İncesu Pazarı’nda yaz meyvelerinin satışı başladı

İncesu Pazarı’nda yaz meyvelerinin satışı başladı

İncesu Pazar Alanı’nda yaz meyveleri satışa sunulmaya başlandı. Çilek ve eriğin kilosu 25 lira, yenidünya kilosu 35 lira, kavunun tanesi 40 lira, karpuzun kilosu 15 liradan tezgâhlarda yerini aldı.

Yaz meyveleri çilek, erik, karpuz, kavun, yenidünya, bezelye pazaryeri tezgâhlarında yerini almaya başladı. TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon verisi baz etkisiyle yıllık yüzde 43’e düşerken pazaryerlerinde fiyatlara yansımadığı dikkat çekiyor. 2022 Mayıs ayı fiyatlarıyla karşılaştırıldığında yaz meyvelerinin fiyatlarında yüzde yüzden fazla yükselişler göze çarpıyor. Çileğin kilosu 2022 Mayıs ayında ortalama 17 lira iken şuanda 35 liradan başlıyor. Karpuzda da durum farklı değil, 2022 Mayıs ayında kilosu ortalama 7.5 lira iken şu anda 15 liradan başlıyor. Esnaflar ise önceden vatandaşların pazaryerlerine akın ettiğini ve poşetlerini doldurarak evlerine gittiğini fakat artık alım gücünün düşmesinden dolayı pazarların eski kalabalığını yaşamadığını dile getiriyor.

genel.jpg

“MEVSİMİNDE YİYEMEDİKTEN SONRA NE OLACAK”

30 yıldır pazaryerlerinde esnaflık yapan Ahmet Abacı, şu anda mevsiminde yetişmiş taze ürünleri sattığını belirterek, “ Mevsiminde, kendi toprağında olan ürünleri yiyorsun. 30-35 liraya değil daha düşük fiyatlara ürün olması lazım. Vatandaşlar bugün erik, çilek, yarın şeftali bunları mevsiminde yiyemedikten sonra ne olacak. Vatandaş 5 liralık erik kayısı istiyor. Çocuk var sonuçta canı çekiyor. Biz karşılaşıyoruz yani. Böyle durum. Vaziyet cebindeki en büyük para 200 lira ama hiçbir şeye yaramıyor. 2 tane çocuk, 2 tane hanım, 2 tane sen yiyorsun bitiyor. Marketlerde de fiyatlar 2 3 katına kadar çıkıyor. Semtten semte de durum değişiyor. Mesela Ümitköy tarafında çilek 70 80 liraya kadar çıkıyor. Oradaki insanları da etkiliyor. Ne kadar durumları iyi olursa olsun onlarda şu anda fiyatlara bakmaya başladılar” dedi.

karpuz.jpg

“MİLLET PAZARA AKIN EDERDİ”

Esnaf Ahmet Abacı, “Önceden millet pazara akın ederdi. Önceden insanlar cebine 100 lira ile meyve sebzesiyle, balığıyla etiyle dolduruyordu poşetini gidiyordu. Bugün iki kilo soğan 50 lira ediyor. Bugün 100 liraya yeşillik mi alsın sebze mi alsın meyve mi alsın. Bizde erik kilosu 25, çilek ve kayısı 35,kivi 20, muz 20 lira” diyerek sözlerini noktaladı.

osmanerden.jpg

ADANA KARPUZU ÇIKANA KADAR PAHALI

Pazaryerinde karpuz tezgâhı açan Esnaf Osman Erden ise, karpuz fiyatlarının Adana karpuzunun tezgâhlara gelmeden düşmeyeceğini belirterek, “İthal karpuz İran’dan geliyor, orada bugünün parasıyla 3 lira, nakliye ve gümrüktü derken Ankara’ya ulaşıncaya kadar 15 liraya ulaşıyor. 15 liraya burada karpuz satamıyoruz. Yerliye gelince Antalya’da hasat başladı. Fakat yüzde 60’ı ham geriye kalanı da kabak aşılı kesiyorsun bal kabağı gibi içi bomboş. Adana karpuzu çıkana kadar böyle gider fiyat” ifadelerini kullandı.

tezgah-yakin.jpg

Pazaryerinde ise genel olarak meyve fiyatları şu şekilde; bezelyenin kilosu 20 lira, çileğin kilosu 35 lira, eriğin kilosu 25 lira, kavun tanesi 40 lira, karpuz kilosu 15 lira, muz kilosu 20 lira, yenidünya kilosu 35 lira, kayısı kilosu 25 lira, nektarin kilosu 25 liradan satışa sunuluyor.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.