZECEK

Gayrimenkul ’de yeni olan arabuluculuk sistemine de değinen Akçam, ‘’Kira tespit, kira tahliye davalarında kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı sorunları zorunlu arabuluculuk sistemiyle çözülecek. Arabulucular fahiş kiralar yüzünden mağdur olan kiracılara, evini kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin resmi işlerinde danışacağı kimseler olacaklar. Ev sahibi ve kiracılarının danışacakları ilk kişiler arabulucular olacak. Mağduriyetler bu sistemle giderilecek’’ dedi.

5.jpg

KİRA DESTEĞİ GELEBİLİR

‘’Cumhurbaşkanımızın seçim öncesi vaatleri arasında olan kira desteği vatandaşları umutlandırdı’’ şeklinde konuşan Akçam, ‘’Vatandaşların kira ödeme de zorlanmaması için çalışmalar devam ediyor. Yapılan düzenlemeyle birlikte büyükşehirlerde, il ve ilçe bazında memurlara kira katkısı sağlanacak diye biliyorum. Eğer kira desteği gelirse vatandaş çok rahatlar. Bizim umudumuz var. Sektör temsilcilerimiz de olumlu düşünüyor. Tüm bu etkenleri düşündüğümüzde satılık ve kiralık konut piyasasında iyi yönde hareketlenmeler, yeni atılımlar bizi bekliyor. Sizlerin aracılığı ile vatandaşlara duyuralım’’ diyerek cümlelerine sonlandırdı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum