İsmail Demir: “Türkiye artık üretici ve satıcı konumundadır”

İsmail Demir: “Türkiye artık üretici ve satıcı konumundadır”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, Türk Savunma Sanayii’nin Yüzyılı Sempozyumu'nda Türkiye savunma sanayiinin geleceği hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, SETA Vakfı'nda 'Türk Savunma Sanayii'nin Yüzyılı Sempozyumu'na katıldı. Program SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran’ın açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in konuşmasıyla devam etti. Sempozyumda katılımcıların soruları da cevaplandı.

seta-3.jpg

"SON 20 YILDA SAVUNMA SANAYİİNDE İLERİDEYİZ"

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran Türkiye’nin güvenlik politikalarda savunma sanayiinin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Son yirmi yılda Türk savunma sanayindeki atılımlar sadece içeride değil, dünyanın birçok yerinde önemli bir yere sahip, bunun temelinde kuşkusuz iki bin dört tarihli savunma sanayi icra komitesi toplantısı yer almaktadır” dedi.

2002 yılında 66 olan savunma sanayi projesinin 2022 yılında 802’ye çıktığını aktaran Burhanettin Duran, “Daha önce büyük oranda savunma ürünlerinin nereden ithal edeceğiz yaklaşımı varken bu yüzde 20 millilik payının yüzde 80 yükseldiği görülmektedir. Türkiye artık üretici ve satıcı konumundadır” diye konuştu.

Burhanettin Duran Ukrayna Savaşı’nın tüm dünyayı etkilediğini vurgulayarak Türkiye’nin içinde bulunduğu savunma sistemlerinden bahsetti. Burhanettin Duran, “Mavi vatan, yeşil vatan ve siber vatan çıkarlarımız savunma sanayinin güçlü olmasıyla korunabilecektir. Ege ve Doğu Akdeniz'deki varlığımızda, aynı şekilde terörle mücadelede Türkiye'nin İHA almak için başkentlere sık sık ziyaret etmesi gerektiği bir ortam varken, şimdi Türkiye İHA'larıyla, SİHA'larıyla dünyadaki savaş taleplerimiz değişimine etkide bulunan bir ülke olarak tanımlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Son 20 yıldır savunma sanayiinin faaliyetlerinden bahseden Burhanettin Duran konuşmasına şunları ekledi:

“Dağlık Karabağ'da, Libya'da, Suriye'de savunma sanayi ürünlerimizin güvenlik çıkarlarımıza nasıl hizmet ettiği, dış politikamızla nasıl katkı sağladığını gördük. Şimdi geldiğimiz noktada F16’lar konuşuluyor. Türk savunma sanayi olarak görebileceğimiz cumhuriyetin ikinci yüzyılında bu yönde bir siyasi irade olması gerekiyor.”

seta-4.jpg

"ÜLKEMİZİN KENDİNE YETERLİ OLMASI GEREKİYOR"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konuşmasında milli duruşla Türkiye’nin birçok savaştan başı dik çıktığına dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye'de savaştan çıkmış bir ülke olarak, genç cumhuriyetimiz olarak çok sayıda savaş görmüş subayımız veya iş adamımız Türkiye'nin ayakta durmasını, geleceğinin savunma sanayinde güçlü olması ile mümkün olacağını gördüler. 2014’de ortaya çıkan iradeyle savunmayı strateji haline getiren, bunu bir ideoloji ve inanç haline getiren bir bakış açısının, bir kültür ürünüydü. İnşallah o bakış açısı, o kültür bugünlerde de artarak devam ediyor.”

İsmail Demir, “Kendi özgün projelerimizde doğru yol almaya başladık. Ama gördük ki kendi özgün projelerimize doğru yol aldıkça mesafe kaydettikçe o hani önceden iş birlikçi yaklaşan, destekçi olan müttefikler ve ülkelerin ve şirketlerin tam tersine kısıtlayıcı, engelleyici ve bu gelişmeyi durdurucu bir tavır içine girdiler. Bu yaklaşım bizi daha da güçlendirdi ve ülkemizin kendine yeterli olması gerektiği gibi bir inancı sektörümüzün ta iliklerine kadar hissetmesini sağladık” dedi.

Türkiye’nin Dünya’da ilk 10 ülke arasına girmesi için çalışıldığını belirten İsmail Demir, ”Milli teknoloji hamlesi dediğimiz hamle aslında savunma sanayiyle lokomotiflik yapıyor olsa bile diğer sektörleri Diğer alanlarda içermeli, ayrıca üretilen, geliştirilen bilgi ve teknolojilerin geçişli olarak çoklu kullanımında sağlanması son derece önem taşıyor. Böylece ekonomik anlamda katma değeri yüksek ürünlere doğru yol alır. Teknoloji seviyesinde ülkemiz bir eşiği atlamış olur. Savunma sanayi konuşulduğunda şu anda artık birçok ülkede Türkiye'ye bakış değişti. Artık Türkiye kendinin üzerinde oyunlar oynanan bir ülke değil oyunları bozan bir ülke haline geldi” dedi.

seta-1.jpg

TÜRKİYE KÜÇÜMSENECEK BİR ÜLKE DEĞİL

Yeni teknolojilerin hayata geçirilmeye devam ettirildiğine dikkat çeken İsmail Demir, ”Bugün geldiğimiz nokta aslında bir başlangıç ve daha da önemlisi bir sektörün değil, belki bir politikanın ülke çapında nasıl yürütülmesi gerektiği ile ilgili işaretleri taşıyor. Bu politika mükemmel şekilde yürütülüyor demiyoruz tabi ki ama onun daha da iyileştirilmesi ile ilgili yine ülkemizin bütün beyin gücünün devrede olması gerektiğini ve buradan çıkacak neticelerin taktiklerin, uygulamaların diğer sektörlerde genişletilmesi, ülkemizin geleceği açısından son derece önem taşıyor” diye konuştu.

Demir, "Türkiye artık teknoloji üreten, teknoloji bu konuda da dışarıdan bakıldığında savunma sanayinin bir vitrin olduğunu düşünürsek evet Türkiye teknoloji üreten bir ülke artık küçümsenecek bir ülke değil. Türkiye artık dikkate alınmalı" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.