Meleklere iman nedir? Meleklerin görevleri nelerdir? Peygamberlerin sıfatları nelerdir?

Meleklere iman nedir? Meleklerin görevleri nelerdir? Peygamberlerin sıfatları nelerdir?

Bir bireyin Müslüman olabilmesi için İslam’ın şartlarını kabul etmesi gereklidir. Bunun yanında birde İmanın şartları vardır. Meleklere İmanda bunlardan biridir. Peki, Meleklere iman nedir? Meleklerin görevleri nelerdir? Peygamberlerin sıfatları nelerdir?

Kur'an'da meleklere imanın farz olduğunu bildiren birçok âyet vardır. Bunlardan en bilineni ise Bakara Suresi 285. Ayettir. Söz Konusu ayette: "Peygamber Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, müminler de; her biri Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler" der. Bu sayede İslam’ın şartlarının yanında İmanın şartlarının da ne kadar önemli olduğu görülür.

Bütün bu bilgilerin yanında bu bilgi pek çok Müslüman tarafından adı bilinse de içeriği bilinmez, imanın şartları nelerdir? Meleklere iman nedir? Meleklerin görevleri nelerdir? Tarzında sorular sorulur. İnsanlar, gerek ilgilisine gerekse de internette arama motorlarıyla cevap aranan bu sorular ışığında hem aydınlanmış hem de meraklarını gidermiş olur. Peki, Meleklere iman nedir? Meleklerin görevleri nelerdir? Peygamberlerin sıfatları nelerdir? İşte, tüm detaylar haberimizde:

meleklere-iman-nedir-1.jpg

MELEKLERE İMAN NEDİR?

İman eden Müslümanlar, doğal olarak meleklere de iman etmişlerdir. Ancak; meleklere iman nedir? Tam manasıyla bilinmez. Melekleri diğer varlıklardan ayıran bir takım özellikler vardır. Melekler, duyu organı ile algılanamayan, gözle görülmeyen, sürekli Allah'a kulluk eden ve asla günah işlemeyen nurani ve nurhani varlıklardır. Bu sebeple onlar hakkındaki tek bilgi kaynağı ayetler ve sahih hadislerdir. Meleklerin; gözle görünmez ve duyu organları ile algılanamaz varlıklar oluşu, inkar edilmeleri için bir gerekçe olamaz.

Gerek akla gerekse pozitif bilimlere dayanılarak meleklerin var veya yok olduklarına dair kesin deliller ileri sürülemez. Kuran da meleklere imanın farz olduğunu bildiren pek çok ayet vardır. Bakara Suresi 285. Ayet, “Asıl iyilik Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygambere iman edenlerin iyi amelidir. Melekler Allah'a isyan etmezler. Allah'ın emrinden çıkmazlar. Asla günah işlemezler, hangi iş için yaratılmış iseler o işi yaparlar. Onlar üstlerinde ki Rablerinden korkarlar ve kendilerine ne görev verilirse onu yaparlar. Gökleri ve yeri yaratan melekleri ikişer, üçer ve dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a hamd olsun. O yaratmada dilediği artırmayı yapar. Şüphesiz Allah her şeye gücü yetendir” der.

Fatır 35\1 ise “Melekler gözle görülmezler. onların görünmeyişleri yok olduklarından değil, insan gözünün onları görebilecek kabiliyet ve kapasite de yaratılmamış olmasındadır” der. Melekler, peygamberler tarafından asli şekilleri ile görülmüşlerdir. Melekler gaybı bilmezler: Çünkü, gaybı yanlız Allah bilir. Eğer Allah tarafından kendilerine gayba dair bir bilgi verilmiş ise ancak o kadarını bilirler. Senin bize öğrettiğinden fazla bizim hiç bir bilgimiz yoktur çünkü her şeyi hakkı ile bilen hüküm ve hikmet sahibi olan sensin demişlerdir.

meleklere-iman-nedir-2.jpg

MELEKLERİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Ayet ve hadisler de sayıları hakkında her hangi bir bilgi bulunmayan fakat pek çok oldukları bilinen melekler vardır. Ancak bunlardan dördü vardır ki; en büyük görevler bu meleklere verilmiştir. Peki, meleklerin görevleri nelerdir? Meleklerin temel görevleri Allah'a kulluk ve o neyi emrederse onu yerine getirmektir. Melekler görevleri açısından şu gruplarda incelenebilirler:

  • CEBRAİL

Cebrail, dört büyük meleklerden biridir. Allah tarafından vahiy getirilmekle görevlidir. Cebrail’e AS. güvenilir anlamına gelen Erruhul Emin de denilmiştir. Cebrail meleklerin en üstünü ve en büyüğü, Allah'a en yakın olduğu için kendisine meleklerin efendisi anlamında Seyyi Dül Melaike de denilmiştir.

  • MİKAİL

Dört büyük melekten biri olup kainatta ki tabi olayları ve yaratıkların rızıklarını idare etmekle görevlidir.

  • İSRAFİL

Sura üflemekle görevli melektir. İsrafil sura iki kez üfleyecek, ilkinde kıyamet kopacak ikincisin de ise tekrar diriliş meydana gelecektir.

  • AZRAİL

Görevi ölüm sırasında canlıların ruhunu almaktır. Bu görevi dolayısıyla Melekül Mevt yani ölüm meleği adı ile anılmıştır. Allah C.C. Kuran’ı Kerim’de der ki; “de ki size vekil kılınan ölüm meleği canınızı alacak sonra rabbinize döndürüleceksiniz.”

meleklere-iman-nedir-3.jpg

PEYGAMBERLERİN SIFATLARI NELERDİR?

Peygamberlerin sıfatları deyince, onlarda bulunması caiz olan sıfatlara gerekli ve zorunlu olan sıfatlar anlaşılır. Kuran’ı Kerim’in pek çok yerinde vurgulandığı gibi Peygamberler de insandır. Onlar da diğer insanlar gibi oturup kalkar, yeyip içer gezerler. Evlenip çoluk çocuk sahibi olurlar. Hastalanır ve ölürler. Bu gibi özelliklere Peygamberler hakkında düşünülmesi caiz özellikler denir. Her Peygamber de insan olmanın da ötesinde bir takım sıfatların bulunması gerekli ve zorunludur. Bunlara vacip sıfatlar da denir. Peki, peygamberlerin sıfatları nelerdir? Peygamberlerin sıfatları şunlardır:

1. SIDK

Sıdk, doğru olmak demektir. Her Peygamber, doğru sözlü ve dürüst bir insandır. Onlar asla yalan söylemezler. Eğer söyleyecek olsalardı kendilerine inanan halkın güven duygusunu kaybederlerdi. O zaman da Peygamber göndermekteki gaye ve hikmet gerçekleşmemiş olurdu. Bütün Peygamberler Peygamberlikten önce de sonra da yalan söylememişlerdir.

2. EMANET GÜVENİLİR OLMAK

Peygamberlerin hepsi emin ve güvenilir kişidir. Emanete asla hainlik etmezler. Bu konuda bir ayette şöyle buyrulur; “Bir Peygamber için emanete hıyanet yaraşmaz, emanet sıfatının zıttı olan hıyanet onlar hakkında düşünülmesi imkânsız olan bir sıfattır.”

3. İSMET

İsmet, kelime anlamı olarak günah işlememek ve günahtan korunmuş olmaktır. Peygamberler, hayatlarının hiç bir döneminde şirk ve küfür sayılan bir günahı işlemedikleri gibi özellikle Peygamberlikten sonra kasten günah işlememişlerdir. Ancak, insan olmaları sebebi ile günah derecesinde olmayan bir takım ufak tefek hataları bulunabilir.

4. FETANET

Peygamberlerin akıllı zeki ve uyanık olmaları demektir. Bunun zıttı olan ahmaklık Peygamberlikle bağdaşmaz Peygamberler zeki ve akıllı olmasalardı; hitap ettikleri kişileri ikna edemezler, toplumsal dönüşü sağlayamazlardı.

5. TEBLİĞ

Peygamberlerin Allah'tan aldıkları buyrukları ve yasakları ümmetlerine eksiksiz iletmeleri demektir. Tebliğin karşıtı olan gizlemek kısmen Peygamberlik hakkında düşünülmez. Maide suresinin 67. Ayeti “Ey Peygamber rabbinden sana indirileni tebliğ et eğer yapmazsan Allah'ın elçiliğini tebliğ etmemiş olursun” der. Bu mealdeki ayet bu sıfattan söz etmektedir.

meleklere-iman-nedir-4.jpg

MUHAMMEDÜL EMİN NE DEMEK?

Güzel ahlakın en önemli özelliklerinden olan güzellik, aynı zamanda Peygamberlerin genel niteliklerindendir. Hz. Peygamber, gençliğinden itibaren güvenilir olarak tanınmıştır. O 25 yaşlarında iken Mekke’de El-Emin diye anılıyordu. 35 yaşında iken Kabe’nin tamiri esnasında Hacerül Esvedin yerine konulmasında Kureyş Kabilesi ile çıkan anlaşmazlıkta, meselenin halledilmesi ertesi gün kabeye ilk girecek şahsa bırakılmıştı. Tam o esnada ise Hz. Muhammed (S.A.V) geldiği görülünce el emin geliyor diyerek sevinmişlerdi.

Mekkeliler kendisine kıymetli eşyalarını teslim ederlerdi. Hz. Muhammed bu emanetlere asla ihanet etmez ve sahiplerine sağlam bir şekilde iade ederdi. Emanetlere en zor anında bile hainlik yapmamıştır. İslam dininin başarıya ulaşmasında Hz. Peygamber Efendimizin güvenilir oluşunun payı büyüktür. Şayet davranışları ile güven vermeyen birisi olsaydı, insanlar onun etrafında toplanmazlardı.

Hz. Peygamber iman ile güvenilir kimse olmak arasında sıkı bir bağ bulunduğunu bildirmiştir. Güven duygusu, toplumun her kesiminde ve her alanda bulunması gerekir. Anne babanın çocuğa, çocuğun anne babasına, eşlerin birbirine, amirin memura, memurun amirine, işçinin işverene, satıcının müşteriye güven duyduğu bir toplum sağlıklı bir yapıya kavuşmuş olur. Güven duygusu bir milletin kendi bireyler arasında ki ilişkilerin de önemli olduğu gibi uluslararası ilişkilerde önemlidir. Allah Resulü bütün hayatını fert ve toplumun huzuru için dünya ve ahiret mutluluğu için çalışarak geçirmiştir. Açık hesap verilebilir hukuk ve adalete dayanan halkın onayından olan bir yönetim anlayışını bundan asırlar önce hayata geçirmeye ve insanlığa bir örnek bırakmaya gayret göstermiştir.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.