New York Türkevi ne zaman açıldı? New York Türkevi’ne kim saldırdı? New York Türkevi’ne neden saldırıldı?

New York Türkevi ne zaman açıldı? New York Türkevi’ne kim saldırdı? New York Türkevi’ne neden saldırıldı?

Amerika’nın New York kentinde bulunan Türkevi, son zamanlarda gerçekleştirilen saldırı üzerine konuşulmaya ve araştırılmaya başlandı. New York Türkevi ne zaman açıldı? New York Türkevi’ne kim saldırdı? New York Türkevi’ne neden saldırıldı?

New York Türkevi, 2021 yılında açıldı. Birleşmiş Milletler nezdinde daimi temsilciliğin yanı sıra Türkiye Başkonsolosluğun da bulunduğu bina son zamanlarda en çok araştırılan konulardan biri oldu. Amerika’nın New York kentinde bulunan Türkevi, son zamanlarda gerçekleştirilen saldırı üzerine konuşulmaya ve araştırılmaya başlandı. Peki, New York Türkevi ne zaman açıldı? New York Türkevi’ne kim saldırdı? New York Türkevi’ne neden saldırıldı? İşte Tüm detaylar:

NEW YORK TÜRKEVİ NEDİR?

IBM şirketinin idari merkezi olarak 1958'de inşa edilen, 12 katlı ve 45 metre yüksekliğindeki bina, 1977 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in girişimleri sonucu 3 milyon dolar karşılığında Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alındı. Türkevi adı verilen binada Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve bağlı ataşelikler, Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği, T.C. Merkez Bankası New York Temsilciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliği ofisleri faaliyet göstermeye başladı.

new-york-turkevi-cumhurbaskani-erdogan.jpg

NEW YORK TÜRKEVİ NE ZAMAN AÇILDI?

Söz konusu binanın zamanla ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalması üzerine, yıkılarak yerine yenisinin yapılması gündeme geldi. Konuyla ilgili olarak Eylül 2006'da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Abdullah Gül ile TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan arasında protokol imzalandı.

600 metrekare taban alanına sahip binanın 5 buçuk milyon dolara yeni alınan yanındaki bina ile birleştirilip 1.100 metrekare oturum alanına çıkarılması planlandı. Binanın 2011 senesinde yıkımına başlanması planlandı. Ancak bina 2013 yılında boşaltılabildi ve 2017 senesinde yıkımı gerçekleştirildi.

Projesi Perkins Eastman tarafından çizilen yeni binanın temeli, 18 Eylül 2017 yılında atıldı. Binanın yapımını IC İçtaş ile Tishman üstlenirken, binanın inşaatı 2021 yılında bitti. Binanın resmî açılışı 20 Eylül 2021'de gerçekleştirildi. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katıldı.

turkevi.jpg

NEW YORK TÜRKEVİ’NE KİM NEDEN SALDIRDI?

New York Türkevi’ne gerçekleştirilen saldırıyı Ciner Medya ABD Temsilcisi Ali Çınar duyurdu. Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinin de yapıldığı binaya düzenlenen saldırı da henüz bir yaralı bilgisi gelmedi. Maddi hasarlı bir eylem olduğu gelen ilk bilgiler arasında olurken, Türk Konsolosluğu’ndan henüz bir açıklama olmadı.

Ali Çınar'ın paylaştığı bilgilere göre; binadaki ön ve yan camlarda kırıklar meydana geldiği bilgisi verildi. Ancak şu ana kadar saldırıyı kimin ve neden düzenlediği ile alakalı olarak bir bilgi paylaşılmadı.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.