Malatya üreticisi: Malatya'nın geçim kaynağı kayısıdır

Malatya üreticisi: Malatya'nın geçim kaynağı kayısıdır

Armağan Kayısı Genel Müdürü Taha Can Sarıhan kayısı üretimi ile depremin yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirtirken “Malatya’da kayısı varsa gençler düğün yapar, kayısı varsa inşaatçı kat çıkar” dedi.

Malatya’da başta kayısı olmak üzere elma, kiraz, armut, dut, ceviz ağaçları büyük yer kaplıyor. Şehrin kayısısı dünyaca tanınırken, Malatya’da yaklaşık 4 milyon civârında kayısı ağacı olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde üretilen kayısının yüzde 40’ını yetiştiren Malatyalı müstahsiller ürünün % 95’ini ihraç ediyor.

Malatya Armağan Kayısı Genel Müdürü Taha Can Sarıhan kayısı piyasası ile ilgili gazetemize konuştu. 6 Şubat depremleri ile birlikte sektörün büyük yara aldığını söyleyen Sarıhan, “Biz kayısı işine 1985 yılında başladık, bize bu meslek dede emaneti olarak geldi. Dedemiz de kayısıcıydı, babamız da kayısıcı. 3 nesildir bu işi yapıyoruz. Malatya’da ilk ticaretimiz 1990 yılında başladı. Şehrin çeşitli yerlerinde şubelerimiz vardı. 6 Şubat depremlerinden sonra 2 mağazamız maalesef enkaz altında kaldı. Şu an bir dükkan arayışına giremiyoruz. Kayısımızı zaten Malatya halkına değil, diğer şehirlere satıyoruz. Biz eski bir kuruluş olduğumuz için çok şükür bir çevremiz var. Bir isim duyurmuşluğumuz var. İnternet sitemiz de var aynı zamanda, oradan da satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Trendyol sitesine de girme düşüncemiz var. Çok şükür yok desek günah olur. İşimiz var ama dükkandaki gibi olmuyor. Şu an depo benzeri bir yere taşındık. Yakın zamanda konteyner alacağız gibi duruyor. Konteynerda ne kadar iş yapabiliriz bilmiyorum.“ dedi.

MALATYA’DA PİYASAYI KAYISI BELİRLİYOR

Kayısı üretiminin Malatya ekonomisi için önemine vurgu yapan Taha Can Sarıhan sözlerine şöyle devam etti:

“Malatya’nın en büyük geçim kaynağı kayısıdır. Herkes kayısı ile geçinir. Yüzde 80 belki yüzde 90 gibi oranlardan bahsediyorum. Malatya’da kayısı olursa inşaatçı kat çıkar. Malatya’da kayısı olursa gençler düğün yapar. Malatya’da kayısı olursa insanlar üst model arabalara biner. Malatya piyasasında her şeyi kayısı belirliyor. Enflasyondaki yükselişle beraber fiyatlarda yukarı eğilim görüyoruz. Kayısı da diğerlerinden geri durmadı. Çünkü işçi parası arttı, kiralar arttı, ilaç fiyatları arttı. İster istemez bunların hepsi artınca biz de kayısının fiyatını artırıyoruz. İnsanların cebindeki para azalınca kayısıya talep düşüyor. Şunu fark ediyoruz, çoğu müşteri kaliteli kayısıyı talep ediyor ama eskiden 10 kilo alan adam şimdi 5 kilo alıyor. Alım gücü çok düştü. Sarı kayısıda piyasa bir nebze nefes alıyor. Çünkü sarı kayısı ihraç ediliyor, özellikle Rusya’ya çok satılıyor. Ruslar kayısıyı çok seviyor. Bizim de ihracat yaptığımız dönemler oldu. Bir şanssızlık başımıza geldi, şimdi yurt içinde devam ediyoruz.”

KAYISI ÇİKOLATASI REVAÇTA

Kayısı ürünleri arasında en çok talep görenin kayısı çikolatası olduğunu söyleyen Sarıhan günün sonunda en çok alıcı bulan ürünün yine kayısının kendisi olduğunu şu sözlerle aktardı:

“Kayısı, gül kurusu ve pestil artık daha çok orta yaş grubuna hitap ediyor. Atom diye çok satan bir ürünümüz var. İç tarafı kayısı dış tarafı Antep fıstığı olan bir tatlı. Atom hazırlanırken kayısı önce ezilir ve top haline getirilir. Sonra dış tarafını Antep fıstığı, fındık ve ceviz gibi marmelatlar ile süslenir. Atomun yanı sıra kayısı çikolatamız var. Kayısı sucuğumuz var. Kayısı çekirdeğimiz var. Kayısı pestilimiz var. Dut pekmezimiz var. Bunların hepsi şehrimize özgüdür. Pek çok ürün çeşidi olsa da günün sonunda en çok satılan malzeme her zaman kayısının kendisidir. Şehir dışında fuarlara katıldığımızda işler farklı bir hal alıyor. Fuarlarda şekerlemeler, tatlılar daha çok ilgi görüyor. Özellikle kayısı çikolatası çok rağbet görüyor. Kayısı çikolatasının fiyatları diğer ürünlere göre daha uygun ve çok lezzetli. Biz bunları özel olarak Bolu’da yaptırıyoruz. Ben kayısımı ve çekirdeğimi gönderiyorum. Bolu’dan ürünü hazır olarak alıyorum. Kayısı dönerimiz var, aynı atoma benzer. İçinde şeker bulunmaz, sadece Antep fıstığı içerir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.