Peygamberimizin eşlerinin adı ne? Peygamberimizin kaç hanımı vardır?

Peygamberimizin eşlerinin adı ne? Peygamberimizin kaç hanımı vardır?

Peygamber Efendimiz Haz. Muhammed (S.A.V.), çeşitli nedenlerle 11 farklı evlilik yapmıştır. Vefat ettiğinde ise 9 hanımı ile nikâhı bulunuyordu. Peki, Peygamberimizin eşlerinin adı ne? Peygamberimizin kaç hanımı vardır? İşte detaylar…

Hz. Peygamber, bulunduğu ortamlar arasında iffetli, şerefli ve namuslu bir şahsiyet olarak tanınıyordu. 25 yaşında iken kendisinden yaşça büyük ve 2 defa evlenip dul kalmış olan Hz. Hatice ile evlenmiş, onunla 25 yıl mutlu bir hayat geçirmiştir. Hz. Peygamberin Hz Hatice ile beraberliğinde göze çarpan en önemli husus sıcak bir dostluk ve arkadaşlıktır. Hz Hatice’nin vefat ettiği yıl Peygamberimizin en çok üzüldüğü yıl olarak hüzün yılı tabiri ile anıldığı bilinir.

cami.jpg

Hz. Hatice’nin vefatından sonra onun aziz hatırasına saygı duyarak yaklaşık 2 buçuk yıl yalnız ve bekar olarak yaşadıktan sonra Sevde bint Zema ile evlenmiştir. Peygamberimizin soyu en temiz soylardandı. Hz. Peygamber cinsel tatmin peşinde olsaydı gençliğine Kureyş Kabilesinden oluşuna bu özelliklerde her türlü çok evlilik yapabilirdi. Ancak o 54 yaşına kadar çok evlilik yapmamıştır. Bu evliliklerin ise dini sosyal ekonomik ve ahlaki pek çok sebebi vardır. Peki, Peygamberimizin eşlerinin adı ne? Peygamberimizin kaç hanımı vardır? Tüm detaylar haberimizde:

cami-3.jpg

PEYGAMBERİMİZİN EŞLERİNİN ADI NE?

Hz. Peygamber 11 hanımını bir arada nikahı altında bulundurmuştur. Vefatı esnasında ise nikahı altında 9 kadın vardır. Hz. Peygamberimizin hanımlarının isimleri şöyledir:

  • Hatice bint Hüveylid,
  • Sevde bit Zema,
  • Aişe bint Ebubekir,
  • Hafsa bint Ömer,
  • Zeyneb bint Huzeyme,
  • Ümmü Seleme,
  • Zeyneb bint Cahş,
  • Cüveyriye bint Haris,
  • Reyhane bint Zeyd,
  • Safiye bint Huyey,
  • Ümmü habibe bint Ebu Sufyan,
  • Marie ve Meymune bint Haris.

Ancak 9 rakamına bir kaç yılda değil vefatına kadar geçen bir zaman diliminde ulaşmıştır. Hz. Peygamber bazı evliliklerini İslami bir hüküm topluma kazandırması amacı taşıyordu. Birçok evliliği de yakın dostları ve çevresi itibarının evlilik yolu ile kurulan akrabalık ile güçlenmesine yönelikti. Bu yüzden Peygamberimizin evliliklerinin hepsinin bir dayanağı vardı.

cami-2.jpg

HZ. PEYGAMBER ALLAH'IN EN SEÇKİN KULU

Hz. Peygambere iman Allah'a imanla birlikte zikredilir. Kuşkusuz Allah'a iman Peygamberine imanı gerektirmekte ve bu imanı ikrar ifadesi Peygamberinin adını da içermektedir. Hz Muhammed (S.A.V) peygamberliğini kalpten benimsemek onu her şeyden daha çok sevmek gerçek anlamda iman etmenin bir gereğidir. Yüce Allah müminlere Hz Peygambere sevgi ve tazim göstermeye emretmiş kendisinin de ona ne kadar değer verdiğini, onun makamını ne kadar yücelttiğini hatırlatmıştır.

cami-4.jpg

Allah ve melekleri Peygambere çok salat eder. “Ey müminler sizde ona salat edin ve tam bir teslimiyet ile selam verin.” Allah, Peygamberine salat ve selam getirmeyi müminlere bir vazife olarak yüklerken onu yüceltmeyi imanın bir gereği saymıştır. Nitekim Kuranı Kerim de Allah'a tesbih etmek ile Rasulüne saygı yan yana zikredilmiştir. Kuranı Kerimde “Şayet kendilerine ne için alay ettiklerini sorsan biz sadece lafa dalmıştık ve aramızda eyleniyorduk” derler. “De ki Allah'a ayetleri ile Peygamberi ile mi eyleniyorsunuz buyrulmuştur. Hz Peygambere verilen değer ona itaatin Allah'a itaatten ona teslimiyetin Allah'a teslimiyetten bağımsız olmadığını Allah'a imanın ayrılmaz bir parçası olduğunu kanıtlamaktadır.

Yüce Allah Hz. Peygamberi hem fertlerin iç dünyasını aydınlatmak, onları günahlardan arındırmak hem de topluma iyilikten yana olmayı iyiliği egemen kılmayı öğretmek için görevlendirdi. O, bütün bu yönleri ile alemlere bir rahmetti. Peygamberimiz istikametinden şaşmadı ve kendisinden önce gönderilen Peygamberler gibi oda verilen risalet görevini en güzel şekilde yerine getirdi. Resulü Ekrem büyük bir azim ve kararlılıkla görevini ifa etti. Veda hutbesinde buna insanların şahit olmasını istedi. Allah ondan razı oda rabbinden razı olacaktı.

cami-5.jpg

PEYGAMBERİMİZİN ÇOCUK SEVGİSİ

Peygamberimiz çocukları çok severdi. Onları kucağına alıp okşar sevgi ve şefkatle öperdi. Peygamberimizin torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’i öpüyordu. Orada bulunan bir kişi onu görünce, ‘Benim 10 çocuğum var onların hiç birini öpmüş değilim’ dedi. Peygamberimiz, “ona merhamet etmeyene merhamet olunmaz” buyurdu. Peygamberimiz namaz kılarken sevgili torunları hasan ve Hüseyin omuzlarına çıkardı. O ibadet halinde bile çocukların bu davranışını hoş karşılar, oyunlarına engel olmazdı.

cami-6.jpg

Bir yerde otururken kızı Hz. Fatıma gelince ayağa kalkar, onun anlından öper ve onu yere oturturdu. O sadece kendi çocuklarına ve torunlarına değil; kimin çocuğunu görürse onunla konuşur ve hatırını sorar ve severdi. Çocuklara hoşlarına giden şeyleri vererek sevindirirdi. O Müslüman olmayan kimselerin çocuklarını da sevip okşardı.

Peygamberimiz çocuklar ile ilgili şu öğütlerde bulunmuştu: “Allah'tan korkup çocuklarınız arasında adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah çocuklarınız arasında öpücükleriniz de eşit davranmanızı sever.” Özet olarak Peygamberimiz içi dışı tertemiz kalbi şefkat ve merhamet duyguları ile dopdolu, başkalarını kendinden çok düşünen, ömrünü insanlığın kurtuluşu için harcayan büyük bir Peygamberdi. En üstün ahlaki vazifeleri kendinde toplayan örnek bir şahsiyet idi. Ne mutlu onun gösterdiği aydınlık yoldan gidenlere ne mutlu onun yaşayışını ve ahlaki davranışlarını örnek alanlara.

cami-7.jpg

PEYGAMBERLERİN SIFATLARI

Peygamberler, Allah ile kulları arasında elçilik yaptıklarına göre görevleri Allah'ı tanıtmak ona nasıl ibadet edileceğini bildirmek Allah'ın emir ve yasaklarını duyurmaktır, bunun için gönderilmişlerdir, bütün Peygamberler bu görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmişlerdir. Peygamberler bizim gibi insanlardır ancak Allah'ın seçkin kulları oldukları için bir takım sıfatları vardır.

Peygamberlerde bulunması vacip olan sıfatlar;

1- Sıdk

Doğruluk demektir Peygamberler doğru ve dürüst insanlardır, kesin olarak yalan söylemez hile ve haksızlık yapmazlar. Din adına ne söylemişlerse hepsi Allahtan’dır ve hepsi doğrudur.

2- Emanet

Güvenilir olmaktır Peygamberler her yönden güvenilir insanlardır aldıkları görevleri gereği gibi yapmış kendilerine emanet edileni istenildiği gibi korumuş hıyanette bulunmamışlardır.

3- Tebliğ

Duyurmak demektir, Peygamberler Allah tarafından kendilerine vahiy edilmiş olan her şeyi eksiksiz olarak insanlara duyurmuşlardır, esasen bu onların Peygamberlerin görevidir.

4- Fetanet

Akıllı ve zeki olmaktır, Peygamberler en akıllı ve en anlayışlı insanlardır çünkü akıllı olmasalar görevini yapamazlar.

5- İsmet

Günahtan korunmuş olmak demektir, Peygamberler örnek oldukları için Allah onları günah işlemekten korumuş bu sıfat Peygamberlerden başkasında bulunmaz yani Peygamberlerden başkası masum değildir.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.