Kademeli emeklilik ne zaman olacak? 2000 sonrası kademeli emeklilik olacak mı?

Kademeli emeklilik ne zaman olacak? 2000 sonrası kademeli emeklilik olacak mı?

Binlerce EYT’linin emekli olmasının ardından en çok tartışılanlardan biri de 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olan vatandaşların hak kayıp ettiği iddiaları oldu. Peki, Kademeli emeklilik ne zaman olacak? 2000 sonrası kademeli emeklilik olacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) tartışmasının yasalaşması yüzbinlerce vatandaşı mutlu ederken, yasanın meclisten geçip Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla işlemler başlamıştı. EYT’den emekli olan vatandaşlar Ramazan Bayramı öncesinde maaşlarını almaya başladı. Ancak mutlu olan vatandaşlar kadar bu kez de kendilerinin mağdur edildiklerini gündeme getiren milyonlarca vatandaş ortaya çıkmış oldu.

Kademeli emeklilik ne zaman olacak

EYT kararının 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsaması, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanları üzerken, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişine sahip olan vatandaşlar, kademeli emeklilik ile bu sorunun çözülebileceğini savundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimleri öncesi açıklamış olduğu seçim beyannamesinde bu konuya dikkat çekilerek, mağdur olanların mağduriyetinin giderileceği duyurulmuştu. Peki, Kademeli emeklilik ne zaman olacak? 2000 sonrası kademeli emeklilik olacak mı?

Kademeli emeklilik ne zaman olacak

2000 SONRASI KADEMELİ EMEKLİLİK OLACAK MI?

1999 sonrası sigorta girişi olan vatandaşlar; EYT mağdurlarının senelerdir gür bir sesle bağırarak hak arayışının mutlu son ile sonuçlandığını dile getirirken ‘EYT oldu, bu neden olmasın’ diyerek örgütlenmeye başlamıştı. Özellikle sosyal medya hesaplarından dile getirilen bu mağduriyet, bazılarınca EYT’nin büyük bir adaletsizlik olduğu yönünde savunulurken, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar, 1 gün ya da 1-2 yıl farkla 17 yıla kadar geç emekli olmayı adaletsizlik olarak nitelendirildi. Bunu savunan ve dile getiren vatandaşlar, “2000'lere adalet" sloganıyla paylaşımlarda bulundu. Özellikle Twitter’da gündem oluşturan vatandaşlar seslerini nihayet duyurabildi.

2000 sonrası kademeli emeklilik olacak mı

8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olan vatandaşlar; EYT’nin yasalaşmasının ardından kendi seslerinin duyulması için büyük bir organizasyon yaptı. Milyonlarca vatandaş, nihayetinde emeklerinin karşılığını alacakları haberi duydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek seçim öncesi açıkladığı seçim beyannamesinde bu konuya değinerek, söz konusu mağduriyetin ortadan kaldırılacağını açıkladı. Hemen start verilen çalışmaların ardından detaylar da belirlenmeye başladı.

eyt 2000 sonrası kademeli emeklilik olacak mı

Konu hakkında şu ana kadar edinilen bilgilere göre; 1999 sonrasına kademeli emeklilik geliyor. ‘Yeni Emeklilik Sistemi’ olarak nitelendirilen emeklilik sistemine göre artık yaş beklenilmeyecek. Yani daha önce 8 Eylül 1999 sonrası emekli olacak erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşını bekliyordu. Yeni sistemde bu yaşlar beklenilmeden 7 bin gün prim şartını tamamlayan vatandaşlar sigorta girişine göre kademe kademe emekli olabilecek. Bu kararla birlikte söz konusu yaşlar beklenilmeden yaş şartı yumuşatılıp insanların mağdur edilmemesi hedefleniyor.

kademeli emeklilik

KADEMELİ EMEKLİLİK NE ZAMAN OLACAK?

Vatandaşlar yeni gelişmelerin ardından kademeli emeklilik ne zaman olacak? Şeklinde sorular sorarak meraklarını gidermeye çalışıyor. Seçim beyannamesinde açıklanan ‘yeni emeklilik sistemi’nin detayları yavaş yavaş belli olmaya başlasa da ne zaman yasalaşacağı konusunda herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak ön çalışmaların hızlı bir biçimde yapılması amaçlanırken; EYT’lilerin işlemlerinin tamamının bitmesinin ardından ancak yeni emeklilik sisteminin yasalaşması olabilir şeklinde yorumlar yapılıyor.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum