Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılında anma toplantısı yapıldı
Kırım Tatar Sürgününün 79. yılında 18 Mayıs 2023 tarihinde Ankara’da Ukrayna Parkı’nda Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından ”Basın Açıklaması ve Anma Toplantısı” gerçekleştirildi.
Basın toplantısına; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Litvanya Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Estonya Ankara Büyükelçisi Annely Kolk, Polonya Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Trzeciak ile Kırım Tatar ve Ukrayna halkından çok sayıda isim katıldı.
UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KABUL EDİYORUZ
Toplantı Kırım Tatar Milli Meclisi Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel tarafından yönetildi.
Etkinlik kapsamında sürgünde hayatını kaybeden Kırım Tatarları için saygı duruşu ve ardından Kırım Tatar milli marşı “Ant Etkenmen” Ukrayna milli marşı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile etkinlik devam etti. Basın açıklaması ve anma töreninde, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı anısına mumlar yakıldı.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, "Halkımızın dünyanın her tarafına dağılması, felaketler sonucu yaşanan bu durum maalesef hala devam ediyor. Yani bizim için sürgün bir nevi bitmedi. Kırım Tatar halkının tarihten silinmesi ve yok edilmesi için her şey yapıldı ve yapılıyor. Ama halkımızın mücadelesi ve direnci devam ediyor. Biz Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü kabul ediyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde özerkliğimizi talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
GÜÇSÜZ İNSANLARA ACILARIN EN BÜYÜĞÜ YAŞATILDI
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin açıklamasında, ”Günümüzden 79. Yıl öncesinde 18 Mayıs 1944 tarihinde yaşanmış olan Kırım Tatar Sürgün faciası insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti. Kırım Tatar erkekleri 2. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği cephesinde savaşırken, Kırım’da kalan savunmasız kadın, çocuk ve yaşlıları, uğruna savaştıkları bu ülke tarafından topyekûn bir sürgüne tabii tutulmuştu. Temel ihtiyaç malzemelerini almalarına bile izin verilmeden, hayvan vagonlarına doldurularak sürgüne gönderilen 423.100 Kırım Tatarından 195.471’i günlerce süren sürgün esnasında ve devam eden aylarda hayatını kaybetti.” ifadelerine yer verdi.
Mükremin Şahin 175.600'ü çocuk, 176.100'ü kadın, 25.600'ü genç (16-18 yaş arası), 45.800'ü de yaşlı erkeklerden oluşan insanların sürgün edildiğini aktararak konuşmasına şöyle devam etti:
“Adeta ölerek yok olmaları için Ural’ın dağlarına, Sibirya’nın soğuğuna, Orta Asya’nın çöllerine ve bataklıklarına bırakılan Kırım Tatarları barınaklarını dahi o şartlarda günlerce açıkta kalarak kendileri yapmak zorunda bırakıldı.”
AYNI ACILARI TEKRAR YAŞIYORUZ
Mükremin Şahin konuşmasında aynı acıların Ukrayna halkının sürgünüyle tekrar yaşadıklarını söyleyerek, “Kırım Tatarları vatanlarından bir kez daha sürgüne tabi kalmışken, Rusya 24 Şubat 2022 tarihinde çok daha kapsamlı ve acımasız bir saldırı ile Ukrayna’da ölüm kusmaya, yakmaya, yıkmaya, yok etmeye bütün dünyanın gözleri önünde pervasızca devam ediyor. Rusya’nın 2022 yılındaki Ukrayna saldırısı ile birlikte kadın çocuk ve yaşlılardan oluşan pek çok Ukrayna vatandaşı gibi Kırım Tatarları da Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalıyor. “ diye konuştu.
BÜTÜN DÜNYAYI BU SUÇU UNUTMAMAYA DAVET EDİYORUZ
Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar, "Bugün burada bütün Kırım Tatar halkını yok etmeyi amaçlayan soykırımın kurbanlarını anıyoruz. Bilindiği üzere, Ukrayna bu sürgünü bir soykırım olarak tanıdı. Aynı zamanda, birçok dostumuz bunu insanlığa karşı bir suç olarak tanıdı. Biz şimdi bütün dünyayı bu suçu, soykırımı ve kurbanları unutmamaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, "Şimdi Ukrayna tarafından yapılan operasyonlar başarıya ulaşacak. Kırım mutlaka Rusların elinden alınacak ve Ukrayna ile beraber Kırım Tatar halkı tekrar inkişaf edecek" dedi.
Anma töreninde sürgünün 79. yılı basın açıklamasını Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay yaptı. Kalkay, "18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı andığımız bu günde bir ülkenin yok edilmesine yönelik her türlü girişimi asla kabul etmiyor, bu kapsamda insanlığa karşı ve savaş suçlarının işleyenleri ile birlikte mutlaka yargılanacağını umut ediyoruz. 18 Mayıs 1944 sürgününü unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız! Muhaceret, sürgün, işgal ve savaş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından Kırım Tatar çocukları ve katılımcılar tarafından, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününde hayatını kaybedenler anısına mumlar yakıldı.
Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.