MS hastalarına müjde: Ocrevus geri ödeme listesinde

MS hastalarına müjde: Ocrevus geri ödeme listesinde

Multiple Skleroz (MS) hastalığının ileri aşamasından kullanan Ocrevus isimli ilacı geri ödeme listesinden çıkaran SGK, MS’li vatandaşlar ve ailelerinin tepkileri üzerine ilacı geri ödeme listesine ekledi.

SGK, MS hastalığının ileri aşamasından kullanan Ocrevus isimli ilacı yeniden geri ödeme listesine ekledi. SGK 31 Mayıs tarihinde, MS hastalarının kullandığı Ocrevus isimli ilacı geri ödeme listesinden çıkardığını duyurmuştu.

Muadili olmayan Ocrevus isimli ilacın bir dozunun 57 bin lira olması üzerine ilacı kullanarak tedavi gören MS hastaları duruma tepki göstermiş, CİMER ve sosyal medya üzerinden SGK’ya tepki yağmıştı. MS hastalarının yoğun tepkileri karşısında SGK, ilacı yeniden geri ödeme listesine ekledi.

3-001.jpg

Türkiye MS Derneği Ankara Şube Başkanı Aşır Nadar konuyla alakalı gazetemize şu açıklamalarda bulundu: ‘’Öncelikle mücadelemizde yanımızda olduğunuz için bir kez daha teşekkür ediyorum. Maddi sıkıntıları yüzünden bu ilaçları kullanamayan hastalarımıza hayırlı olsun. Zaten bir muadili olmadığı için fiyatı bu kadar yüksek bir ilaç. Biz umutla bu günü bekledik. Daha önce CİMER’e çok sayıda şikâyet dilekçesi gönderdik. Türkiye'de binlerce epilepsi, lösemi ve MS hastası tedavilerinin devamı için gerekli olan ilaçlara erişimde sorun yaşamaya başladılar. İlaç fiyatlarını karşılayamayan hastalar, tedavilerine devam edememe riskiyle karşı karşıya kaldı çoğu da maddi imkânsızlıklardan dolayı devam edemedi. Neyse ki sorun çözülmüş görünüyor. Sesimizi duyan yetkililere de şükranlarımı sunuyorum.’’

MS NEDİR?

Halk arasında MS hastalığı olarak bilinen Multiple Skleroz; hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülüyor.

skype-lnk.jpg

BELİRTİLERİ NELERDİR?

MS hastalığının belirtileri ve tedavisi kişiye özeldir. Benzer şekilde gelişen ve aynı bulgularla seyreden iki MS’li hasta bulabilmek mümkün değildir. Hastalığın bireyin kendisinde ve hastalar arasında farklı seyretmesi, hastalığın zamanlamasını, beyinde tuttuğu yeri ve bulguların şiddetini farklı kılmaktadır. Genel alarak MS’li olgularda, beynin veya omuriliğin kontrol ettiği her hangi bir fonksiyonun tam veya yarı tam kaybı gözlenir.

TEDAVİSİ NEDİR?

MS hastalığının tedavisinde koruyucu tedaviler (aşı) da büyük rol oynamaktadır. MS atakları hissedilir hissedilmez vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmek, MS hastalığı tedavisinin ilk adımıdır. MS ataklarını teşhis edebilecek beyin ve omurilik MR’larının çekilmesi, beyin omurilik sıvısından örnek alınarak yapılan testler ve elektro fizyolojik testler tedavide uygulanacak yöntemler için belirleyici olmaktadır. Yapılan tetkikler sonrasında beyinde görülen plakların sayısı MS hastalığının seyrini ve derecesini göstermektedir. MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır. Çok sık MS atağı geçiren hastalarda atak sayısının azaltılması için interferon tedavisi uygulanmaktadır.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum