Mobilya sektörü: Vizede ayrıcalık şart

Mobilya sektörü: Vizede ayrıcalık şart

Mobilya ve inşaat sektöründe vize ve pasaport sorunu yaşanıyor. Her geçen gün büyüyen ve dünya pazarında önemli yerlere gelen Türk mobilya ve inşaat sektörü vize sorunları yaşıyor. Sektör, yetkililerden destek ve yeni ayrıcalıklar bekliyor.

Mobilya, inşaat ve orman ürünleri sektörlerinde Türkiye çapında kendisine bağlı 148 Meslek odası ve bu odalarda kayıtlı 150 bin üzerinde esnafı bulunan Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı yaşanan vize probleminin sektöre olan olumsuz etkilerinden bahsetti.

Başkan Taklacı; ‘’Mobilya sektöründe yoğun şekilde ihracat yapılmakta, özellikle büyükşehirlerden ve sınır illerimizden yurtdışına mobilya satılmakta fakat ürünü teslim ederken montajını yapması gereken çalışana vize alınamıyor. Sektörde prestijli fuarlar olarak nitelendiren ve her yıl binlerce vatandaşımızın katıldığı fuarlara sektör temsilcileri gidemiyor. İnşaatı devam eden projelerde ihtiyaç olan çalışan vize probleminden dolayı işbaşı yapamıyor. Bu gibi problemlerden dolayı sektörün dünyanın ilk üç ihracatçısı olma hedefi sekteye uğramaktadır’’ ifadelerinde bulundu.

1.jpg

VİZE PROBLEMİ YAŞIYORUZ

Başkan Taklacı; ‘’İkili görüşmeler ile özellikle Schengen vizesi başta olmak üzere vize probleminin çözülmesi gerekli, ayrıca meslek odaları yöneticilerine yeşil pasaport verilmesinin yasal düzenlemesi yapılmalıdır. Belli şartları yerine getirmiş daha önce ihracat geçmişi olan veya ihracata dönük katma değeri ve yerlilik oranı yüksek üretim yapan esnaflara bağlı bulundukları federasyonun izni ile gri pasaport verilmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

2.jpg

KOSGEP DESTEĞİ İSTENİYOR

Bu gibi düzenlemelerle sektörün büyük gelişim kat edeceğini dile getiren Taklacı, ‘’Meslek odalarımız çalışanları ve yöneticileri dünyada gelişim gösteren sektörü yerinde gözlemlemeli, rahat şekilde fuarlara katılmalı ikili görüşmeler gerçekleştirebilmelidir. Yurtdışında gözlemlediği konuları gelip üyelerine aktarmalıdırlar, hatta yurtdışında bulunan meslek odaları ve STK’lar ile bir araya gelebilmeli bu konuda odalarımız KOSGEB desteği almalıdır’’ diyerek cümlelerini tamamladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.