Ressam Önder Aydın: Zaman Kavramını Kaldırıyor

Ressam Önder Aydın: Zaman Kavramını Kaldırıyor

Gazetemize konuşan Ressam Önder Aydın, Anadolu uygarlıkları arasında geriye doğru göndermeler yaparak zamanı ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi.

Ressam Önder Aydın, resimlerinde 12 bin yıllık Anadolu topraklarında yaşamış 42 uygarlığın mirasçısının herkes olduğunu belirterek, “Günümüzden objelerle tarihte geriye doğru göndermeler yaparak zamanı ortadan kaldırıyorum” dedi. Kültürel mirasa sahip çıkmanın ve tarih bilinci oluşturmanın önemini vurgulayan Aydın, kendisinin resimleriyle bunun oluşmasına katkı verdiğini belirtti.

manset-ek1.jpg

“ZAMANI ORTADAN KALDIRIYORUM”

Ressam Aydın, resimlerinin düşüncesini şu şekilde açıkladı: “Anadolu uygarlıkları. Bu topraklarda üst üste 42 uygarlık var oldu. Anadolu topraklarında 12 bin yıllık bir tarih var. Bütün bunların hepsi benim resmimin alt yapısını oluşturuyor. Günümüzden objelerle geriye doğru göndermeler yaparak zamanı ortadan kaldırıyorum. Yani Milattan Önce 300 yılından kalma Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Soteria Mozaiği’de benim resmimin bir konusu. Onun üstüne farklı şeyler kullanırım arka planında ama o 12 bin yıllık tarih bir şekilde resmimde yer bulur.”

manset-ek2.jpg

TARİH BİLİNCİ OLUŞTURUYOR

Resimlerinde tarihi eserlerin yanı sıra olaylara da yer veren Ressam Aydın, kültürel mirasa sahip çıkmanın ve tarih bilinci oluşturmanın önemini vurguladı. Aydın, “Dünyanın en zengin topraklarından birine sahibiz. Dünyanın birçok ülkesinde de buradan kaçırılan eserler var. Bu zenginliklerin oralara götürülmesini çalınmasını engellemek gerek. Bu bilincin oluşmasına bende kendimce katkı vermiş oluyorum. Aynı zamanda bizim 2. Dünya Savaşı’na girişimizi temsil eden 1943’de Winston Churcil ve İsmet İnönü’nün Yenice tren istasyonunda imzaladığı Adana antlaşması da var. Tarihi dokuları içinde kullanarak bir anlamda belgeselcilikte yapmış oluyoruz” dedi.

arabaslik3.jpg

“BEN YETENEĞE İNANMAM”

Resim sanatına çocukluğunda başladığını söyleyen Aydın, ortaokul yıllarında Resim Öğretmeni Prof. Fikri Cantürk’ün yönlendirmesi ile çocukluktan gelen merak ve heves sonucu meslek olarak seçtiğini ifade etti. Ressam Aydın, “ Ben yeteneğe inanmam. Bu çalışmayla ilgili bir şeydir. Yeteneğin payı yüzde beş falandır. Bu çocukluktan gelen ve hocaların yönlendirmesiyle var olan isteği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim bölümünde eğitimini aldım” dedi.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.