Kocatepe Camisi bayram arefesinde ziyaretçilerini ağırlıyor

Kocatepe Camisi bayram arefesinde ziyaretçilerini ağırlıyor

Tüm yurtta Ramazan Bayramı hazırlığı sürerken Ankara’nın en büyük camisi olan Kocatepe camisine gelen ziyaretçiler de bayram heyecanı yaşıyor.

Ramazan ayının son günü Kocatepe camisine ziyaretler sürüyor. Yerli halk ve şehir dışından gelen vatandaşlar Ramazan ayının son gününü Kocatepe camisini ziyaret ederek değerlendiriyor.

Camiye çocukluk yıllarından bu yana geldiğini söyleyen Nurettin Cemal, ‘’Büyük camiiler her zaman bende hayranlık uyandırıyor. İstanbul’a akrabalarımı ziyarete gittiğimde yine İstanbul’un büyük camilerini gezerim. Camilerimizi ziyaret ettiğimde bir Müslüman olarak içim coşkuyla doluyor. Tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı şimdiden kutluyorum. Yine bir Müslüman olarak tüm dünyaya barış ve sevgi diliyorum‘’ şeklinde konuştu.

kocatepe camii depremzede ziyaret

MİMARİSİ DE MANEVİYATI DA ŞAHANE

Kocatepe camisine gelen ziyaretçilerden Ökkeş Topaloğlu gazetemize şu açıklamalarda bulundu:

‘’Maraş’tan depremzede olarak iki ay önce Ankara’ya geldik. Ramazan bizim için buruk geçti. Eşim anne ve babasını bu depremde kaybetti. İki aydır belediyenin konuk evinde kalıyoruz. Kim olursa olsun yardım elini uzatmaktan geri kalmadı. Ankaralılar çok misafirperver. Çok acı çektik ama bugüne de şükür toparlanıyoruz. Allah kimseye böyle bir felaket vermesin. Böyle bir camide bulunmak insanın içine huzur veriyor. Hayran kaldık. Tüm yorgunluğumuzu aldı. Mimarisi de şahane maneviyatı da. Şunu fark ettim ki biz bu ülkenin vatandaşları olarak bu güzelliklerden mahrum kalıyoruz. Ömrüm yeterse tüm ülkemizi gezeceğim. Allah’tan tüm dünyada savaşların sona ermesini ve doğal afetlerin yaşanmamasını dilerim. Ben ve ailem tüm Müslüman kardeşlerimin Ramazan Bayramı’nı kutlarız.’’

kocatepe camii bayram erefesi

YURTDIŞINDAN ZİYARETÇİLER

Kosova’dan Türkiye’ye annesini tedavi ettirmek için geldiğini söyleyen Ahmet Arber, ‘’Annemi Ankara’ya tedavi için getirdim. Kocatepe camisini görmeye ve namaz kılmaya geldik. Daha önce İstanbul’da bulundum. Oradaki camilere benziyor. Mimarisini çok beğendik. Bu vesileyle Ramazan Bayramı’nı Türkiye’de geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Tüm Türkiye halkının Ramazan Bayramı kutlu olsun’’ diyerek düşüncelerini ifade etti.

İran’dan ailesiyle akrabalarını ziyarete geldiğini söyleyen Aziz Parham, ‘’Öncelikle Ramazan Bayramı’nız kutlu olsun. Tüm insanlığa barış, sevgi ve hoşgörü dilerim.’’ dedi. Kocatepe Camisi’nin muazzam bir yapı olduğunu dile getiren Parham, ‘’Maneviyatı yüksek. Yakın tarihte inşa edilmesine rağmen Osmanlı camilerini andırıyor. Bu gibi eserlere sahip olduğu için Türk halkı gurur duymalı. İran halkı ile Türk halkı geçmiş tarihten beri dost ve öyle kalacağına inanıyorum’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

ankara kocatepe camii

KOCATEPE CAMİ TARİHİ VE MİMARİSİ

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı çalışmalarıyla 1987'de inşaatı tamamlanmıştır. 4500 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen caminin alt kısmında konferans salonu, kütüphane, otopark, ticarethane ve idari birimler bulunmakta, Mimar Sinan'ın geliştirdiği mimari üsluba bağlı kalınarak inşa edilen Kocatepe Camii'nin ana mekânı 4 fil ayağı üzerine oturan bir merkezi kubbe ile dört yarım kubbeden oluşur. Caminin 88 m uzunluğunda 4 minaresi vardır. Minarelerin şerefelerine hem asansörle hem de merdivenle çıkılır. Camideki yazılar Hamit Aytaç ve Mahmut Öncü tarafından, konferans salonundaki yazılar ise Emin Barın tarafından yazılmıştır. Caminin halı desenleri Afyon Ulucami'ndeki halı desenleri göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Caminin avizeleri, mihrabı, minberi, kapıları, çinileri ve mermerleri özel olarak tasarlanmış ve ince bir işçilikle yapılmıştır. İç tezyinatta Klasik Osmanlı Mimarisi örnek alınmış, malzeme olarak çini, mermer, sarı maden, altın varak ve özel boyalar kullanılmıştır.

Mikail Karaman/www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.