Pazarın en ağırı 1100 kiloluk Kalender alıcısını bekliyor

Pazarın en ağırı 1100 kiloluk Kalender alıcısını bekliyor

Ankara Bağlum Hayvan Pazarı'nda koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların yanı sıra, inek, düve, sığır gibi büyükbaş hayvanların da satışları devam ediyor. Pazarın en ağırı 1100 kiloluk Kalender de alıcısını bekliyor.

Ankara Bağlum’da yer alan Bağlum Kurban Pazarı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan alımı için vatandaşların uğrak noktası haline geldi. Pazarda sağlıklı, kaliteli küçükbaş ve büyükbaş hayvanların satışı yapılıyor.

Kurban satıcıları, hayvanlarını pazarda sergileyerek alıcılarla pazarlık yapma imkânı buluyor. Sağlıklı ve enerjik hayvanlar, parlak tüyleri ve temiz kulaklarıyla dikkat çekiyor. Alıcılar, hayvanların sağlık durumunu ve beslenme koşullarını dikkatlice gözlemleyerek seçim yapabiliyor. Hayvanların kesim öncesi sağlık kontrollerinden geçirildiğini ve gerekli aşılarının yapıldığını belirten yetkililer, alıcıların, hayvanların sağlık geçmişini ve beslenme durumunu öğrenmeleri öneriliyor.

kuban-13.jpg

“FAZLA PAZARLIK YAPMAK İSTİYORLAR”

Küçükbaş hayvan satıcısı İhsan Yeter küçükbaş hayvan fiyatlarının 5 bin liradan başladığını belirterek, “5 bin liralık olarak küçükbaşlar 20 ile 25 kilo aralığında iken, 8 bin liralık olanlar ise 35 kiloya kadar gidebiliyor. Bu sene satışlar oldukça iyi ve talep fazla ama alıcılar fiyatların çok olduğunu söyleyerek fazla pazarlık yapmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Küçükbaş hayvan alırken hayvanın boynuz, kulak, göz gibi bölgelerine bakarak alınması gerektiğini vurgulayan Yeter, “Sağlık durumu, yaş, ırk, cinsiyet, beslenme ve bakım koşulları hayvan seçiminde önemli. Ayrıca fiyat karşılaştırması yaparken kaliteye odaklanmak gerekiyor. Güvenilirlik ve yerel düzenlemelere uygunluk da kontrol edilmeli” şeklinde konuştu.

kurban-3.jpg

GELİR VE GİDER BAŞA BAŞ

Küçükbaş fiyatlarının 5 bin liradan başlayarak 8 bin 500 liraya kadar devam ettiğini belirten hayvan satıcısı Hacı Mustafa Çelik, “Geçen seneye oranla fiyatlar iki kat artmış durumda ancak bundaki etkenlerin başında hayvan yem fiyatları geliyor. Canlı olarak 55- 60 kilo aralığında olan küçükbaş hayvanlarımız alıcılarını bekliyor. Küçükbaş alırken gözüne, burnuna, kafasına dikkat edilmelidir. Esnaf olarak çok fazla karımız olmuyor, hayvanın bakımı yemi derken başa baş geliyor. Çadır fiyatları, hayvan taşıma fiyatları derken bize para kalmıyor. Hayvan satışlarında azalma olacağını düşünmüyorum bu sene taleplerde yoğunluk bekliyoruz” diye konuştu.

kurban-7.jpg

PAZARIN EN AĞIRI 1100 KİLO İLE KALENDER

Kurban pazarında bir başka satıcı olan, Adil Orhan ise gazetemize şunları söyledi: “Çankırı’dan buraya kurban satışı için geldim ve pazarın en ağır hayvanı 1100 kilo ile bende. 140 bin pazarlıksız fiyatıyla alıcısını bekliyorum. İsmi ise cisminden de belli olduğu gibi Kalender. Fiyatlarımız büyükbaş için 40 bin liradan başlayıp 180 bin liraya kadar gidiyor. 180 bin lira olan 1300 kilo o hayvanımı getirmedim talep üzerine getirebilirim.”

kalender.jpg

140 BİNE ALICISINI BEKLİYOR

Adil Orhan pazarın en ağır hayvanı olan Kalender’in 140 bin liraya alıcılarını beklediklerini aktararak, “Büyükbaş alırken boynuz, kulak, ağzına, gözüne dikkat edilmeli. Bunların yanında sağlık raporu ve aşıları da kontrol edilmelidir. Ankara vatandaşlarını hayvan pazarına bekliyoruz, pazarlık payımız da mevcut. 3 gün içinde 25 büyükbaş satışı yaptım bu da benim için oldukça iyi bir rakam. 80 malım var kalan malların da en kısa zamanda satılacağını düşünüyorum. Kurbanlıklar şimdiden alınabiliyor ve biz kurban kesim gününe kadar hayvanların bakımına devam ediyoruz” dedi.

ÇANKIRI’DA KEKİKLE BESLENİYOR

Çankırı’da büyükbaş hayvanların kekik ile beslendiğini aktaran Adil Orhan, “Yaylalarımızda bol kekik vardır ve hayvanlarda bu kekikle beslendikleri için etleri daha lezzetli olur” dedi. Geçen seneki fiyatlara göre bu seneki fiyatlarda 3, 4 kat artış olduğunu söyleyen Orhan fiyat artışlarının vatandaşlar tarafından iyi karşılanmadığını aktardı.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.