“Ressam Söbütay Özer: Bir Ustanın Hikâyesi” resim sergisi

“Ressam Söbütay Özer: Bir Ustanın Hikâyesi” resim sergisi

Emin Antik Sanat Merkezi’nde “Ressam Söbütay Özer: Bir Ustanın Hikâyesi” resim sergisi düzenleniyor. Kale Mahallesi Atpazarı Sokak’taki işletmede düzenlenen sergide 84 eser bulunuyor.

Söbütay Özer’in tüm sanat dönemlerine ait eserlerin bulunduğu sergide gazetemize konuşan Emin Antik Sanat Merkezi İşletmecileri Emin Can Terzioğlu ve İbrahim Terzioğlu, Ressam Söbütay Özer ve sanatı hakkında açıklamalarda bulundu. İbrahim Terzioğlu, “Şu ana kadar açmış olduğumuz sergiler içerisinde en heyecan duyarak açtığım sergi” ifadeleriyle duygularını anlatırken Emin Can Terzioğlu ise Söbütay Özer’in ustalığına vurgu yaptı.

EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ

İbrahim Terzioğlu, merhum Ressam Söbütay Özer’i uzun zamandır takip ettiklerini ve galerilerinde eserlerini sergilemek için çalıştıklarını ifade ederek, “Merhum Ressam Söbütay Özer’in her dönemini anlatan özel bir sergi oldu. Sanatının hemen hemen bütün dönemleri burada var ve 84 eser ile büyük bir sergi açtık. Söbütay Özer 2007 yılında rahmetli oldu. Daha öncede diğer galerilerde eserlerini sergilemişler fakat hep küçük eserler ile. Biz özellikle bütün dönemlerini de yansıtan büyük ve küçük eserlerinden oluşan bir sergi yaptık. Sanatın kendini yansıtması büyük eserlerle olur. Bu genel bir kural değildir ama önemli bir kriterdir. 20 Mayıs’ta açılışını yaptık çok iyi bir katılım vardı. Eserler yeni adreslerine gidiyorlar. Çok memnunuz, şu ana kadar açmış olduğumuz sergiler içerisinde en heyecan duyarak açtığım sergi. Emin adımlarla yürümeye çalışıyoruz. Adımızın ‘Emin’ olduğu gibi” dedi.

guvercin1.jpg

ESER İLE SANATSEVER ARASINDA BAĞ OLUŞUYOR

Söbütay Özer hakkında bilgi veren İbrahim Terzioğlu, “Söbütay Özer, Edirne İpsala doğumlu ve orada büyümüş. Selimiye Camii’nin yanındaymış evleri. Tabi çocukluğu orada geçmesinden dolayı oradaki sanatı, kültürü, o mimari çizgilerden ve zarafetten özelliklede çevresindeki olgularla beraber etkileniyor. Örneğin güvercinlerin bulunduğu eserinde düşüncesi sanırım ilk defa bence Edirne’de güvercin uçuran komşularından oluştu. Bu sanatçının içinde bulunduğu kültürden ve yaşadığı toplumun içinde ki değerlerden beslenmesidir. Bu sanatçıları sanatın hassasiyeti ile estetiği anlamında daha gerçekçi hale getiriyor. İnsanlar kendi hayatlarında da o gerçekleri görebildiği için kedilerini buluyorlar. Eser ile alıcı ya da sanat meraklısı arasında kalıcı bir bağ kurulduğuna ben inanıyorum açılış günüde bunu gördüm ben kendimden de biliyorum” şeklinde konuştu.

tablo2.jpg

RENK KULLANIMI, TONLAMASI VE ÖYKÜLEMESİ USTALIĞIDIR

Emin Can Terzioğlu ise Söbütay Özer’in eserleri ve ustalığının nedeni hakkında bilgiler verdi. Emin Can Terzioğlu, “Söbütay Özer, renk kullanımı ön plana olan bir sanatçı. Bazı zor renkleri ve kullanımı ustalık gerektiren renkleri bir arada kullanabilen nadir sanatçılardan birisi. Mavi, yeşil ve kırmızı gibi. Bu kuşak Gazi ekolünün önemli isimlerinden bir tanesi. Maalesef 2007’de erken kaybettik. Hocası Turan Erol’dan aldığı bilgileri, estetik değerleri kendi süzgecinden çok iyi geçirmiş bir isim. Sanat Tarihini ve Türk sanatını iyi bilen isimler Turan hocanın etkisini görür. Söbütay Özer’in onu ne kadar güzel yorumladığını da bilir. Çok kaliteli bir öyküleme, gerek tonlamalarda gerek renklerde gerek kompozisyonlarda eserini oluşturur. Çok özgü ve geleceğe kalabilecek Türkiye’nin en önemli sanatçılarından birisidir” dedi.

Terzioğlu, “Söbütay Özer, İşte küçük bir sandalye veya güvercin, bir tane su kuyusu sıradan bir andır ama gerek ritim değerleri gerek renk değerleriyle onu sanatsallaştırır. O an herhangi bir andır herhangi bir köşe bir formdur. Artık sanatçının tuvalinde sanat eserine dönüşür. Bu da zaten ustalık emaresidir” diyerek sözlerini noktaladı.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.