Milli Piyango bayileri talep azlığı nedeniyle kapanma durumuyla karşı karşıya
Geçmişi Osmanlı’ya kadar dayanan Milli Piyango, günümüzde talep azlığı ve özelleştirme nedeniyle özellikle seyyar bayileri kapsayan kapanma durumuyla karşı karşıya kalıyor.
Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Hüseyin Poyraz Milli Piyango’nun kuruluş hikâyesi hakkında gazetemize şu bilgileri verdi:
‘’Resmi olarak 1926 yılında kurulan Milli Piyango’nun ilk hali ‘Tayyare Piyangosu’ olarak biliniyor. Türk Hava gücüne katkı sağlamak amacıyla, "Tayyare Piyangosu" adı altında, Türk Tayyare Cemiyeti tarafından çekilişler düzenlenmekteydi. Seneler 1939’u gösterdiğinde günümüzdeki adı olan ‘Milli Piyango İdaresi’ kuruluyor. Seyyar bayiler kuruluyor. Birçok vatandaşın geçim kaynağı oluyor. Toplumda da şans kapısı olarak görülüyor. Günümüzde ise Milli Piyango özelleştirildiği için bu seyyar bayilerinin kapanma ihtimali bulunuyor.’’
ÖZELLEŞTİKTEN SONRA RAĞBET DÜŞTÜ
‘’Şans oyunlarında genel anlamda bir şaibe konusu hep konuşulur’’ diyen Poyraz, ‘’Ben oda başkanlığı yapmaya başladığımdan bugüne kadar şahit olduğum kadarıyla devletin şans oyunlarında herhangi bir şaibeye mahal verdiğini görmedim. Toplanan paranın birçok kısmı geçmişte olduğu gibi faydalı işlerde kullanıldı. Geri kalanı zaten talihlilere dağıtılıyor. Özelleştirme sonrasında artan şaibe dedikoduları ve paranın içerde kaldığı çekilişler nedeniyle vatandaş kendini geri plana itti. Ciddi anlamda şans oyunları kapsamında Milli Piyango’ya karşı bir rağbet düşüşü yaşandı. Bu bakımdan paranın içerde kalmaması konusunda çalışmalar yapılabilirdi diye düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.
SEYYAR BAYİ SAYISINDA DÜŞÜŞ
Türkiye geneli bayi sayısının 2580 civarında olduğunu söyleyen Poyraz, ‘’Bu sayının yaklaşık 174 kadarı Ankara’da yer alıyor. Gezici bayilerde Türkiye genelinde bir düşüş var. Varlık Fonu’na devredilmeden önce Türkiye geneli bayi sayısı 7 bin civarındaydı. Varlık Fonu’na geçtikten sonra sözleşmelerin birçoğu iptal oldu bu da düşüşün temel sebeplerinden. Bayilerin mağdur edilmeyeceği söz verildi fakat kâr marjı düşünce gezici bayiler mağdur edilmiş oldu. Net kâr marjı 9,7 oranından 4,25’lere kadar düştü. Biz diğer şehirlerdeki odalar olarak bu kâr marjının düşürülmesine tepki gösterdik. Gerekli mercilerle görüştük. Seçimlerden sonra ilgilenileceği sözü bize verildi. Kâr marjlarının eski seviyelere çekilmesini bekliyoruz.
ABARTILMAMASI GEREKİYOR
Sanal ortamdaki satış imkânlarıyla birlikte bayilerin tarih olacağını düşünüyorum diyen Poyraz, ‘’İnternet teknolojileri gelişiyor ve şans oyunlarında alternatifler oluşuyor. Gençlerin anlık para kazanma tutkusu ve farklı alternatiflere yönelmesi de eklenince Milli Piyango’nun zarar etmesi kaçınılmaz oluyor’’ dedi.
Şans oyunlarının abartılmaması konusuna da değinen Poyraz, ‘’Bazı müşteriler oyuna başladıklarında kendilerini durduramıyorlar. Bağımlılık gibi bir şey olmuş. Parası tükenene kadar oynuyor. Daha sonra parasını istiyor bayideki görevli ile tartışıyor. 300 bin TL’lik oyu oynayıp bunalıma giren insanlar oluyor. Bunun gibi birçok hikâye geliyor kulağımıza. Vatandaşların bilinçli olması gerekiyor. Adı üzerinde şans oyunu. Kimse seni zorlamıyor. Bir kere denersin şansını abartmaya gerek yok. Aileni düşünmeden tüm paranı şans oyununa yatırırsan seni kimse düşünmez’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
Mikail Karaman/ www.gazeteliksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.