Liberalizm nedir? Liberal sağ mı sol mu? Liberal yönetim ne demek?

Liberalizm nedir? Liberal sağ mı sol mu? Liberal yönetim ne demek?

Liberalizm nedir? Liberal sağ mı sol mu? Liberal yönetim ne demek? Bireysel özgürlük üzerine kurulu liberalizm nedir? Liberal devlet ne demek? Gibi sorunlar merak konusu olurken tüm bu soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik.

Liberalizm nedir? Liberal sağ mı sol mu? Liberal yönetim ne demek? Bireysel özgürlük üzerine kurulu liberalizm nedir? Liberal devlet ne demek? Gibi sorunlar merak konusu olurken tüm bu soruların cevaplarını sizler için haberimizde derledik. Liberalizm, bireysel özgürlük ve bireysel haklar üzerine kurulu bir felsefe olarak bilinmektedir. Peki nedir Liberalizm, Liberal devlet ne demek…

LİBERALİZM NEDİR?

Özgürlük üzerine kurulan Liberalizm kavramı daha sonra eşitlik ilkesi de bu felsefenin içerisinde kendisine yer edinmiştir. İfade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, basın özgürlüğü, seküler devlet, liberal demokrasi gibi fikirleri destekledi. Liberalizm bir ideoloji olarak İngiltere ve ABD’de XVIII. ve XIX. yüzyıl ekonomik ve siyasal düşünce tarihinde de etkili olmuştur.

Liberalizm Latince bir sözcük olan ''Liber'' kelimesinden türetilmiştir. Liber, 'Özgür', Liberalizm ise ''özgürlük'' anlamına gelmektedir.

Tarih boyunca farklı düşünür ve ekonomistlerin öne sürdüğü görüşlerle birçok liberalizm çeşidi ortaya çıkmıştır. Klasik liberalizmde bireysel özgürlükler ön planda iken sosyal liberalizmde özgürlükler ile sosyal adalet arasında bir denge sağlanmaya çalışılmıştır.

Bu görüşü savunan düşünürlere göre bireylere dayanan aşırı özgürlük, sosyal adaletin dengesini bozabilir. ''Modern liberalizm'' adıyla da bilinen bu görüşe dönemin birçok edebiyatçısı da destek oldu. Charles Dickens, ''İki Şehrin Hikayesi'' ve ''Oliver Twist'' gibi romanlarla sosyal eşitsizliği eleştirilmiştir.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.