Saatte anlayış değişti: Artık tamamen aksesuar

Saatte anlayış değişti: Artık tamamen aksesuar

Senelerdir saat sektöründe olan esnaf Can Güleç ile saatler üzerine konuştuk. Can Güleç, “Saatler artık tamamen aksesuar oldu. İnsanlar saati kombinine uydurarak alıyor” dedi.

Yıllardır esnaflık yapan saatçi Can Güleç ile anneler günü, babalar günü, sevgililer günü ya da doğum günlerinin vazgeçilmez tercihi olan saatler hakkında konuştuk. Güleç, bu yılın saat trendlerinden bahsederken saatler ile ilgili önemli bilgiler de verdi. 2023 yılının saat trendinin jübile kordonlu saatler olduğunu belirten Güleç, insanların saat alırken dikkat etmesi gereken özelliklere de değindi. Can Güleç, “Saat, garantisi olan bir yerden alınması gerekir. Ayrıca saat kapağının altındaki bilgiler incelenmesi gerekir. Bizim insanımız bunlara hiç dikkat etmiyor” şeklinde konuştu.

saat-haber-ici-1.jpg

SAAT ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

2023 yılında şu ana kadar en çok jübile kordonlu saatlerin satıldığının altını çizen Can Güleç, geçen yılın modasının hasır kordonlu saatler olduğunu söyledi. Bunun yanında insanların saat alırken heyecanlı davrandığını vurgulayan Güleç, saat alırken dikkat edilmesi gerekenleri: “Herkes her markayı bilmeyebilir. Bu gayet doğal bir durumdur. Ancak, saati aldığımız noktadan garanti belgesi talep ederseniz bu kesinlikle doğru olur. Çünkü insanlar bir heyecanla buna dikkat etmiyor. Daha sonra da pişman oluyor. Hatta alınan saatin kendi kutusunun olması bile çok önemlidir. Bunların yanı sıra saatin arka kapağında saat ile alakalı çoğu şey belirtilir mesela. Saat alırken buradan kontrol edilebilir. Kapağın altındaki bilgilerde; saatin gerçek çelik olup olmadığını, kaç metreye kadar su geçirmeyeceğini, saatin nerede üretildiğini anlayabilirsiniz. Bütün bunlar önemlidir evet. Ama en önemlisi dediğim gibi garanti belgesidir. Orijinal olmayan bir üründe garanti belgesi veremezsiniz” şeklinde anlattı.

saat-haber-ici-3.jpg

2023 YILININ SAAT FİYATLARI NE KADAR?

Saat işinin bir zevk meselesi olduğunu dile getiren Can Güleç, zevke göre saatlerin, saate göre de fiyatların olduğunu söyledi. Genel hatlarıyla saat fiyatlarının döviz kuru ile direkt etkili olduğunu anlatan Güleç, şunları söyledi: “Saat fiyatları her şeyde olduğu gibi yükseldi. Neden? Çünkü bizim yerli bir saat markamız yok. Buradaki saatlerin hepsi yurt dışından geldi. Çinden, Japonya’dan veya İsviçre gibi yerlerden ithal geliyor. Saat ithal edildiği için; saat sektörü direkt dolarla bağlantılı bir sektördür.. Dolayısıyla döviz ne kadar yükselirse saat fiyatları da o kadar yükseliyor. Şu anda fiyatı bin 500 lira olan bir saatin, önümüzdeki ay 2 bin liraya yükselmesi içten bile değil.”

saat-manset.jpg

SAAT İŞİ ZEVK İŞİ

Saat kullanımının eskisi gibi olmadığını, insanların saat kullanım tercihlerini saate bakmak için değil, aksesuar olarak görüldüğünün vurgulayan Can Güleç, “Saat tercihinin kadın erkek olarak belirli nedenleri yoktur. Saat işi kesinlikle zevk meselesidir. İnsan koluna, hoşuna giden saati takar. Hoşuna gitmeyeni ise kesinlikle takmaz. Zaten şu an da saat bir aksesuar olarak kullanılıyor. Kadınlar genelde çantalarına göre ya da diğer aksusarlarına göre seçim yapıyor. Erkekler ise ayakkabısına göre tercih yapıyor mesela. Herkes saati kombini için kullandığı için genelde de tek saat ile geçinen pek yoktur. İnsanların fazla fazla çeşit çeşit saatleri vardır. Artık bizlerde satarken müşterinin zevkine ya da tercihine göre satış yapıyoruz. Örneğin; nişan alışverişi için gelen bir çiftte gelin adayına altın sarısı saat veriyoruz. Neden? Çünkü altınlarla beraber uyum sağlasın diye. O şekilde kullansın diye. Bu duruma bizlerde alıştık” diye konuştu.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.