Havacılık alanında ilk lise Elmadağ’da kuruldu

Havacılık alanında ilk lise Elmadağ’da kuruldu

Havacılık ve uzay teknolojileri alanında Türkiye'nin ilk meslek lisesi Elmadağ’da kuruldu. Seneye 60 öğrenci ile eğitim öğretime başlayacak olan okul, 25 dönümlük alanı ile Türkiye’nin en büyük lisesi olarak gösteriliyor.

Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Havacılık ve uzay teknolojileri alanında Türkiye'nin ilk meslek lisesi Elmadağ’da kuruldu. Seneye 60 öğrenci ile eğitim öğretime başlayacak olan okul, 25 dönümlük alanı ile Türkiye’nin en büyük lisesi olarak gösteriliyor. Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi aynı zamanda 'en donanımlı okul' olarak gösteriliyor.

Göktürk 1, Göktürk 2, Göktürk 3, Türksat 5A, Türksat 5B, İMECE, Gökbey Helikopter, Anka İHA, SİHA, Hürkuş, Hürjet, Kızılelma, Aksungur İHA, Şimşek, Turna, Atak Helikopter, Milli Muharip Savaş Uçağı, Bora, Sungur, Hisar füze sistemleri çalışmaları gibi çalışmalar Havacılık ve Uzay Teknolojileri lisesinde yapılacak.

aar2.jpg

200 YATAK KAPASİTELİ PANSİYON

Müfredatta Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TAİ ve TEİ temsilcileri ile alan öğretmenlerinin yönetiminde konular yer alacak.
24 bin 770 metrekarelik alanda kurulan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eğitim binası, atölye binası ve pansiyon binası olmak üzere 3 ana binadan oluşuyor.
Okulda 32 derslik, 6 laboratuvar, 2 resim ve müzik atölyesi ile konferans salonu bulunuyor. Okul pansiyonu 64 kız öğrenci ve 136 erkek öğrencinin konaklamasına uygun olmak üzere 200 yatak kapasitesine sahip. İl dışından gelecek öğrenciler için ise banyo ve lavaboları oda içerisinde olan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan tek kişilik odalarda bulunuyor.

ara-006.jpg

ÖĞRETMENLER SEÇİLEREK ALINACAK

Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim verecek yönetici ve öğretmenler seçilerek alınacak. Okul, 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlayacak. 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı dahil 5 yıl süreyle eğitim öğretim verilecek ve tüm öğrenciler merkezi puan sistemine göre alınacak.

basliksiz-1.jpg

İŞ İMKANI SAĞLANACAK

Elmadağ’da bulunan Türkiye'nin havacılık ve uzay alanındaki ilk meslek lisesinde ayın yüzeyi şeklinde tasarlanmış fanus alanı, gezegenlerden oluşan dekorasyonu, uzay temalı duvarları, uçak kaldırma simülasyonu yer alıyor. Sınıflardaki tahtaların üzerinde ise Ulu Önder Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' yazısı bulunuyor.

Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ROKETSAN fabrikasına 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İlk havacılık ve uzay lisesinde ROKETSAN fabrikasından usta öğreticiler gelerek öğrencilere eğitim verecek.

Okulun eğitim sisteminde fen lisesi programı uygulanması planlanıyor. Okulda havacılık ve uzay teknolojisi alanları bulunuyor. Bu alanların ise 3 dalı var; tasarım ve imalat dalı, havacılık ve uzay elektronik sistemleri dalı ve uzay aracı itki sistemleri dalı.

Öğrenciler uzay aracının veya bir uçağın üretiminde bulunabilecek, tasarım ve imalatını yapabilecek. Hava araçları elektronik sistemlerini geliştirebilecek ve pervane sistemlerini, motor sistemlerini çalıştırabilir duruma gelecek. İlk havacılık ve uzay lisesinde itki sistemleri ve pervane sistemleri atölyeleri, montaj entegrasyon ve kontrol atölyesi, elektronik sistemler, aviyonik sistemler atölyesi bulunuyor. Uygulamalı alanlarda tasarım ve 3D yapmaları için de imkan bulunuyor.

Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.