Rahmi Koç Müzesi ile sanayi tarihine yolculuk

Rahmi Koç Müzesi ile sanayi tarihine yolculuk

Başkentin en eski yerleşim merkezi olan Kale bölgesinde bulunan ‘Rahmi Koç Müzesi’ sanayi endüstri tarihine ait geniş koleksiyonuyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Çengelhan ve Safranhan gibi iki önemli kervansarayı bünyesinde bulunduran müze, ülkemizin önemli iş insanlarından olan merhum Vehbi Koç’un ticarete başladığı ilk yer olduğu için de önem taşıyor.

Müze görevlisi Mine Sofuoğlu müze hakkında gazetemize şu açıklamalarda bulundu. ‘’Rahmi Koç Müzesi 2005 yılında Ankara’da açıldı. Endüstri tarihine ilişkin parçaların bulunduğu müzemizde, eski televizyonlar, radyolar, değerli tablolar, oyuncak koleksiyonları, havacılık araç gereçleri ve Atatürk’ün hatıralarına dair eşyalara da bulunuyor.’’

rkm2.jpg

ÇENGELHAN VE SAFRANHAN

Çengelhan kervansarayının tarihi 16. yy’a dayanıyor diyen Sofuoğlu, ‘’Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiş yapı tipik bir Anadolu kervansarayıdır. Üst tarafı bir otel gibi işlev görmüş kervansarayın alt katları ise küçük dükkânların bulunduğu insanların alışveriş yapabileceği bir plandaymış. Üstü açık bir yapıya sahip olan yapının avlu kısmı ise pazar yeri olarak kullanılmış. Handa Ankara için önemli bir ticari ürün olan ve tiftik ve deri satışı yapılırmış. Bu satışı mal sahipleri çengellere takarak yaptıkları için hanın adı ‘Çengelhan’ olarak kalmıştır.’’ ifadelerinde bulundu.
Çukurhan’ın hemen arkasında yer alan Safranhan’ın da hikâyesinin benzer olduğunu aktaran Sofuoğlu, ‘’ Safranhan satın alınarak Haziran 2016’da müzemizin bir uzantısı olarak ziyarete açıldı. Yine aynı tarihe dayanan geçmişi ile bu han da ticari amaçlarla kullanılmış, böylece bu Osmanlı yapıları restore edilip günümüze kadar ulaşmıştır’’ şeklinde konuştu.

rkm3.jpg

19 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Müzenin, ağırlıklı olarak sanayinin gelişimini gösteren bir müze olduğunu söyleyen Sofuoğlu, ‘’ Müze içinde 19 ayrı bölüm var. Müzemizde raylı ulaşım, havacılık, tıp ve çeşitli oyuncak koleksiyonları gibi pek çok çeşidi ziyaretçilerimize sunan 10.000’in üzerinde obje sergileniyor. Bu objelerin yanı sıra başta Atatürk ve Ankara ile alakalı olmak üzere manevi değerlerimizin ön planda olduğu bölümlerimiz de mevcut’’ dedi.

sergi1.jpg

MÜZEDE GERÇEKLEŞEN ETKİNLİKLER

Müzelerin artık eskisi gibi durağan yerler olmaktan çıktığını aktaran Sofuoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti, ‘’Türkiye’de müze kültürünü genişletmek ve ziyaretçi sayısını artırmak hedefimiz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için müzemizde çeşitli sergiler ve eğitim programları gerçekleştiriyoruz. Eğitim müfredatına paralel şekilde etkinlikler düzenliyoruz. Gelen öğrenciler objeleri deneyimleyerek öğrenme şansı ediniyorlar. Pratik eğitim teorik eğitimden her zaman daha faydalıdır.’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

sergi2.jpg

DENEYİM TASARIM SERGİSİ

Atılım Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü ile Ankara Rahmi Koç Müzesi iş birliği ile gerçekleşen ‘etkileşimli deneyim tasarımı’ konulu projede öğrenciler tasarımlarını geliştirip sergilediler.
Öğrencilerin aralarında oluşturdukları ‘Donanımcılar, Missio, Müzede 1 Gece, Sepya, Sof’ ismini verdikleri gruplar müzede çalışmalarını sergilerken, oluşturdukları kare kodlarla da çalışmalarını sanal olarak sanatseverlerle buluşturdular.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.