“Marka İletişiminde Müzelerin Rolü: Ankara Örneği” projesi

“Marka İletişiminde Müzelerin Rolü: Ankara Örneği” projesi

“Marka İletişiminde Müzelerin Rolü: Ankara Örneği” projesinin son aşamasına gelindi. Sanatseverler 18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü ve Haftası boyunca çektikleri fotoğrafları İnstagram’da paylaşacak.

‘İletişim Çalışmaları’ alanında görev yapan Doç. Dr. Burcu Zeybek ve Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk’ün yürütücülüğünü yaptığı, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından desteklenen “Marka İletişiminde Müzelerin Rolü: Ankara Örneği” projesinin son aşamasına gelindi.

KENT İLETİŞİMİNDE MÜZELERİN ROLÜNÜ TESPİT EDECEĞİZ

18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü ve Haftası boyunca Ankara’da yer alan müzeleri ziyaret eden sanatseverler kendi Instagram hesaplarından #ankaramüzeleri hashtagi ile fotoğraflarını paylaşarak etkinliğe katılabilecek. Projenin yürütücülerinden Doç. Dr. Burcu Zeybek verdiği bir söyleşide, “İletişim çalışmaları alanında akademisyenim. İkna, siyasal iletişim, marka kent iletişimi ve sürdürülebilirlik konularında akademik çalışmalar ve projeler yürütmekteyim. Projemizin adı Marka İletişiminde Müzelerin Rolü: Ankara Örneği. Projemiz Ankara’nın kent iletişiminde müzelerin rolünü tespit etmeyi amaçlarken aynı zamanda müzelerin sürdürülebilirliğini sağlama konusunda da kullanım pratiğine öneriler getirmeyi amaçlamıştır. 24 aylık bir proje bu. İlk yıl teorik çalışmalar, paneller ve bilimsel araştırmalar ve tespit çalışmaları ile geçti. Ancak bu yıl projemizin uygulama hedefi olan İnstagram paylaşım hareketini gerçekleştireceğiz. Ankara’nın müzelerini kapsayacak bir İnstagram paylaşım hareketi başlatıyoruz. Ankara müzelerine gelen ziyaretçilerin kendi İnstagram hesaplarında #ankaramüzeleri hashtagi ile yapacakları paylaşımlarla sosyal ağlarda topluluk oluşturmayı, bu müzelere giden ziyaretçilerin müze hakkındaki geri bildirimleri ve deneyimlerini analiz edeceğimiz yeni bir araştırma gerçekleştireceğiz. Bu noktada müzeye gelecek ziyaretçilerimizden özel bir ricamız var, 18-24 Mayıs tarihleri arasında istedikleri bir Ankara müzesini ziyaret ettiklerinde #ankaramüzeleri hashtagi ile paylaşım yapmaları. Ancak altını çizmek istediğim bir konu var ki, bu bir haftalık süreç içerisinde eğer gizliyse profillerini herkese açık hale getirmelerini rica ediyoruz. Çünkü bizler o süreç içerisinde veri topluyor olacağız.” diye konuştu.

ara2-002.jpg

MÜZELERİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKMEYİ HEDEFLİYORUZ

Kurumsal iletişim, kriz iletişimi ve kent markalama alanlarında çalışmalar yapan Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk ise verdiği bir söyleşide şu ifadeleri kullandı:

“Halkla İlişkiler ve Tanıtım, kurumsal iletişim, kriz iletişimi, kent markalama ve yeni medya gibi konularda çalışmalar yürütüyorum. 2021 yılında üzerinde çalışmaya başladığımız, 2022 yılı Ocak ayından itibaren VEKAM tarafından desteklenen projemizde Ankara’nın iyi bir izlenim yaratmasında müzelerin önemine dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Kültürel miras, sanat, kültür ve sosyal olanaklar gibi çeşitli başlıklarla, konularla ilişkili olan marka kent olma konusunda müzeler önemli bir yer tutuyor. Bu çerçevede müzelerin nasıl algılandığı ile ilgili tespitlerin kentin görünürlüğünü artıracak dijital pratiklerle birlikte kent markasına katkı sağlayacağı, bu markanın sürdürülebilirliğini yine kentlerin önemli kaynakları olan müzelerin etki edeceği varsayımı ile çalışmamızı planladık, başlattık. Projemizle Ankara’nın sahip olduğu kültür mirasını sosyal medya ortamında kurulan etkileşimli iletişim sürecinde ön plana taşıyabilmek en büyük isteğimiz. Bu istek ile Ankara ile kentin bugününe kaynaklık eden, geçmişini temsil eden kültürel mirasının koruyucusu, aktarıcısı olan müzeleri arasındaki bağı daha görünür hale getirmeye odaklandık. Böylece projemizin uygulama adımı da ortaya çıkmış oldu ve #ankaramüzeleri hashtagi ile bir paylaşım hareketi planladık. Bu hashtag hem Ankara hem müzeler ile ilgilenenlerin sanal ortamda bir topluluk yaratmasını sağlayacağı için ve hatta bu hashtaglerin bile takipçileri olabildiği için hashtag hareketinin desteklenmesi ve paylaşım yapılması bizler için son derece önemli.”

ara2-003.jpg

MÜZE UZMANLARI EĞİTİLDİ

2 yıldır devam eden proje bünyesinde konusunda uzman birçok akademisyenin katıldığı paneller yapıldı, akademik yayınlar üzerine çalışıldı. Bunların yanı sıra paylaşım hareketi öncesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle 28 Nisan 2023 tarihinde Ankara’da müze uzmanlarına yönelik “Çağdaş Müzecilik Anlayışında İletişim ve Etkileşim” başlıklı bir eğitim hayata geçirildi. Eğitimin ilk bölümünde Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk tarafından kendini daha iyi ifade etme ve etkin dinleme becerileri anlatıldı. Bununla beraber beden dili ile yansıtılan ifadelerin anlamları paylaşıldı. Projenin motto odaklı paylaşım bölümünü anlatan Doç. Dr. Burcu Zeybek ise paylaşım hareketiyle neyi hedeflediklerini ve bununla gerçekleşecek bilimsel yayınların Ankara’nın marka kent olmasına sağlayacağı katkı üzerine konuştu.

HEDEF KÜLTÜREL MEKANLARI ERİŞEBİLİR HALE GETİRMEK

Proje ile o hafta içinde hesabını erişime açmış olan ziyaretçilerin paylaşımları kendi deneyimleri ve görüşleri çerçevesinde analiz edilecek. Dünyada birçok örneği olan bu paylaşım hareketinin temel hedefi, kültürel mekanları daha erişilebilir hale getirmek, sosyal ağ etkileşimlerini teşvik etmek ve ziyaretçilerin ilgi çekici yollarla bağlantı kurma imkanı bulması olacak.

Furkan Göktürk Yılmaz/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.