Hamamönü esnafı dericiliğin bittiğini söylüyor
Hamamönü’ndeki küçük atölyesinde deri işlemeciliği yapan usta Necmettin Yantıra, mesleğinin son ustalarından birisi olduğunu belirtti. Yantıra, “Bizler son ustalarız. Ankara’da bu işi yapan son 10 usta kaldı. Artık meslekte sona geliyoruz” dedi.
Hamamönü, Güven Çarşısı’nda bulunan küçük atölyesinde dana derisinden hediyelik eşya yaparak geçimini sağlayan deri ustası Necmettin Yantıra, meslekte kalan son ustalardan birisi olduğunu belirtti. Gazetemiz konuşan Usta Yantıra, “Gençlere bu sanatı tavsiye ederim. Şuan Ankara’da yaklaşık on usta kaldık. Maliyetlerden ve gençlerin ilgisizliğinden dolayı çırak yetiştiremiyoruz” dedi. Yantıra ayrıca gençlere seslenerek, “Gençler bu işi ek iş olarak yapabilirler el becerin ve dikkatin varsa bu iş hem maddi hem manevi gençlerimizi de tatmin eder” tavsiyesini verdi.
HOBİ OLARAK BAŞLADI USTA OLDU
Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyorum Deri ustası Necmettin Yantıra, “Hobi olarak başladığım deri sanatında çalışarak ustası oldum. Şuanda yaptığım iş fazla kazandırmasa da evimi geçindiriyor. Kimseye muhtaç olmuyorum. Genelde sipariş üzerine iş alıp yapıyoruz. Sahil kesimi ve Hamamönü gibi turistlik semtlerdeki bijuterilere satış yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM”
Yantıra, “Kullandığımız derilerin hepsi vaketadır. Birinci sınıf dana derisidir. Biz bu derileri işlerken soğuk baskı yaparak şekillendiriyorum. Önceden el ile keserdik şuanda makine ile derileri kesip soğuk baskı yöntemi ile deriyi şekillendirip işliyorum. Derileri sipariş üzerine çalışıyorum. Genelde, kemer, bileklik, anahtarlık gibi eşyalar yapıyorum. Özel olarak verilen siparişlere göre bıçak ve balta gibi aletlerin deri kılıflarını yapıyorum. Deriden kartlık cüzdan gibi eşyalar da yapıyorum” dedi.
HER ŞEY EL EMEĞİ
“Deriden en küçük bir iş yaparken bile deri en az on işlemden geçer tamamen el emeği göz nuru diyebileceğimiz zaman ve el becerimizi verdiğimiz ürünler ortaya çıkarıyorum” diyerek mesleğinin ustalık ve sabır istediğini vurgulayan Yantıra, “Vatandaşlar iyi deriyi uzmanı değillerse pekte anlamaz. Bu durum biraz bu malzemeleri satan esnafın iş ahlakına kalmış bir durum. İyi deriyi anlamak için az çok bir şeyler bilmek gerekiyor. Zaten iyi deri kendini bir şekilde gösterir” uyarısında bulundu.
YETİŞMİŞ SON USTALARIZ
Deri Ustası Necmettin Yantıra son olarak şu hususlara değinerek mesleğinin son demleri yaşadığını belirtti. Yantıra, “Ankara’da bu işi yapan yaklaşık on usta kaldık desem yalan olmaz. Bu işten evine ekmek götüren geçimini bu işten sağlayan ustaların sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bizlerde emekli olduktan sonra Ankara’da bu işi yapan usta kalacağını inanmıyorum. Çünkü hiçbirimiz maliyetlerden dolayı ve gençlerin ilgisizliğinden dolayı çırak yetiştiremiyoruz. Biz artık bu işin son ustalarız. Bizden sonra yetişmiş usta yok. Bu işin sonu yok ama bizi geçindiriyor. Ben işimi gençlere öneririm bizi doyuran meslek onlara da yeter. Ek iş olarak yapabilirler el becerin ve dikkatin varsa bu iş hem maddi hem manevi gençlerimizi de tatmin eder.”
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.