Sarı Kadı Medresesi restorasyonunun ardından tekrar hizmette

Sarı Kadı Medresesi restorasyonunun ardından tekrar hizmette

Ankara'nın önemli tarihi mirası arasında olan Sarı Kadı Medresesi, restorasyonunun ardından eğitim vermeye devam ediyor.

Hamamönü’nde bulunan Sarı Kadı Medresesi Vakıf yönetiminde eğitimlerine devam ediyor. Yapılış tarihinin bin 700'lü yıllara dayandığı medrese tarihin izlerini taşıyor. ADAM’da birçok etkinliğin yanı sıra akademik faaliyetler de haftanın 7 günü devam ediyor.

adam-3.jpg

HAMAMÖNÜ’NDE AKADEMİSYENLERİN KURDUĞU BİR MEDRESE

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi Derneği tarafından 2006 yılı itibariyle faaliyetlerine başlayan medresede düşünce okulu, gündem analiz, proje çalışmaları, sanat ve dil faaliyetleri gerçekleştirildiğini aktaran İşletme Müdürü Yusuf Arpacı haftanın 7 günü burada öğrencilerin ders de çalışabileceğini söyledi.

Medresenin, oldukça yıpranmış vaziyetten ilk görüntüsüne kavuşturulduğunu söyleyen Ankara Düşünce ve Araştırma Vakfı İşletme Müdürü Yusuf Arpacı , “Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün öncülüğünde ve Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi'nin (ADAM) katkılarıyla başlatılan çalışmalar sayesinde artık eskisi kadar görkemli ve kullanışlı hale getirildi. Düşünce insanlarının, akademisyenlerin, öğrencilerin, haftanın 7 günü burada faaliyetlerde bulunabiliyor“ diye konuştu.

adam-5.jpg

700’LÜ YILLARA DAYANAN BİR GEÇMİŞİ VAR

Ankara Düşünce ve Araştırma Vakfı’nın öncülüğünde 1990’lı yıllarda bir grup akademisyen tarafından nitelikli akademisyen yetiştirme amacıyla kurulan vakıf hakkında bilgiler veren Arpacı konuşmasına şöyle devam etti: “Önce dernek olarak kurulup ardından vakıf haline gelmiştir. Eskiden Sarıkadı medresesi olarak bilinen bu bina tarihi bir geçmişe sahiptir. Sarıkadı Medresesi Osmanlı döneminde 700’lü yıllarda kurulmuş bir medresedir. Medrese eğitimleri verilen bu külliyede günümüzde de medrese odaklı dersler verilmeye devam edilmektedir. Cumhuriyet dönemi sonrası yıkılan bu medrese yıkılıyor ve 1990’lı yıllarda aynı görüntüyle, aynı planla tekrar kuruldu. “

adam-7.jpg

EĞİTİMLER AKADEMİSYENLER TARAFINDAN VERİLİYOR

Eğitimler tamamen akademisyen hocalar tarafından verildiğini söyleyen Arpacı, “ Vakıf olarak tamamen akademik çalışmalar odaklı çalışmalar yapılmaktadır. Bunların başında akademik yayınlar ve senede iki defa yayınlanan hakemli dergilerimiz bulunuyor. Konferanslar, söyleşiler, seminerler, sempozyumlar gerçekleştiriyoruz. Ankara ve şehir dışında faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ülkeler ve bölgeler üzerine çalışmalarımız var. Karadeniz, Balkanlar, Asya, Afrika ile ilgili çalışmalar yapılıp daha sonra bu çalışmalar kitaplaştırılıyor” ifadelerine yer verdi.

adam-8.jpg

6. MEZUNLARIMIZI VERİYORUZ

Akademik odaklı eğitimler verildiğini belirten Arpacı, “Bursiyer öğrencilerimiz var, ihtisas programlarımız var, erkekler için 4 hanımlar için 3 yıl süren programlarımız var. Arapça temelli fıkıh, akaid, kelam, tevsir, İngilizce, Arapça, Farsça, Osmanlıca ihtisas programımızda bu sene 6. mezunlarımızı vereceğiz. Bunun dışında kültürel, sanatsal programlarımız da devam etmektedir. Müzik, el sanatları alanlarında etkinliklerin yanı sıra kermesler de düzenlemekteyiz. Dışarıdan gelen talepler doğrultusunda da vakfımızı kullanıma açabiliyoruz. Haftanın 7 günü açık olan vakfımızda kütüphanelerde ders çalışıp bulunan yayınlardan istifa edebiliyorlar. Konferans salonlarımızda konferans, sempozyum, söyleşi ve seminerler düzenliyoruz. Derslerimizi gerçekleştirmek için sınıflarımız da mevcut. Şark odamızda da programlar gerçekleştiriyoruz “ şeklinde konuştu.

Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.