Kırım Tatar Sürgünü ne zaman oldu? Kırım Tatar Sürgünü nedir?

Kırım Tatar Sürgünü ne zaman oldu? Kırım Tatar Sürgünü nedir?

Kırım Tatar Sürgünü ne zaman oldu? Kırım Tatar Sürgünü nedir? Kırım Tatar Sürgünü ne zaman oldu? 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nde ne oldu? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde…

Kırım Tatar Sürgünü ne zaman oldu? Kırım Tatar Sürgünü nedir? Kırım Tatar Sürgünü ne zaman oldu? 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nde ne oldu? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde… Kırım Tatar Sürgünü’nün üzerinden 79 yıl geçti, peki nedir Kırım Tatar Sürgünü, bilinmeyen yönleriyle Kırım Tatar Sürgünü…

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ NEDİR?

Dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) başkanı Josef Stalin'in emriyle Kırım Tatarları bir gece ansızın evlerinden çıkarıldı. Eşyalarını toplayıp yurtlarını terk etmesi söylenen Kırım Tatarlarına yalnızca 10 dakikalık süre verildi. Meydana toplatılan Kırım Tatarları hayvan vagonlarına bindirilerek zorla Sibirya, Ural Dağları ve Türkistan coğrafyasına kadar sürüldü. Sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46'sı sürgün yolunda açlıktan, havasızlıktan ve türlü hastalıklardan hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren Kırım Tatarlarının naaşları ise yol kenarlarına atıldı.

Aylarca süren sürgünün ardından sürüldükleri yerlerde hayata tutunma mücadelesi veren Kırım Tatarları 1991'de SSCB'nin dağılmasıyla anavatanlarına dönse de Rusya Federasyonu'nun Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle vatan Kırım 2014 yılında yeniden işgal edildi. Yurdunda kalan Kırım Tatarları 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlayan işgal girişimi ve saldırıların ardından işgalci yönetim tarafından Ukrayna cephesine karşı savaşması için zorla askere alındı.

Vatan topraklarında kalan Kırım Tatarlarının bugün kültürü asimile edilmeye devam etmekte, evlerine baskınlar uygulanmakta. Özgür yaşam savaşı veren Kırım Tatarlarının anavatanında yaklaşık yüzde 80 Rus vatandaşı yaşamaktadır.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.